MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Anora
Badlands
Birdcage Inn
Black Dog
Cinema Made in Italy
Cure
Dourgouti Town
Emilia Pérez
Interstellar
Kneecap
LOL Surprise! The Skate Dance Movie (μεταγλωττισμένη)
Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν την γη (μεταγλωττισμένη)
Made in England: The Films of Powell and Pressburger
Ozi: Η φωνή του δάσους (μεταγλωττισμένη)
Red One
Secret Movie Nights
Smile 2
Tack
Take a Trip
Terrifier 3
The Apprentice
The Rain People
The Rocky Horror Picture Show
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Venom: Η τελευταία πράξη
Άλογα
Όλα για τη μητέρα μου
Αμλετ
Ανοιξε τα μάτια
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Ασίκ Κερίμπ
Βραδύποδες στην κουζίνα (μεταγλωττισμένη)
Γάζα, αγάπη μου
Γλυκιά Συμμορία
Δαμάζοντας τα κύματα
Εγώ, ο απαισιότατος 4 (μεταγλωττισμένη)
Εν αρχή
Εν εσόπτρω – Ο παπά-Σταμάτης και ο Σταμάτης
Ζούμε τη στιγμή
Η θυσία
Η κουζίνα
Η πλεξούδα
Η φύση του έρωτα
Καμία άλλη γη
Κονκλάβιο
Μάβκα: Το ξωτικό του δάσους (μεταγλωττισμένη)
Μας ψεκάζουν
Με αξιοπρέπεια
Μια μέρα, ένας έρωτας
Μια υπέροχη ζωή
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Μικροί ήρωες σε δράση (μεταγλωττισμένη)
Μικρό θλιμμένο κορίτσι
Μονομάχος II
Ντιαμπολίκ
Ντικ Τρέισι
Νυχτερινός εκφωνητής
Ξύπνα
Ο Νονός 2
Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε την θάλασσα
Ο νόμος του Μέρφυ
Πέππα το γουρουνάκι: Πάρτυ στο σινεμά (μεταγλωττισμένη)
Πέρασμα
Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Παρθενόπη
Ποπάυ, ο ναύτης
Πώς να σώσετε ένα μάγο (μεταγλωττισμένη)
Τζάγκο, ο τρομοκράτης του Πάσσο-Ντόμπλε
Το Πολικό εξπρές (μεταγλωττισμένη)
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το διπλανό δωμάτιο
Το τρένο της μεγάλης φυγής
Τοτό 2: Η σχολική εκδρομή (μεταγλωττισμένη)
Το χρώμα του ροδιού

Retro Movies &TV 9: Μερικοί το προτιμούν καυτό

Η διασημότερη ίσως κωμωδία στην ιστορία του σινεμά, το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (Some like it hot) με την Marilyn Monroe πρωταγωνίστρια, είναι και μια ταινία εποχής. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1959, ενώ χρονικά αναφέρεται σε μια εποχή 30 χρόνια πίσω. Στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης, της οικονομικής κρίσης και της μαφίας του 1929.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αν και ο τίτλος του έργου λέει ότι «Μερικοί το προτιμούν καυτό» η Marilyn Monroe ήταν τότε ό,τι πιο καυτό κυκλοφορούσε στη μεγάλη οθόνη και δεν ήταν μερικοί αυτοί που την προτιμούσαν, αλλά σχεδόν όλοι. Η επιτυχία της ταινίας δεν ήταν μόνο μεγάλη, αλλά και διαχρονική. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στις μέρες μας, αυτό το έργο ανεβαίνει υπό μορφή μιούζικαλ ακόμα και στην Ελλάδα.

Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στο Σικάγο και το Μαϊάμι του1929. . Δύο άνεργοι μουσικοί, ο Jerry και ο Joe, γίνονται κατά λάθος, αυτόπτες μάρτυρες σε ένα μαφιόζικο ξεκαθάρισμα στο Σικάγο. Για να γλυτώσουν από τους γκάνγκστερς ντύνονται γυναίκες και εισβάλουν σε ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα και το σκάνε μαζί τους στο Μαϊάμι. Όμως ο Joe που πλέον ποζάρει σαν Josephine, ερωτεύεται την πανέμορφη Sugar Kane που το όνειρό της είναι να παντρευτεί εκατομμυριούχο.
Some like it hot 6949551x1
Εκεί γύρω περιφέρεται μ’ ένα κότερο κι ένας ζάμπλουτος κύριος, ο Όσγκουντ Φίλντινγκ που έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα με τη Daphne, δηλαδή τον Jerry με φουστάνια. Όταν σκάει μύτη ο μεγάλος μαφιόζος Σπατζ και αναγνωρίζει τις δύο καλλονές, αρχίζει ένα τρελό κυνηγητό με γκαγκς, ανατροπές και ξέφρενα γέλια.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Billy Wilder και βασικοί πρωταγωνιστές ήταν η Marilyn Monroe ως Sugar “Kane” Kowalczyk, ο Tony Curtis ως Joe/”Josephine” και “Shell Oil Junior” (εκτός από τη γυναίκα παρίστανε και τον πετρελαιά, για να ρίξει την Sugar) και ο Jack Lemmon ως Jerry /”Daphne”. Το σενάριο υπογράφουν ο Billy Wilder και ο I. A. L. Diamond.

Η ταινία αγαπήθηκε και από το κοινό και από τους κριτικούς και θεωρείται μια κλασική κωμωδία. Αν και είχε μεγάλα έσοδα, τα συμβόλαια με ποσοστά επί των κερδών των βασικών συντελεστών της περιόρισαν κατά πολύ την κερδοφορία για την εταιρεία United Artists. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία έβγαλε μόλις 500.000 δολάρια, ενώ ο σκηνοθέτης Wilder κέρδισε από την ταινία 1,2 εκατομμύρια, η Monroe 800.000 δολάρια και ο Curtis 500.000 δολάρια.

Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Roger Ebert έχει γράψει τα καλύτερα γι’ αυτή την κωμωδία, χαρακτηρίζοντας την ως «έναν από τους θησαυρούς του σινεμά που θα κρατήσουν, μια ταινία έμπνευσης και σχολαστικής τέχνης».

Πράγματα που δεν ξέρουμε για την ταινία:
some-like-it-hot
-Μεγάλο θόρυβο είχε προκαλέσει μια δήλωση, που είχε αποδοθεί στον Tony Curtis, ότι φιλώντας στο πλατό τη Marilyn Monroe ήταν σαν να φιλάει το Χίτλερ! Ο Curtis σε συνέντευξή του το 2001 υποστήριξε ότι ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο. Το 2008 στην αυτοβιογραφία του όμως τα άλλαξε, λέγοντας ότι το είχε πει αυτό στο πλατό, αλλά κάνοντας πλάκα. Επίσης, την ίδια χρονιά υποστήριξε σε συνέντευξη ότι αυτός και η Marilyn ήταν εραστές, τη δεκαετία του 40, όταν πάλευαν και οι δύο να βρουν μια θέση στα κινηματογραφικά πλατό.

Marilyn κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν έγκυος, γι’ αυτό κι έδειχνε πιο παχιά από ό,τι συνήθως. Η ζωή της διάσημης ηθοποιού σημαδεύτηκε από αρκετές αποβολές.

-O Billy Wilder έλεγε τα χειρότερα για τη Marilyn. «Ήμασταν εν μέσω πτήσης και υπήρχε μια τρελή μέσα στο αεροπλάνο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για τη συμπεριφορά της πρωταγωνίστριας, την οποία είχε επιπλήξει δημόσια. Μάλιστα, δεν την κάλεσε ούτε στο πάρτι για το τέλος των γυρισμάτων.

-Για να μάθουν να φέρονται και να περπατούν σαν γυναίκες ο Tony Curtis και ο Jack Lemmon δέχθηκαν τις συμβουλές ενός άντρα που εμφανιζόταν στα καμπαρέ, υποδυόμενος τη γυναίκα, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Barbette. Κάποια στιγμή ο Lemmon, μεγάλος κωμικός, αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Barbette, γιατί δεν θέλει να μάθει να περπατάει σαν γυναίκα, αλλά σαν ένας άντραςπου προσπαθεί να περπατήσει σαν γυναίκα.

Monroe χρειάστηκε 47 λήψεις για να πει σωστά το «It’s me, Sugar». Το έλεγε με λάθος σειρά είτε ως «Sugar, it’s me» είτε ως «It’s Sugar, me». Μετά την τριακοστή λήψη ο Billy Wilder της το έγραψε στον πίνακα. Ακόμα περισσότερο τη δυσκόλεψε να πει σωστά μια άλλη ατάκα: «Where’s the bourbon?» (Που είναι το μπέρμπον); «Where’s the whiskey?», «Where’s the bottle?», ή «Where’s the bonbon?» Μετά την λήψη 40 ο Billy Wilder έβαλε να της γράψουν την ατάκα σε ένα συρτάρι κι επειδή η ηθοποιός δεν θυμόταν σε ποιο συρτάρι το είχαν γράψει, μετά έβαλε να το γράψουν σε όλα τα συρτάρια. Τελικά, χρειάστηκαν 59 λήψεις για να πει σωστά την ατάκα της.

Ο τίτλος Some like it hot είναι στίχος ενός παιδικού τραγουδιού από την Αγγλία, που υπάρχει από το 1760, του «Pease Porridge Hot».
Pease porridge hot, pease porridge cold,
Pease porridge in the pot, nine days old;
Some like it hot, some like it cold,
Some like it in the pot, nine days old

-Το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» είναι remake της γαλλικής ταινίας Fanfare d’Amour (1935) από ένα σενάριο του Γερμανού Robert Thoeren και του Michael Logan. Ο Robert Thoeren ήταν ηθοποιός και σεναριογράφος. Οι Ναζί τον εξόρισαν από τη Γερμανία κι έτσι αυτός έκανε δουλειές στη Γαλλία και μετά στις ΗΠΑ. 

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA