MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανοίγει και πάλι η “Εστία” σε νέα διεύθυνση

Στις 9 Δεκεμβρίου ξανανοίγει τις πόρτες του το βιβλιοπωλείο Εστία, λίγους μήνες μετά το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου, που είχε διανύσει 128 χρόνια λειτουργίας. Αυτή τη φορά, το στέκι των βιβλιόφιλων θα βρίσκεται στη διεύθυνση Διδότου 19.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η ιστορία του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας»:

Ξεκινά τη λειτουργία του το 1881
. Η Ελλάδα προσαρτά τη Θεσσαλία και την Άρτα, η χώρα είναι σε κατάσταση ευφορίας και ο Τήνιος δάσκαλος Γεώργιος Κασδόνης αναλαμβάνει τη διεύθυνση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Εστία».

Τέσσερα χρόνια αργότερα, θα μπει και στον κλάδο των εκδόσεων και των πωλήσεων, αντλώντας από το πνευματικό κεφάλαιο που του παρείχε «ο κύκλος της Εστίας», στον οποίο σύχναζαν από τον Παλαμά, τον Βιζυηνό και τον Πολέμη ως τον Δροσίνη, τον Σουρή και τον Ξενόπουλο. Το 1901 τον διαδέχεται ο ανιψιός του, Ιωάννης Κολλάρος. Το τυπογραφείο γίνεται βιβλιοπωλείο και επίκεντρο των κοινωνικών και πνευματικών συναναστροφών της εποχής. Το βιβλιοπωλείο τότε στεγαζόταν στον αριθμό 38 της Σταδίου, όπου και παρέμεινε ως το 1972. Ο γαμπρός του Ιωάννη Κολλάρου, αξιωματικός του Πυροβολικού Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, συγκέντρωσε γύρω από τις εκδόσεις της Εστίας σχεδόν όλους τους πεζογράφους της γενιάς του ’30, δίνοντας στον οίκο το στίγμα που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Το βιβλιοπωλείο γίνεται πνευματικό επίκεντρο. Καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ο Συκουτρής και ο Κακριδής, νεότεροι συγγραφείς, όπως ο Βενέζης, ο Μυριβήλης, ο Καραγάτσης, η Γαλάτεια Σαράντη, ο Αντώνης Σαμαράκης και φυσικά ο Πέτρος Χάρης, διευθυντής της «Νέας Εστίας» επί δεκαετίες, ο Κατσίμπαλης, ο Καραντώνης, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος αφήνουν το ίχνος τους στον φιλόξενο χώρο του. Τον Σαραντόπουλο διαδέχεται η κόρη του, Μάνια Καραϊτίδη. Καταφέρνει να επιβληθεί σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, ενώ η επιχείρηση μεταφέρεται στην οδό Σόλωνος. Η Σόλωνος γίνεται ένα κέντρο βιβλιόφιλων και ο οίκος εκδίδει εκείνη την εποχή τα βιβλία της Μαρίας Ιορδανίδου αλλά και των νέων συγγραφέων όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Χωμενίδης, Φαίδων Ταμβακάκης, Χρήστος Βακαλόπουλος.

Μέσα στα χρόνια, τα προβλήματα άρχισαν να αυξάνονται. Παρά την αδυναμία του εκσυγχρονισμού του βιβλιοπωλείου, δεν έπαψε ποτέ να φημίζεται για το έμψυχο δυναμικό του. Στην Εστία δεν υπήρχε περίπτωση να αναζητήσει κανείς ένα βιβλίο, ακόμα και παλιό ή σπάνιο και να μην εξυπηρετηθεί.

Η σημερινή εκδότρια του Βιβλιοπωλείου, Εύα Καραϊτίδη, σε πρόσφατη συνέντευξή της δήλωσε: «Προσδοκούμε τα καλύτερα και τα ουσιαστικότερα: εκεί θα εκτίθενται οι τίτλοι μας, όπως πουθενά αλλού, για την καλύτερη περιδιάβαση και εξυπηρέτηση των αγοραστών λιανικής και χονδρικής πώλησης. Προσδοκούμε συσπείρωση και διεύρυνση ενός κοινού που εκτιμά την παράδοση αλλά και την καινοτομία, που θα ανακαλύπτει στον ίδιο χώρο τη γενιά του ’30, αλλά και τους σπουδαίους σύγχρονους Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Στόχος της νέας προσπάθειας, συμπληρώνει, είναι η επιστροφή στη μικρή και οικεία κλίμακα της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, μιας σχέσης που παραμερίστηκε για λίγο, αλλά που η ανάγκη της επιβιώνει, ισχυρότερη από ποτέ».

Τα εγκαίνια της επαναλειτουργίας του ιστορικού βιβλιοπωλείου γίνονται στις 9 Δεκεμβρίου, στη Διδότου 19. Το νέο βιβλιοπωλείο θα διαθέτει μόνο βιβλία των εκδόσεων «Εστία», παλαιότερα και νεότερα.

Περισσότερα από Ιστορίες