MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
06
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
4 νεκροι στο Οχαϊο – ‘Ενας Αμερικανικος εφιαλτης
100 χρονια απο τον Οδυσσεα
2001 Η οδυσσεια του διαστηματος
A complete unknown
Animal
Anora
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμενη)
Dourgouti Town
Flow
Locked
Martin Luther King – Ενα κρατικο εγκλημα
Mickey 17
Niki
Positively Different 23-Φεστιβαλ ταινιων μικρου μηκους
Saint-Exupéry
September Says
Seventeen: Right Here – World Tour in Cinemas
Sonic 3: Η ταινια (μεταγλωττισμενη)
Super Wings – Η ταινια (μεταγλωττισμενη)
Tack
Take a Trip
The Brutalist
The Opera! Αριες για εναν ερωτα
The Substance – Το ελιξιριο της νιοτης
This Is Spinal Tap!
Troubleshooters
Wishbone
Yu-Gi-Oh! Η σκοτεινη πλευρα των διαστασεων (μεταγλωττισμενη)
Ενας απλος ανθρωπος
Εχω κατι να πω
Ολα οσα φανταζομαστε ως φως
Αγριες πληγες
Αγριες φραουλες
Αλυγιστος Νικος
Αναμνησεις ενος σαλιγκαριου
Ανοιξη, Καλοκαιρι, Φθινοπωρο, Χειμωνας… και Ανοιξη
Αρκαντια
Βαϊανα 2 (μεταγλωττισμενη)
Δρακουλας
Δοκτωρ Ζιβαγκο
Ειμαι ακομη εδω
Ειμαι η Κουβα
Εγω, ο απαισιοτατος 4 (μεταγλωττισμενη)
Εδω μιλανε για λατρεια
Η Λαμψη
Η Ναυσικα της κοιλαδας των ανεμων
Η εβδομη σφραγιδα
Η αγαπη ειναι παραξενη
Η θυσια
Η νεα χρονια που δεν ηρθε ποτε
Η ορχηστρα του αδερφου μου
Η τεχνη της μνημης
Η ταξιδιωτισσα
Θεωρημα
Θολος βυθος
Θριαμβος
Καλοκαιρι με τη Μονικα
Καμια αλλη γη
Κονκλαβιο
Κρεας
Κυνηγι
Λατρεια – Οι καλτ Ελληνικες ταινιες (μου)
Μαλδιβες
Μια νυχτα με τα ζωομπι (μεταγλωττισμενη)
Μια ταινια Minecraft (μεταγλωττισμενη)
Μια ταινια Minecraft (με υποτιτλους)
Μουφασα: Ο βασιλιας των λιονταριων (μεταγλωττισμενη)
Μπαφι, η βαμπιροφονισσα
Νοσφερατου
Νυφες
Ξυπνημα στον εφιαλτη
Ο Παντινγκτον στο Περου (μεταγλωττισμενη)
Ο Σιροκο και το βασιλειο των ανεμων (μεταγλωττισμενη)
Οικουμενικη γλωσσα
Οι τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας
Ο κανονας του παιχνιδιου
Ο κοκκινος δασκαλος
Ολο το σοϊ
Οντοτητα
Ουπς 2: Ο Νωε ξαναεφυγε.. (μεταγλωττισμενη)
Πανελληνιον
Πικρες αληθειες
Ποπαϊ ο φονιας
Πριγκιπισσα επαναστατρια (μεταγλωττισμενη)
Ραγισμενες καρδιες
Σαουντρακ για ενα πραξικοπημα
Σε μια αγνωστη χωρα
Σκιες στο σκοταδι
Σκυλακια στην οπερα (μεταγλωττισμενη)
Σμιλεμενες ψυχες
Τα ντεσιμπελ του Λευκου Πυργου
Ταξιδι στη χωρα των θαυματων
Τελευταια πνοη
Τετραποδες αποστολες (μεταγλωττισμενη)
Το αγαπημενο μου γλυκο
Το καστρο στον ουρανο
Το κοριτσι με τη βελονα
Το μισος
Το νησι της Αφροδιτης
Το πιο πολυτιμο φορτιο
Το ποταμι
Το χρωμα του ροδιου
Υπαρχω
Χιονατη (μεταγλωττισμενη)
Χιονατη (με υποτιτλους)
Ψυχακιας
Αισθηματική

Behind the Candelabra

Candelabra θα πει κηροπήγιο. Ο Liberace ήταν ο πρώτος πιανίστας που έβαλε κηροπήγιο πάνω στο πιάνο σε ένα τηλεοπτικό γύρισμα, για να παίζει με το φως των κεριών. Έτσι έπαιζε πίσω από το κηροπήγιο ή Behind the candelabra, που είναι και ο τίτλος της ταινίας, η οποία μιλάει για τον έρωτα του διάσημου πιανίστα με ένα νεαρό, τον Scott Thorson.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Υπάρχουν πιανίστες που δεν θέλουν να τους φωτίζει καθόλου ο προβολέας, ούτε καν στα δάχτυλά τους. Ο Liberace αντίθετα στόλιζε τα δάχτυλά του με φανταχτερά δαχτυλίδια, φορούσε όποιο λαμπερό μπιχλιμπίδι χτυπάει στο μάτι και κάθε show του ήταν μια σκέτη επίδειξη (φανταχτερής εικόνας, αλλά και μεγάλης πιανιστικής δεξιοτεχνίας). Πίσω από αυτή τη λάμψη, βέβαια, όπως δείχνει η ταινία του Sodebergh, προσπαθούσε να κρύψει με αγωνία τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ήταν ομοφυλόφιλος και το έκρυβε μέχρι το θάνατό του από Aids. Ακόμα κι αυτό το γεγονός προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, δηλώνοντας ότι πέθανε από καρδιακό επεισόδιο, κάτι που δεν το αποδέχθηκε το νοσοκομείο και ζήτησε νεκροψία, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό στα ΜΜΕ ότι έφυγε από Aids, σε μια εποχή που αυτό ήταν ταμπού, αλλά και θεωρείτο η νόσος των gay- με τα τραγικά αποτελέσματα που είχε αυτό για τη δημόσια υγεία, καθώς πολλοί straight πίστεψαν ότι δεν τους αφορά ο κίνδυνος.

To Behind the candelabra είναι μια ταινία που μας δείχνει τη ζωή του Liberace πίσω από τη δημόσια εικόνα του. Έναν Liberace ευαίσθητο και εγωπαθή, νάρκισσο αλλά και τρομαγμένο από τη φθορά του χρόνου, ομοφυλόφιλο και φοβικό με την αποκάλυψη της gay ταυτότητας του στα MME. Επίσης, έναν άνθρωπο ιδιαίτερα δοτικό, αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικό με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του. Αναγκάζει κάποια στιγμή τον σύντροφό του να κάνει πλαστικές επεμβάσεις, ώστε να μοιάζει με αυτόν.

Η σχέση του μεγάλου σε ηλικία και διάσημου άντρα με το νεαρό χαρακτηρίζεται από τις ηλικιακές αλλά και τις οικονομικές διαφορές τους. Ο Scott Thorson (Mat Damon) είναι φανερό ότι γοητεύεται όχι μόνο από την προσωπικότητα και το ταλέντο του πιανίστα, αλλά και από την οικονομική του ευρωστία και την ικανότητά του να του πραγματοποιεί όλες τις επιθυμίες. Ακριβά, φανταχτερά και γελοία ρούχα, σούπερ αυτοκίνητα και ζωή σε επαύλεις, είναι η ζωή. Όμως δεν παύει να νιώθει άβολα τόσο με το ρόλο του ως ο γκόμενος ενός σταρ. Όταν το ρίχνει και στην κοκαΐνη, η σχέση τους δοκιμάζεται ακόμα περισσότερο.

Ο Steven Soderbergh είναι ένας σημαντικός σκηνοθέτης με προσωπικό στίγμα στην κινηματογράφησή του. Το αποτέλεσμα όμως της συνολικής του φιλμογραφίας είναι άνισο, καθώς συχνά επιλέγει πολύ εμπορικά θέματα γεμίζοντας τα με δεκάδες σταρ του Hollywood και μένει μόνο σε αυτό. Εδώ θεωρώ ότι έχουμε έναν Soderbergh στα καλύτερα του. Αποστασιοποιημένος, αιχμηρός, χωρίς όμως την τάση να διαλύσει ηθικά τους χαρακτήρες που προβάλλει, αλλά να δείξει το πραγματικό αλλά και το ανθρώπινο τους πρόσωπο. Η ταινία δείχνει έναν έρωτα (με έντονο το στοιχείο του συμφέροντος) να καταρρέει στην διαδρομή του μέσα στο χρόνο. Κι ένα λαμπερό σταρ στην όχι και τόσο φανταχτερή εικόνα της καθημερινότητάς του, χωρίς τις περούκες, με αστείες ρόμπες και παντόφλες.

Όμως, η ταινία, αν και δεν χαρίζεται σε κανέναν, βγάζει ανθρωπιά και ευαισθησία. Κι αυτή είναι ίσως η καλύτερη ποιότητά της. Τόσο ο Matt Damon (Scott Thorson), όσο και ο Michael Douglas (Liberace), αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί (όπως ο Rob Lowe) δίνουν καλές ερμηνείες, αλλά είναι προσεγμένες επιλογές ως προς το casting, ταιριάζοντας ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους με τους ρόλους που ενσαρκώνουν.

Εκείνο πάντως που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η ποιότητα και η εξέλιξη των εφέ ως προς τα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών. Τόσο ο Damon όσο και ο Douglas μεταμορφώνονται μετά από τις πλαστικές τους επεμβάσεις, κάτι που δείχνει πόσο μπροστά είναι σε τέτοιου είδους εφέ η κινηματογραφική και τηλεοπτιική βιομηχανία των ΗΠΑ και η HBO (του Game of Thrones εκτός των άλλων) στην προκειμένη περίπτωση. Σε όλη την ταινία, βέβαια, ο ρεαλισμός είναι το ζητούμενο. Με μια εξαίρεση στο φινάλε, κινείται στο τυπικό για τις αμερικανικές ταινίες μοτίβο του ρεαλισμού- ενός ιδιαίτερα προσεγμένου αισθητικά ρεαλισμού, που εκτός των άλλων σε γυρίζει και μερικές δεκαετίες πίσω στα στυλ, στα αμάξια, έχοντας να παίξει και το ρόλο μιας ταινίας εποχής.

Συνολικά, το Behind the Candelabra είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία για τον ιδιόρρυθμο έρωτα ενός σταρ με ένα νέο άντρα. Αν κι έχει ένα θέμα που ιντριγκάρει, η ταινία δεν στέκεται σε αυτό μόνο, αλλά βγάζει ανθρωπιά, ειλικρίνεια και αρκετές αιχμές.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Behind the Candelabra
Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh
Σενάριο: Richard LaGravenese, Scott Thorson (βιβλίο), Alex Thorleifson (βιβλίο)

Παίζουν: Michael Douglas (Liberace), Matt Damon (Scott Thorson), Rob Lowe (δρ. Jack Startz), Scott Bakula (Bob Black), Dan Aykroyd (Seymour Heller), Debbie Reynolds (Frances Liberace)

Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2013

Rating: 4
Περισσότερα από CINEMA
whatsup