«Ο Συμβολαιογράφος» διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά του 19ου αιώνα (1820) και βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Ραγκαβή. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1979. Ήταν ένα δράμα κι ένα δικαστικό θρίλερ με έναν αθώο να βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρεμάλα για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Αγγλοκρατούμενη Κεφαλονιά των αρχών του 19ου αιώνα. Σε λίγο πρόκειται στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα να ξεσπάσει η Επανάσταση του 21.
Ένας πλούσιος άρχοντας, ο κόντε Νανέτος (Ανδρέας Φιλιππίδης), αποκληρώνει τον τυχοδιώκτη ανιψιό του Γεράσιμο (Αλμπέρτο Εσκενάζι). Αφήνει γενικό κληρονόμο της περιουσίας του τον τίμιο γραμματικό του, Ροδίνη (Γιάννης Φέρτης), ο οποίος όμως δεν είναι συγγενής του. Αυτή η «ανωμαλία» στην μετάβαση των περιουσιών στα έργα συνήθως γεννάει κι άλλες ανωμαλίες. Ο ανιψιός, που μαθαίνει τα σχέδια του θείου του να τον αφήσει εκτός, υποκλέπτει την υπογραφή του κόντε Νανέτου και στη συνέχεια τον δολοφονεί.
Ο συμβολαιογράφος της διαθήκης Τάπας (Βασίλης Διαμαντόπουλος) εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς η κόρη του Μαρίνα (Σοφία Σπυράτου), αγαπά με πάθος τον Γεράσιμο. Προκειμένου να γλιτώσει τον μέλλοντα γαμπρό του, αποκρύπτει αρκετά στοιχεία και έτσι στις αρχές σχηματίζεται η εικόνα πως ο Ροδίνης σκότωσε τον κόντε Νανέτο, για να τον κληρονομήσει με πλαστή διαθήκη. Ο πρωταγωνιστής καταδικάζεται σε θάνατο για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε.
Τα πράγματα ανατρέπονται όμως όταν ο τυχοδιώκτης Γεράσιμος προδίδει και την αγάπη της Μαρίνας, εγκαταλείποντάς την. Τότε η κόρη του συμβολαιογράφου αυτοκτονεί. Ο πατέρας της πλέον δεν έχει τίποτα να χάσει και δεν έχει κανένα λόγο να βοηθάει πλέον τον Γεράσιμο. Το αντίθετο: Θέλει να τον εκδικηθεί, γεγονός που θα αποδειχθεί σωτήριο για τον αθώο Ροδίνη.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Μιχαηλίδη. Ο Μιχαηλίδης κατάφερε να δώσει το δικό του σκηνοθετικό στίγμα, αλλά και να συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής εκείνης και πολλά ανερχόμενα αστέρια, που στη συνέχεια έκαναν μεγάλη καριέρα.
Ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος (σιορ Τάπας, συμβολαιογράφος) , Δέσπω Διαμαντίδου (Νικολίνα) , Γιάννης Φέρτης (Παύλος Ροδίνης) , Μιμή Ντενίση (Αγγελική Βοράτη) , Αλμπέρτο Εσκενάζυ (κόντες Γεράσιμος Νανέτος) , Ανδρέας Φιλιππίδης (κόντες Διονύσιος Νανέτος) , Ντίνα Κώνστα (Ζηνοβία) , Στάθης Ψάλτης (Παναγιώτης Μερκάτος, γραμματέας ανακριτή) , Σοφία Σπυράτου (Μαρίνα, κόρη σιορ Τάπα) , Σταύρος Ξενίδης (σιορ Βοράτης) , Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Αλίκη, σύζυγος ανακριτή) , Δημήτρης Τζουμάκης (δεσμοφύλακας) , Χρήστος Μπίρος (φυλακισμένος φίλος του Ροδίνη) , Έρση Μαλικένζου (γυναίκα φυλακισμένου) , Σούλα Αθανασιάδου (μητέρα Παύλου Ροδίνη) , Δημήτρης Καμπερίδης (Πρόεδρος δικαστηρίου) , Γιώργος Κοτανίδης (εισαγγελέας) , Γιώργος Μπάρτης (αστυνόμος) , Χρήστος Νάτσιος (βοηθός αστυνόμου) , Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Μενεγάκος) , Γιώργος Σταμάτης (Αγγελάτος, φυλακισμένος) , Ειρήνη Εμιρζά (σύζυγος κόντε Μπονάτου) , Μαρία Νίκα (κοντεσίνα Λουκία Μπονάτου) , Χρήστος Κάλοου (ξάδερφος Λουκίας Μπονάτου) , Μπάμπης Αλατζάς (καπετάν Δονάτος) , Γιώργος Μιχαηλίδης (κόντες Μπονάτος/αφηγητής στο τελευταίο επεισόδιο) , Γιώργος Δάνης (ανακριτής) , Εντβίζ Βάρφη (γυναίκα Αγγελάτου) , Κώστας Κλεφτογιάννης (Αλέξανδρος, φίλος Γεράσιμου Νανέτου) , Βασίλης Κεχαγιάς , Δευκαλίων Κόμης (ξάδερφος Παναγιώτη Μερκάτου) , Νίκος Σκιαδάς (κυρ Γιωργάκης, γιατρός)
ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
«Ο Συμβολαιογράφος» απετέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής- σε μια περίοδο βέβαια που υπήρχε μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης- και σημείωσε υψηλές τηλεθεάσεις. Το σίριαλ θεωρήθηκε επιτυχημένη μεταφορά της νουβέλας του Ραγκαβή. Το σκηνοθετικό ύφος που είχε, αντλούσε στοιχεία από τον εξπρεσιονισμό και τον κοινωνικό ρεαλισμό, ενώ έπαιζε πολύ με τις σκιές και το φως, δημιουργώντας υποβλητική ατμόσφαιρα.
Είναι γεγονός ότι μαζί με ηθοποιούς, όπως ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Γιάννης Φέρτης και ο Σταύρος Ξενίδης, που είχαν ήδη κάνει τη διαδρομή τους στο χώρο, εμφανίζονται και τα ονόματα ηθοποιών που έκαναν μεγάλη καριέρα στο χώρο της showbiz τις επόμενες δεκαετίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αποκάλυψε στο κοινό τη Μιμή Ντενίση. Επίσης, εμφανίζεται ένας διαφορετικός Στάθης Ψάλτης, καθώς παίζει σε ένα σοβαρό έργο- καμία σχέση με τον Ψάλτη των βιντεοταινιών της δεκαετίας του 80.
Η μουσική είναι του Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος εκτός από κωμικός ηθοποιός, είναι και σημαντικός συνθέτης. Πάντως, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ξεχωρίζει υποκριτικά, όντας μια φιαλτική φιγούρα, ιδιαίτερα στα τελευταία επεισόδια του σίριαλ, όταν, μετά την αυτοκτονία της κόρης του, σχεδιάζει μισότρελος από τον πόνο την εκδίκησή του.
Ενδεικτικό της διαχρονικότητάς της είναι ότι προβλήθηκε σε πέντε επαναλήψεις: το 1987 (ΕΡΤ), το 1990 (ΕΤ3), το 1992 (ΕΤ1), το 1994 (ΕΤ1) και το 2013 (ΕΤ1). Η σειρά σώζεται, ευτυχώς, στο Αρχείο της ΕΡΤ- σε αντίθεση με άλλα σίριαλ εκείνης της περιόδου.
Η σειρά κυκλοφόρησε σε 10 DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Ιούλιο του 2006. Επίσης, ήταν διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Όμως, τα επεισόδια της σειράς μπορεί κανείς να τα δει στο youtube.
Δείτε το " target="_blank">επεισόδιο 1 της σειράς «Ο Συμβολαιογράφος».
-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.
Διαβάστε για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV