Τουριστικό “λίφτινγκ” με μεγάλες προσδοκίες: τι σχεδιάζουν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού
Στην προσπάθεια να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ξένους τουρίστες, που αναμένονται ακόμα περισσότεροι το φετινό καλοκαίρι, το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού την επέκταση του ωραρίου δημοφιλών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και μια σειρά βελτιώσεων στις υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς τουριστικού ενδιαφέροντος.
Ξεκινώντας από 30 μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας σε όλη τη χώρα, σχεδιάζεται η επέκταση του ωραρίου από τον Απρίλιο έως το τέλος της τουριστικής περιόδου, ώστε να διευκολυνθεί και ο τουρισμός των κρουαζιερόπλοιων. Ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ομαδικές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους πέραν του ωραρίου, και προβλέπει ανάλογες αμοιβές υπέρ του ΤΑΠΑ και των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, εξετάζεται η λειτουργία από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ των 30 πιο σημαντικών σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σχεδιάζεται η αναμόρφωση των πωλητηρίων των μουσείων με περισσότερα και βελτιωμένα προϊόντα, ακριβή αντίγραφα αρχαίων εκθεμάτων, αλλά και σύγχρονα αναμνηστικά και χρηστικά αντικείμενα.
Σχεδιάζεται επίσης η εγκατάσταση Wi Fi, κατ’ αρχήν στα πρώτα αυτά 30 μουσεία και έπειτα σε 88 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket). Παράλληλα θα μελετηθεί η δυνατότητα σχεδιασμού εφαρμογών (applications) που θα επιτρέπουν την εικονική ξενάγηση των υποψηφίων επισκεπτών, ενώ θα λειτουργούν και ως παράθυρα ευρύτερης προβολής της χώρας μας, καθώς και ως εργαλεία πολιτιστικής διπλωματίας.
Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση, για σχετικά θέματα που απασχολούν και τους επαγγελματίες του χώρου του τουρισμού.
Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό μέσω θεσμικών φορέων όπως το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, που σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί. Περιστάσεις όπως η επέτειος των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας θα αξιοποιηθούν τόσο πολιτιστικά όσο και τουριστικά, ενώ και η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει αφορμή για την ενίσχυση ενός αιτήματος κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον πολιτισμό.