MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Martin Scorsese: Τι γράφει για το μέλλον του σινεμά σε επιστολή προς την 13χρονη κόρη του

Εκτός από κορυφαίος σκηνοθέτης, ο Martin Scorsese πρέπει να είναι κι ένας από τους πιο φανατικούς σινεφίλ στον κόσμο. Τις απόψεις του, την αγωνία του, αλλά και την αισιοδοξία του για το μέλλον του σινεμά, ένα θέμα που τον απασχολεί ιδιαίτερα, τα εκφράζει σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστολή.

author-image Γιώργος Σμυρνής

O Scorsese σε ανοιχτή επιστολή, που απευθύνεται προς την 13χρονη κόρη του Fransesca Scorsese, μιλάει με αισιοδοξία για το μέλλον του σινεμά: “Νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπερό” γράφει χαρακτηριστικά.

Ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι σκηνοθέτες, όπως ο  Wes Anderson, ο Richard Linklater, ο David Fincher, ο Alexander Payne, οι αδερφοί Coen, ο James Gray και ο Paul Thomas Anderson, αντιστέκονται στις κυρίαρχες τάσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, κάτι που του δίνει κουράγιο, όπως παραδέχεται.  Επίσης, δηλώνει ότι τον συγκινούν καλλιτέχνες που συνεχίζουν να κάνουν ταινίες σε όλον τον κόσμο, στη Γαλλία, στη Νότια Κορέα, στην Αγγλία, στην Ιαπωνία, στην Αφρική. “Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, αλλά καταφέρνουν να ολοκληρώνουν τις ταινίες τους.”

O Scorsese εκτιμά ότι η τέχνη του σινεμά και η βιομηχανία του σινεμά αρχίζουν να ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Και εικάζει πως όλο και περισσότερο οι μεγάλες αίθουσες θα παίζουν ταινίες, που δίνουν έμφαση στα εφέ και την τεχνολογία, ενώ μικρότερες αίθουσες θα παίζουν καλλιτεχνικές ταινίες.

 
Κι όμως, για τον σκηνοθέτη, το μέλλον είναι φωτεινό. “Για πρώτη φορά στην ιστορία της συγκεκριμένης μορφής τέχνης, οι ταινίες μπορούν να γίνουν με πολύ λίγα χρήματα. Αυτό ήταν ανήκουστό, όταν εγώ μεγάλωνα και εξαιρετικά φτηνές ταινίες ήταν πάντα η εξαίρεση, παρά ο κανόνας. Τώρα ισχύει το αντίστροφο. Μπορείς να έχεις όμορφες εικόνες από κάμερες χαμηλού κόστους.” γράφει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.
Επίσης, επισημαίνει κάτι που κινδυνεύουν κάποιοι να ξεχάσουν στην εποχή μας, που δίνει τόση έμφαση στην υψηλή τεχνολογία: “Τα εργαλεία δεν κάνουν την ταινία. Εσύ κάνεις την ταινία”. Μνημόνευσε, ακόμη και κάποια λόγια του John Cassavetes, φίλου του και δασκάλου του. “Πρέπει να είσαι απολύτως αφοσιωμένος στο έργο, πρέπει να δίνεις τα πάντα από τον εαυτό σου σε αυτό και πρέπει να προστατεύεις την αρχικά σπίθα που σε έκανε να δημιουργήσεις την ταινία. Πρέπει να την προστατεύσεις με τη ζωή σου!”

Περισσότερα από Cine News