H Εμμανουέλα Κόκκαλη φτιάχνει μεθυστικά brownies με άρωμα πορτοκάλι!
Γενικά στα γλυκά είμαι λίγο δύσκολη, το ομολογώ. Και αν βρω ένα ζαχαροπλαστείο που μου αρέσει, δεν το αλλάζω εύκολα, δε μπαίνω στη διαδικασία για πολλές δοκιμές αλλού γιατί είναι άσχημο να θες διακαώς ένα γλυκό και να απογοητεύεσαι. Θες μια ασφαλή επιλογή. Κι όσο το σκέφτομαι, το γλυκό με το οποίο έχω απογοητευτεί πιο πολύ από όλα, είναι τα brownies. Δεν μου αρέσει που τα κάνουν υπερβολικά γλυκά, θέλω να υπερισχύει η γεύση της πικρής σοκολάτας, όχι να τρώω ζαχαρωτό. Επίσης κάποιοι τα ψήνουν περισσότερο από όσο χρειάζεται και στεγνώνουν αμέσως, ξεραίνονται.Της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Τα brownies πρέπει να είναι ζουμερά στο εσωτερικό, σαν ένα κέικ αποτυχημένο στο ψήσιμο. Κι εξωτερικά προτιμώ να έχουν μαλακή επιφάνεια, όχι ιδιαίτερα τραγανή. Και κάτι άλλο που είναι μάλλον καθαρά δική μου παραξενιά: δεν τρώω καθόλου ξηρούς καρπούς μέσα στα γλυκά. Τα περισσότερα brownies λοιπόν, τα συναντάμε με καρύδι στο εσωτερικό, πράγμα που δεν μπορώ καν να το βλέπω. Άσε και το άλλο… Δεν δίνει κανείς μεγάλη βάση στα αρωματικά. Ναι, η σοκολάτα έχει υπέροχο άρωμα, αλλά αν ήθελα θα την έτρωγα σκέτη. Αν αποφασίσεις να φτιάξεις ένα σοκολατένιο γλυκό, εμπλούτισέ το με αρωματικά. Ξύσμα εσπεριδοειδών, μπαχαρικά, ποτά…
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι κάποιες φορές πρέπει να μπαίνουμε στην κουζίνα και να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να φτιάχνουμε μόνοι μας το γλυκό που μας αρέσει όπως ακριβώς μας αρέσει και να μην έχουμε ανάγκη κανέναν. Σας δίνω τη δική μου εκδοχή για μεθυστικά brownies, ιδανικά για συνοδεία ενός κόκκινου κρασιού, τώρα τις γιορτές που πίνουμε λιγάκι παραπάνω. Ακόμη, είναι ένα κατάλληλο γλυκό για να το προσφέρετε σε μια επίσκεψη. Το αφήνετε να κρυώσει καλά, το κόβετε σε κομμάτια, τα κλείνετε σε ένα μικρό χαριτωμένο χάρτινο κουτάκι, ολοκληρώνετε με μια χρωματιστή κορδέλα κι έτοιμο!
Μεθυστικά brownies με άρωμα πορτοκάλι
Υλικά:
250γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
3 αβγά
1 κουτ. σούπας μέλι
150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι και ίσως λίγο παραπάνω, λικέρ της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα Tia Maria)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μίγμα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη. Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα, το μέλι και το λικέρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Για το τέλος αφήνουμε το αλεύρι, το ρίχνουμε λίγο-λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό. Τον ρίχνουμε σε ορθογώνιο ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 λεπτά. Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το κόψουμε. Την επόμενη μέρα, αν το έχετε ψήσει καλά, θα είναι ακόμα πιο νόστιμο, γιατί θα έχουν «δέσει» καλά, όλα τα αρώματα στο εσωτερικό…
Πηγή: flust
Κάθε εβδομάδα, η Εμμανουέλα μοιράζεται μαζί μας γευστικές εμπειρίες. Επινοεί, δοκιμάζει και μοιράζεται συνταγές, με το δικό της μοναδικό στυλ, με αγάπη στην παράδοση της «μαμάς» και ουκ ολίγη τσαχπινιά!
Ακολουθήστε την στο http://free-to-eat.blogspot.gr/