Το μουσικό χωριό στη Στέγη-Τριήμερο μουσικό φεστιβάλ
Tο Μουσικό Χωριό, η μουσική κοινότητα που εδώ και 13 χρόνια δραστηριοποιείται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, μεταφέρεται στη Στέγη στις 24, 25 και 26 Ιανουαρίου, προσφέροντας ένα ετερόκλητο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και διαλέξεις.
Το Μουσικό Χωριό δημιουργήθηκε το 2006 από ένα μικρό πυρήνα μουσικών. Σήμερα, το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς διατηρεί και διευρύνει συνεχώς ένα διεθνές, ανεξάρτητο δίκτυο συνεργατών και σπουδαστών με σημαντική παρουσία και δράση στο χώρο της ζωντανής μουσικής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος. Παράλληλα, ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην αστική του έδρα, το «αβγό» του Μουσικού Χωριού, στη Θεσσαλονίκη.
Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Στέγη στηρίζει την αστική παρουσία του Μουσικού Χωριού, φιλοξενώντας ένα εκρηκτικά δυναμικό τριήμερο φεστιβάλ ήχων, από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.
Σχεδιασμός προγράμματος, συντονισμός συντελεστών: arTree – Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης
Πρόγραμμα τριημέρου:
24 Ιανουαρίου: Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
20:00–20:45 – Η STACY και οι ΒΑΚΧΕΣ (Διάρκεια: 45′)
Με αφορμή την εργασία του Βασίλη Μαντζούκη πάνω στο αρχαίο δράμα, το μουσικό συγκρότημα STACY εκτελεί τα χορικά και τους αγγελιαφόρους των Βακχών του Ευριπίδη, έργο για 12 μουσικούς-performers και αφηγητή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική προσέγγιση η οποία συνταιριάζει το βυζαντινό μέλος με το «πρωτόγονο rock» της αραβικής Αφρικής, τα maqam της ανατολικής Μεσογείου, ενορχηστρωμένα για δυτικώς συγκερασμένα όργανα, με τη «λαϊκή» αμεσότητα και ευθύτητα του rock ‘n’ roll. STACY: Μάρθα Φριντζήλα: τραγούδι, αφήγηση // Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα // Αντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό μπάσσο // Κώστας Νικολόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα // Πανού Μανού: ακουστική κιθάρα // Βασίλης Μαντζούκης: ακουστική κιθάρα, tapes, τραγούδι // Βαγγέλης Παρασκευευαΐδης: τύμπανα // Κοσμάς Λαμπίδης: νέυ, sampler // Κορυφαίες: Σταυρούλα Παυλίκου, Νάνσυ Σιδέρη // Άγγελοι: Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Πανάδης, Τάσος Δημητρόπουλος
21:00–21:45 – «Αγαπητέ Μιχαλάκη» (Διάρκεια: 45′)
Σύλληψη: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστας Μακρυγιαννάκης // Χορογραφία – Χορός: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου // Μουσική, live performance: Κώστας Μακρυγιαννάκης // Βίντεο, τεχνική υποστήριξη: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης
22:00–23:00 – Ιάννης Ξενάκης: «Κοσμογονίες», το πλήρες έργο του για σόλο πιάνο (Διάρκεια: 60′)
Η συναυλία αυτή περιλαμβάνει το πλήρες έργο του Ξενάκη για σόλο πιάνο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα έργο που καλύπτει όλες τις σημαντικές περιόδους δημιουργίας του: τη στοχαστική μουσική, τη συμβολική μουσική, τις δενδρομορφές, τα κόσκινα. Περιλαμβανονται επίσης τα Έξι Τραγούδια για πιάνο, όπως και τρία μικρά ανέκδοτα κομμάτια που ο Ξενάκης είχε συνθέσει το 1949 για τα μαθήματα που παρακολουθούσε με το Honegger και το Milhaud, εμπνευσμένα από το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, έργα που φωτίζουν μία άγνωστη πλευρά του συνθέτη.
Στέφανος Θωμόπουλος: πιάνο
25 Ιανουαρίου: Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
20:00–20:30 – Av ‘Eva, μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο (Διάρκεια: 23’)
Το πρόγραμμα Av’ Eva παρουσιάζει ένα πανόραμα κοσμικής μουσικής του Μεσαίωνα από χώρες της Μεσογείου. Από πηγές της εποχής, όπως είναι οι κώδικες Escorial και Rossi καθώς και το Libre Vermell de Montserrat (το κόκκινο βιβλίο του ομώνυμου μοναστηριού της Καταλονίας), αναδεικνύεται η ποικιλομορφία της μουσικής της εποχής, μέσα από τα τραγούδια για την Παναγία από την αυλή του Alfonso el Sabio (1221-1284), τους ύμνους των προσκυνητών, τα δημώδη τραγούδια των Εβραίων της διασποράς αλλά και τo περίτεχνo ιδίωμα του ιταλικού trecento. Στη θεματολογία της ποίησης της εποχής, ξεχωρίζει η εξύμνηση της Παναγίας και η ιδέα της απόμακρης αγαπημένης ως κεντρικού άξονα του αυλικού έρωτα. Το κοσμικό στοιχείο μπλέκεται με το θρησκευτικό, όπως συχνά η ιδέα της Παρθένου Μαρίας συγχέεται με την «donna angelicata» της αυλικής ποίησης. Da que deus mamo, Ανώνυμου, Ισπανία, 13ος αι. // Saltarello, Ανώνυμου, Ιταλία, 14ος αι. // Av’ Eva, Ανώνυμου, Ισπανία, 13ος αι. // Kalenda Maya του Raimbaut de Vaqueiras, τέλη 12ου-αρχές 13ου αι. // Α Chantar της Comtessa de Dia, τέλη 13ου αι. // Estat ai en greu cossirier των Comtessa de Dia και Rimbaud d’ Orange, τέλη 13ου αι. // Laudemus virginem, Καταλονία, 14ος αι. Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου & ex silentio // Φλάουτο με ράμφος και τραβέρσο: Δημήτρης Κούντουρας // Βιόλα: Ηλέκτρα Μιλιάδου // Κρουστά: Νίκος Βαρελάς // Φωνή, οργκανέτο, τροχοβιέλα: Tobias Schlierf // Ούτι: Θύμιος Ατζακάς // Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας
20:30–20:50 – O Dufay και η εποχή του, Κοσμική μουσική του 15ου αιώνα (Διάρκεια: 18′)
Ένα μικρό αφιέρωμα στο μεγάλο γαλλοφλαμανδό συνθέτη Guillaume Dufay και στον συναρπαστικό 15ο αιώνα. Το πολυφωνικό του ιδίωμα συνοψίζει τον όψιμο Μεσαίωνα ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τη μουσική Αναγέννηση, παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδο θεματολογίας πιστός στο μεσαιωνικό μοντέλο του αυλικού έρωτα και της ιπποσύνης.
21:00–21:10 – και μία πρέζα μπαρόκ… (Διάρκεια: 7′)
Το συγκρότημα παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra θα παρουσιάσει το νανούρισμα Canzonetta Spirituale sopra la ninna nanna του Tarquinio Merula (1594/1595 – 1665), το Madre, non mi far monaca (Ανώνυμου) και το Homo fugit velut umbra του Stefano Landi (1586-1639).
21:30–22:15 – Συναυλία μουσικής δωματίου: Δύο όψεις της κλασικής μορφής (Διάρκεια: 40′)
Οι τρεις καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί παρουσιάζουν δύο σημαντικά έργα μουσικής δωματίου, τα οποία -παρά τις προφανείς αντιθέσεις στο ύφος και το ιδίωμα- τα συνδέει η χρήση των ίδιων κλασικών δομών: το Τρίο σε μι ύφεση, op. 1 του Ludwig van Beethoven, ένα νεανικό έργο γεμάτο ζωντάνια, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής περιόδου. Οι Οκτώ παραλλαγές σε ένα ελληνικό δημοτικό θέμα του Νίκου Σκαλκώτα, γράφτηκαν το 1938 και είναι έργο ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδυάζει για πρώτη φορά το δωδεκάφθογγο ιδίωμα με δημοτικό θέμα, κάτι που επρόκειτο να αποτελέσει την προσωπική σφραγίδα του συνθέτη.
Ludwig van Beethoven (1770-1827), Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, op. 1 αρ.1, Allegro / Adagio cantabile / Scherzo. Allegro assai / Finale. Presto
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949), Οκτώ παραλλαγές σε ένα ελληνικό δημοτικό θέμα, για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο
22:30–23:15 – Duo Melis, μουσική του 20ού αιώνα για δύο κιθάρες (Διάρκεια: 40′)
Το Duo Melis, ένα από τα σημαντικότερα κιθαριστικά ντουέτα του κόσμου, θα παρουσιάσει πρωτότυπη και διασκευασμένη μουσική του 20ού αιώνα για δύο κιθάρες. Τα έργα των Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Astor Piazzolla και Dušan Bogdanović που θα ερμηνευθούν, έχουν τις ρίζες τους στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ισπανίας, της Αργεντινής και των Βαλκανίων αντίστοιχα. Στους κλασικούς –πλέον– χορούς των Ισπανών συνθετών κυριαρχεί το μελωδικό και ρυθμικό ιδίωμα της flamenco μουσικής. Στη συνέχεια, ο Piazzolla θα μας ταξιδέψει στο νοσταλγικό ήχο του τάνγκο από το Μπουένος Άιρες, ενώ η σονάτα του Bogdanović ανασυνθέτει το πλούσιο μελωδικό και πολυρυθμικό υλικό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέσα από τη χρήση μουσικών τρόπων της περιοχής.
Manuel de Falla (1876-1946): Danza Española nº 1 από το “La Vida Breve”, Danza de los Vecinos από το El Sombrero de Tres Picos*, Danza de la Molinera από το El Sombrero de Tres Picos* // Isaac Albéniz (1860-1909), Mallorca* // Astor Piazzolla (1921-1992), Otoño Porteño* // Dušan Bogdanović (γεν. 1955), Sonata Fantasia – Allegro ritmico, Adagio, rubato, Allegro molto (*σε μεταγραφή των Susana Prieto και Αλέξη Μουζουράκη)
26 Ιανουαρίου
20:00–20:45 – modal 4 (Διάρκεια: 45′)
Το Modal Quartet – Modal 4 επιχειρεί να συνδέσει το μελωδικό λόγο των μουσικών παραδόσεων της ανατολικής Μεσογείου με μια αρμονική – συγχορδιακή πρακτική. Η τελευταία αντλεί τα χαρακτηριστικά της από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, από την κλασική αρμονία, την jazz, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου, μέχρι την ισοκρατηματική λογική της βυζαντινής μουσικής παράδοσης. Συνεκτικό ιστό όλων αυτών αποτελεί η αποδόμηση κι η επαναδόμηση του ρυθμικού μοτίβου -το αγαπημένο παιχνίδισμα του γκρουπ.
Στη συγκεκριμένη μουσική σύμπραξη τους παραπάνω ρόλους διαδραματίζουν ο Ευγένιος Βούλγαρης παίζοντας γιαϋλί ταμπούρ, ένα από τα κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικά όργανα της Κωνσταντινουπολίτικης μουσικής παράδοσης⋅ ο Θάνος Γκουντάνος παίζοντας κλασική άταστη κιθάρα, όργανο ελεύθερης -σε ό,τι αφορά τους διαστηματικούς περιορισμούς- συγχορδιακής αλλά και μελωδικής πράξης⋅ ο Παύλος Σπυρόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Τασούδης στα τύμπανα.
Στα κομμάτια που ερμηνεύουν περιλαμβάνονται συνθέσεις περισσότερο αλλά και λιγότερο γνωστών συνθετών, όπως οι Esmail Zade, Şükrü Tunar, Αντώνης Απέργης, Ευγένιος Βούλγαρης, Θάνος Γκουντάνος.
21:00–21:45 – Point Two (Διάρκεια: 45′)
Μια συνάντηση δύο Ελλήνων μουσικών του Κόσμου. Μέσα από το πρίσμα των εμπειριών τους, θα ερμηνεύσουν δικές τους συνθέσεις καθώς και διασκευές από το “The Great American Songbook”. Μια ισορροπημένη δυναμική μεταξύ λυρισμού, πάθους, γνώσης και δεξιοτεχνίας είναι αυτό που υπόσχονται οι δυο Έλληνες / Νεοϋορκέζοι μουσικοί.
Ο Χρήστος Ραφαηλίδης είναι κορυφαίος βιμπραφωνίστας και συνθέτης, ιδρυτής του συγκροτήματος Manhattan Vibes ενώ ο Πέτρος Κλαμπάνης διακρίνεται σαν ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες κοντραμπασίστες και συνθέτες. Οι δύο μουσικοί έχουν εμφανιστεί σε κορυφαίες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ των ΗΠΑ όπως το Blue Note, το Lincoln Center, το Carnegie Hall, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα περιοδεύσουν στην Κίνα.
22:00–23:00 – Master Of Disguise (Διάρκεια: 60′)
J.Kriste, Master of Disguise ονομάζεται το προσωπικό project του Kύπριου μουσικού Λευτέρη Μουμτζή. H μουσική του είναι ένα μείγμα folk-rock και ψυχεδέλειας με σύνθετες αρμονίες και ρυθμούς που δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε ένα μουσικό είδος. O δίσκος του “Girls, Ghosts and Gods” (Puzzlemusik, 2009) κυκλοφόρησε στην Κύπρο και στην Ελλάδα αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Είχε προηγηθεί το “This is the alternative” (Moon Records, 2005), ενώ τη χρονιά που μας πέρασε κυκλοφόρησε το “Τhe Age of Now” (Λουβάνα Δίσκοι, 2013). Στη συναυλία θα ακουστούν κομμάτια από όλη την πορεία του, με έμφαση στην τελευταία του κυκλοφορία.
Το γκρουπ αποτελούν οι μουσικοί: Λευτέρης Μουμτζής (φωνή, κιθάρα), Παύλος Μιχαηλίδης (βιολί), Μάριος Μιχαήλ (ηλεκτρικό μπάσο), Αντρέας Τραχωνίτης (τύμπανα, κρουστά), Μικαέλα Τσαγγάρη (φωνητικά, πλήκτρα, κρουστά). Φιλοξενούμενοι μουσικοί: Στέλιος Ρωμαλιάδης (φλάουτο).
Παράλληλες δράσεις (ελεύθερη είσοδος)
– Ανοικτή συζήτηση / πάνελ: «Μουσικό Χωριό 2006 – 2013: από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοικτή καλλιτεχνική συμβίωση»
24.1.14 στις 19:00 (Φουαγιέ 2ου ή 3ου). Η ομάδα εργασίας και καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Μουσικού Χωριού, μαζί με μέλη της παραγωγής και συνεργάτες μοιράζονται βιώματα απολογισμούς και ιδέες επάνω στη θεμελίωση μίας διεθνούς μουσικής κοινότητας, ανατρέχουν σε κομβικές στιγμές της διοργάνωσης και συζητούν με το κοινό. Ομιλητές: Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης
– Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας: Moυσικό Χωριό 2013 (24-26/01) (Φουαγιέ 5ου) 14:00-24:00
Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού, από το 2006 μέχρι σήμερα. Οι αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες της φετινής διοργάνωσης φέρνουν το θεατή/ακροατή κοντά στη μουσική κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου μέσα από ένα φωτο – ηχητικό κολάζ. Τη συρραφή του ηχητικού υλικού επιμελήθηκε ο μουσικός Θύμιος Ατζακάς, αντλώντας από τις αρχειακές ηχογραφήσεις του στο Μουσικό Χωριό 2013.
– Prima Vista (Σύνοψη)-Προβολή ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό. Διάρκεια 20′
26.1.14 στις 19:15 (Μικρή Σκηνή) –Διάρκεια προβολής 20′. Θα προλογίσει η Ιωάννα Μπατσή (ιδέα, έρευνα)
Λόγος, ποίηση, μουσική. Κίνηση και Παύση. Στοχασμός, έμπνευση και δημιουργία. Prima Vista. Τι είναι η μουσική; Γιατί αποτελεί κομμάτι όλων των πολιτισμών ανά τους αιώνες; Το “Prima Vista” αναζητά τις απαντήσεις μέσα από τις διηγήσεις των μελών του “Μουσικού Χωριού”. Παράλληλα αναδεικνύει τη συνύπαρξη, τον ομαδικό στοχασμό και ένα διαφορετικό παράδειγμα υλοποίησης του Ονείρου.
Πληροφορίες:
Τιμές εισιτηρίων: 11 € (ανά μέρος) |Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Πακέτο ημέρας (Α’ & Β’ Μέρος): 18 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)