Robocop
Η γνωστή ιστορία του αστυνομικού που γίνεται κομμάτια και, για να σωθεί, μπαίνει σε ένα ρομπότ και γίνεται το απόλυτο μηχανικό-ανθρωποειδές όργανο επιβολής του νόμου. Η ταινία, την οποία σκηνοθετεί o José Padilha έχει αρκετές και ενδιαφέρουσες διαφορές σε σχέση με τη γνωστή ταινία του 1987 σκηνοθετημένης τότε από τον Paul Verhoeven.
Ο σκηνοθέτης José Padilha καταφέρνει να εισάγει ενδιαφέροντα στοιχεία κριτικής για το αμερικανικό σύστημα. Η εταιρεία που κατασκευάζει τον Ρομποκόπ, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, αφαιρεί από τον εγκέφαλο του πρωταγωνιστή τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του. Η εταιρεία προσπαθεί, για λόγους εμπορικής επιτυχίας, να δημιουργήσει τελικά ένα μηχανικό Φρανκενστάιν και το δραματικό στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι βλέπουμε τα ανθρώπινα στοιχεία του ήρωα να τον εγκαταλείπουν με την επίδραση της επιστήμης. Επιστημονικά στοιχεία χημείας και λειτουργίας του εγκεφάλου εμπλουτίζουν διαρκώς το έργο. Παράλληλα, ασκείται κριτική στον αμερικανικό εθνικισμό και μιλιταρισμό. Μέσω του μελλοντικού αυτού μηχανικού αστυνομικού και των ηθικών διλημμάτων που δημιουργούνται, ασκείται μια ξεκάθαρη κριτική στην χρήση δρόνων (μη επανδρωμένων οχημάτων) που γίνεται σήμερα από τις ΗΠΑ στα διάφορα πολεμικά τους μέτωπα. Άλλωστε, η ταινία ξεκινά με μια σκηνή ρομπότ- στρατιωτών που συλλαμβάνουν κόσμο στην Τεχεράνη και τελικά σκοτώνουν ένα παιδί.
Η δράση είναι μπόλικη, η πλοκή σε κρατάει διαρκώς σε ένταση, ενώ η ταινία είναι απρόσμενα καλογυρισμένη. Οι σκηνές δράσεις είναι καλές και οι ερμηνείες αξιόλογες. Ξεχωρίζουν ο πολύ καλός Gary Oldman στο ρόλο του γιατρού που προσπαθεί να ενώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το μηχανικό σώμα και αντιμετωπίζει φοβερά ηθικά και επιστημονικά διλήμματα στην διαδικασία λόγω των πιέσεων από την αδίστακτη εταιρεία. Και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Michael Keaton είναι επίσης πολύ καλός στο ρόλο του.
Βέβαια, όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για μια εμπορική περιπέτεια. Στο τέλος θα κάνει τις επιλογές εκείνες, που θα μας αφήσουν όλους ευχαριστημένους. Δεν μας εξηγεί αρκετά πειστικά πώς ο κατεστραμμένος ανθρώπινος παράγοντας κυριαρχεί της μηχανής μέσα στον μεταλλικό αυτό μπάτσο.
Γενικά, ο νέος Robocop είναι σαφώς βελτιωμένη μηχανή σε σχέση με τον παλιό. Καλογυρισμένη, με έντονη δράση, αξιόλογες ερμηνείες και ηθικά διλήμματα, η περιπέτεια αυτή στέκεται πολύ πιο πάνω σε ποιότητα και σε ζητούμενα από το μέσο όρο των ταινιών του είδους.
Γιώργος Σμυρνής