MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο πιανίστας της τζαζ Μάρκος Αλεξίου έφυγε από τη ζωή

Ο Μάρκος Αλεξίου, ένας από τους πρωτοπόρους μουσικούς της σύγχρονης τζαζ στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ύστερα από επιπλοκές λοίμωξης του αναπνευστικού.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο Μάρκος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1939. Τεσσάρων ετών άρχισε μαθήματα πιάνου και μόλις δεκαοκτώ ετών ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα περιοδεύοντας στο Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διάφορα τζαζ κλαμπ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Ερχόμενος στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 έφερε μαζί τις μουσικές του επιρροές, τα ακούσματα αλλά και τους καρπούς πολύχρονων μουσικών ερευνών από τις περιοδείες του με σπουδαίους μουσικούς της διεθνούς τζαζ σκηνής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σχημάτισε το συγκρότημα Sphinx μαζί με τον Γιώργο Φιλιππίδη, τον Γιώργο Τρανταλίδη, και αργότερα τον Λάκη Ζώη, συγκρότημα που απετέλεσε σταθμό για την τζαζ στην Ελλάδα.

Οι Sphinx εμφανίστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε τζαζ κλαμπ και συναυλίες, συνεργάστηκαν με διεθνείς σολίστες, και δημιούργησαν μεγάλο ρεύμα απολαμβάνοντας τεράστια προσέλευση κοινού, γεγονός πρωτόγνωρο για τα μέχρι τότε δεδομένα της χώρας. Ιστορική στιγμή ήταν η συναυλία των Sphinx τη δεκαετία του ’80 σε ένα κατάμεστο Θέατρο Λυκαβηττού.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Μάρκος Αλεξίου συνέχισε να περιοδεύει στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη, εμφανιζόμενος σε κλαμπ όπως το Sweet Basil και το Blue Note της Νέας Υόρκης. Συνέχισε να ηχογραφεί συλλογικά και προσωπικά άλμπουμ, ενώ εξέδωσε βιβλία για την τζαζ και δίδαξε εκατοντάδες μαθητές, πολλοί εκ των οποίων συνεχίζουν το έργο του με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άφησε πίσω του τον αγαπημένο γιό του Αλέξανδρο, πρωταθλητή και βαλκανιονίκη του body building, και δυο πολυαγαπημένα εγγόνια.
Η κηδεία θα γίνει στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου τις 3.30μμ. Η οικογένεια δεν επιθυμεί στεφάνια, αλλά προτιμά να γίνει οποιαδήποτε αγαθοεργία στη μνήμη του.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα