Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει τα emoticons;
Όλοι λίγο πολύ, ακόμα και αν δεν τη χρησιμοποιούμε, μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τη φατσούλα “:-)”. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ο αναθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να διαβάζει τόσο εύκολα ένα emoticons; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό site Social Neuroscience, η νέα διαδικτυακή γλώσσα που ακούει στο όνομα “emoticons” -τάση της διαδικτυακής επικοινωνίας- αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να αντιδρά, στη θέα τους, όπως ακριβώς θα έκανε και σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο.
Οι 20 συμμετέχοντες της έρευνας, με συντονιστή της, τον Dr. Owen Churches, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το κλασικό χαμογελαστό emoticon “:-)”, ανάμεσα σε τυχαίους συνδυασμούς στίξης και εικόνες προσώπων, καταγράφοντας την εγκεφαλική λειτουργία. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα απέδειξε πως στη θέα των ανθρώπινων προσώπων και του χαμογελαστού emoticon, ο ηλεκτρομαγνητικός μετρητής κατέγραψε ακριβώς την ίδια αντίδραση από όλους τους συμμετέχοντες.
Ο ίδιος ο Churches τόνισε στο ABC news : “Κανένα μωρό δεν γεννιέται με την ικανότητα να αναγνωρίζει το emoticon :-). Πριν την εμφάνιση του emoticon, το 1982, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να ενεργοποιείται στη θέα του, το τμήμα του φλοιού που συνδέεται με την αναγνώριση των ανθρώπινων προσώπων. Όμως, με τον καιρό ο εγκέφαλός μας “έμαθε” ότι ο συνδυασμός αυτός από σημεία στίξης, αναπαριστά ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Πρόκειται για μια νευρική αντίδραση που προκαλείται από πολιτισμικά αίτια. Κι αυτό είναι εκπληκτικό.”
Τα emoticons λοιπόν είναι μία ακόμα περίπτωση, όπου ο πολιτισμός προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο.