MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κερνάς καφέ; Μια ιστορία με φιλανθρωπικό “χαρμάνι”

Ο “καφές που περιμένει” έφτασε και στην Αθήνα από τη Νάπολη, μετά από πρωτοβουλία του περιοδικού “Σχεδία”, ως μια ωραία χειρονομία υπέρ των οικονομικά αδυνάτων. Πολλοί είναι εκείνοι που συνάντησαν τυχαία στα cafe της γειτονιάς τους, την εν λόγω δράση και τάση, και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή. Μισό περίπου χρόνο μετά, ας δούμε τι γίνεται με τον “καφέ που περιμένει” στους δρόμους της πόλης μας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η φιλοσοφία της δράσης έχει ως εξής:

Ένας καφές προπληρώνεται από κάποιον “ανώνυμο” πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλο συμπολίτη, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Για την ιστορία, ο “καφές που περιμένει” ξεκίνησε από τη Νάπολη και τα εργατικά καφενεία της πόλης -πριν από περίπου 100 χρόνια- με την ονομασία “caffé sospeso” (“suspended coffee” στα αγγλικά). Γρήγορα ταξίδεψε σε Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία, ενώ εδώ και δύο περίπου χρόνια κατέκτησε 17 επισήμως καταγεγραμμένες χώρες και 112 πόλεις.

kafes490Την πρωτοβουλία υλοποίησης της δράσης στην χώρα μας, πήρε το περιοδικό δρόμου “Σχεδία”.

“Είχαμε διαβάσει την είδηση από ένα πρακτορείο για αστέγους και το βρήκαμε ενδιαφέρον. Έτσι το ξεκινήσαμε, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Μια όμορφη, σεμνή και διακριτική κίνηση, που μας άρεσε ως ιδέα”, μου εξήγησε περήφανος ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», προσθέτοντας ότι είναι“μια απλή διαδικασία, ένα απλό κέρασμα που έκανε μπαμ, αποδεικνύοντας πως υπάρχει αγάπη.”
 
Προσωπικά, ο πρώτος καφές που κέρασα ήταν ένα βράδυ σε ένα συνεργατικό καφενείο. Φαντάζομαι ακόμα εκείνον που τον ήπιε ζεστό ζεστό το επόμενο πρωί, ακούω τη δειλή καλημέρα του στην κυρία Ελένη, “καλημέρα, υπάρχει μήπως κάποιος καφές για εμένα;”, και εύχομαι πραγματικά να τον απόλαυσε. Για να πω την αλήθεια, τη δράση την είχα ξεχάσει μετά τον ντόρο που έγινε τον Οκτώβριο. Μια αφίσα στον τοίχο του καφενείου, στάθηκε η αφορμή να ξαναπιάσω το θέμα.

Μιλώντας με το Χρήστο Αλεφάντη για το “ένας καφές σε περιμένει” ήρθα αντιμέτωπη με το παράδοξο. Αν και ο αριθμός των cafe και των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά στη δράση, είναι μεγάλος και αυξάνεται σταδιακά, οι κερασμένοι καφέδες παραμένουν στη θέση τους γιατί ο κόσμος δεν τολμά να τους ζητήσει! Όπως και να μεταφράζεται αυτό, το γεγονός είναι λυπηρό: “Μα αυτό είναι το δύσκολο, το να ξεπεράσει εκείνος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, τη συστολή του, να πειστεί για τη δράση, να ενταχθεί ξανά στο κοινωνικό σύνολο και την καθημερινότητά του, πίνοντας απλώς έναν κερασμένο καφέ” μου εξήγησε ο Χ. Αλεφάντης.  

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική πρόκληση της δράσης: το κερασμένο φλιτζάνι μας να μπορέσει να απορρίψει τον κοινωνικό αποκλεισμό και να προσφέρει στην επανένταξη ανώνυμων συμπολιτών μας.

Τα βήματα για να συμμετέχετε και εσείς, είναι απλά: 

assets LARGE t 420 54226296Πώς θα τον αγοράσω;
Το σήμα στα cafe που έχουν υιοθετήσει τη δράση, είναι το αυτοκόλλητο που βλέπετε στη φωτογραφία. Για κάθε καφέ που έχει προπωληθεί -με έκπτωση 35% σε σχέση με την αναγραφόμενη στον τιμοκατάλογο τιμή- ο καταστηματάρχης φροντίζει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο, πίνακα κ.λπ.) ή να αναγράφει την συναλλαγή σε έναν πίνακα, ώστε να γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή.

Πού περιμένει ένας καφές;
Κολωνός:
“Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων – Λόφος Σκουζέ”, Πρεβέζης 57, Κολωνός, Νέος Κόσμος: “Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων – Λόφος Λαμπράκη”, Πυθέου & Γεωμέτρου και “Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων – Πλατεία Χελντράιχ”, οδός Χελντράιχ. Μεταξουργείο: “Ο ακροβάτης”, Μαίζωνος 44 & Ψαρών 26Α και “Salt&Sugar”, Νεοφύτου Μεταξά 14-16. Ακαδημία Πλάτωνος: “Συνεργατικό καφενείο”, Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους. Θησείο: “Συνεργατικό καφενείο 6”, Τριών Ιεραρχών 21 και “The Bar Project”, Ηρακλειδών 52. Μοναστηράκι: “Βρυσάκι”, Βρυσακίου 17 και “taf”, Νορμανού 5. Κάτω Πετράλωνα: “Το περιβολάκι”, Αθηναίου 7, πλ. Ηούς. Κουκάκι: “Στα καλά καθούμενα”, Δράκου 3  και “Laluk”, Γεωργίου Ολυμπίου 15. Φάληρο: “Το Φαληράκι”, Φαλήρου 18, Μακρυγιάννη. Καλλιθέα: “Παραδοσιακό καφενείο 1968”, Αγίων Πάντων 74. Δάφνη: “Μπουμπού”, Μπουμπουλίνας 25. Άγιος Δημήτριος: “Γραμμόφωνο”, Γράμμου 37. Ν.Σμύρνη: “Σαΐτες”, Ιωνίας 45 και “14”, Αιγαίου 14. Πλ. Κάνιγγος: “Loving Family”, Ακαδημίας 97 & Βερανζέρου 1. Κολωνάκι: “Delish”, Ξενοκράτους 23. Ν. Ηράκλειο: “Myrtillo”, πλ. 28ης Οκτωβρίου 6, έξοδος ΗΣΑΠ. Χαλάνδρι: “Petite Fleur”, πλ. Αγίου Νικολάου 2,  “Kώνειο”, Σωκράτους 23, “7th Thought”, Αγίας Παρασκευής 29, “Το μαγαζάκι της Ισιδώρας”, Ύδρας 13 & Ζαν Μωρεάς, “Mosquito”, Κώστα Βάρναλη 2-4, Χαλάνδρι. Χολαργός: “Art Sweets Coffee”, πλ. Δημοκρατίας 4. Αχαρνές: “Καλλιτεχνείο των Αχαρνών”, Αθ. Χειλίου 16. Χαϊδάρι: “Τα ‘μπλεξες”, Κολοκοτρώνη 21. Κορυδαλλός: “Παράταιρο”, Αγίου Γεωργίου 30. Πασαλιμάνι-Πειραιάς: “Παραμύθι”, Ζέας 147. Μοσχάτο: “Moschato d’ asti”, Κοραή 11Α. Περισσότερες πληροφορίες: εδώ

Καφέδες που περιμένουν βρίσκονται επίσης σε Θεσσαλονίκη, Ορεστιάδα, Γρεβενά,Ιωάννινα, Λάρισα, Κομοτηνή, Βέροια-Ημαθία, Αίγινα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Μεσολόγγι, Άρτα, Κιλκίς, Ελευσίνα, αλλά και Κύπρο.
 

Περισσότερα από Ιστορίες