Ανδριάνα Μπάμπαλη: “Τα λεφτά από τα πανεράκια στα μπουζούκια θα χρησίμευαν αλλού”
Αν και έχουν περάσει σχεδόν δεκαέξι χρόνια ενεργούς παρουσίας της στο χώρο της μουσικής, η Ανδριάνα Μπάμπαλη σου δίνει ακόμα την αίσθηση της πρωτοεμφανιζόμενης. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρήσει κανείς μια φρέσκια παρουσία στο χρόνο, που μπορεί να συνδυάζει εμπειρία και ποιότητα, όπως ομολογούν και οι συνεργασίες της. Νίκος Πορτοκάλογλου, Χαρούλα Αλεξίου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Λειβαδάς είναι μερικές μόνο από αυτές.Με αφορμή τη μουσική παράσταση “Γυναίκες” που παρουσιάζει αυτή την περίοδο μαζί με την τραγουδοποιό Etten στο Ρυθμό Stage, μιλήσαμε μαζί της για το πώς προέκυψε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε τραγούδια γυναικών δημιουργών, για τη μέχρι τώρα πορεία της, για τα “όχι” της καριέρας της και για τη “διασκέδαση” των μπουζουκιών.Συνέντευξη στην Ιωάννα Κρανιώτη
Πώς ξεκίνησες το τραγούδι; Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες την καριέρα που ήθελες να ακολουθήσεις;
Ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα στα 14 με 15. Από τότε προσπαθούσα να μάθω να παίζω τραγούδια, κι έτσι ξεκίνησα να τραγουδώ. Πήγα στο Ωδείο -αυτό μου φαινόταν το πιο λογικό τότε-, και ακολούθησαν τα υπόλοιπα. Δεν ήμουν σίγουρη ότι ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Ήθελα να είμαι μέλος μιας μπάντας. Έτσι βρέθηκα στην μπάντα του Νίκου Πορτοκάλογλου. Και τα υπόλοιπα ακολούθησαν.
Οι μουσικές επιρροές σου; Υπήρξαν καλλιτέχνες-πρότυπα ή κάποιοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία σου;
Θυμάμαι κάποιους δίσκους που είχε ο πατέρας μου με ιταλικά τραγούδια, τα όποια άκουγε μανιωδώς, Lucio Dalla, Mina κλπ. Επίσης μια διπλή συλλογή με υπέροχα τραγούδια 60s, Dean Martin, Sinatra κ.ά. Μου άρεσε πάντα η πιο μελωδική και κανταδόρικη μουσική. Μετά ανακάλυψα την Joni Mitchell και τον Tom Waits που λατρεύω. Αλλά και την Madonna που προσπαθούσα να ξεπατικώσω τις χορογραφίες της.
«Γυναίκες» ο τίτλος του προγράμματος στο Ρυθμό Stage που παρουσιάζεις μαζί με την Etten. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Τραγούδια που έχουν γράψει άλλες γυναίκες που αγαπάμε, έχουμε θαυμάσει και φυσικά μας έχουν επηρεάσει. Λένα Πλάτωνος, Μαρία Βουμβάκη, Μελίνα Τανάγρη, Ελένη Βιτάλη, αλλά και Bjork, Patti Smith, Amy Winehouse, Kate Bush, Suzan Vega, Αρλέτα και πολλές ακόμα σπουδαίες κυρίες. Τα τραγούδια έχουν διασκευαστεί, αφού παίζουμε με ένα τρίο μουσικών: κιθάρες (Δ.Μπαρμπαγάλας), τύμπανα (Δ.Κλωνής) και πλήκτρα (Α.Κατσουπάκης). Κανονική μουσική!
Πώς προέκυψε μια παράσταση-αφιέρωμα σε τραγούδια αγαπημένων γυναικών δημιουργών;
Ήταν μια ιδέα που είχα καιρό, όταν ξεκίνησα και εγώ να γράφω μανιωδώς, και η Etten είναι η ιδανική παρτενέρ. Δημιουργός και η ίδια, και μάλιστα πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική, σαν άγγελος.
Ποια από τις «Γυναίκες» του προγράμματός σας ξεχωρίζεις και γιατί;
Δεν είναι μια είναι πολλές. Η Suzan Vega ήταν η εφηβική μου αγάπη. Επίσης, η Amy Winehouse ήταν για εμένα πολύ σοβαρή περίπτωση και η απώλειά της τραγική. Δεν υπάρχει πάντως θέμα κατάταξης, μιλάμε για τεράστιες περιπτώσεις ταλέντου.
Έχεις πει ότι υπάρχουν άνθρωποι που γεμίζουν μαγαζιά και κάνουν καριέρες χωρίς να έχουν ούτε ένα τραγούδι. Σε ποιους αναφέρεσαι και γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;
Αναφέρομαι στο ότι έχουμε πολλά χρόνια να ακούσουμε ένα μαζικό τραγούδι. Μια επιτυχία που να την ξέρει και να την τραγουδήσει όλη η Ελλάδα. Όποιος γεμίζει μαγαζιά και στάδια προφανώς κάτι έχει κάνει, ακόμα κι αν δεν μπορώ εγώ να το αντιληφθώ.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο «όχι» που έχεις πει στην καριέρα σου; Έχετε κάνει επαγγελματικές κινήσεις ή επιλογές για τις οποίες έχετε μετανιώσει;
Το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν είχα το θάρρος να πάρω τα πράγματα στα χέρια μου όταν ξεκινούσα και όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές. Κατά τα άλλα δεν έχω παράπονα και δεύτερες σκέψεις. Και κανα δυό συνεργασίες που δεν λειτούργησαν είναι ανθρώπινο και πολύ φυσιολογικό.
Έχοντας εμφανιστεί με μεγάλα ονόματα σε μεγάλες σκηνές, ποια είναι η άποψή σου σχετικά με τα μπουζούκια; Συμφωνείς με όσους συνδέουν αυτό τον τρόπο διασκέδασης με τα σημερινά δεινά της χώρας;
Εγώ δεν πάω γιατί πολύ απλά βαριέμαι αυτή τη διασκέδαση, ή μάλλον δεν διασκεδάζω. Όποιος περνάει καλά με γεια του με χαρά του. Ωστόσο, μου φαίνεται βλακώδες να βλέπω ανθρώπους να πετάνε 15ευρα πανεράκια στα πόδια κάποιου που τραγουδάει. Θα μπορούσαν αυτά τα λεφτά να πιάσουν τόπο για κάτι πιο χρήσιμο.
Τι είναι αυτό που δεν αντέχεις καθόλου στην ελληνική κοινωνία; Υπάρχει κάτι που σας εμπνέει και σας δίνει αισιοδοξία;
Η μουσική, τι άλλο; Τελευταία ακούω και περισσότερο. Βαρέθηκα με τις αρνητικές σκέψεις, θέλω να κατευθύνω τα πράγματα σε ένα πιο θετικό μονοπάτι.
Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα και η καλλιτεχνική σου πορεία λόγω της κρίσης; Υπάρχει πιστεύεις κάτι θετικό που μπορεί να προκύψει μέσα απ’ όλη αυτή τη δοκιμασία που περνάμε;
Πολλά άλλαξαν και βέβαια προσαρμοστήκαμε σ’ αυτά. Δεν πρέπει να αφεθούμε όμως. Η δημιουργία είναι ο πιο υγιής δρόμος. Πορευόμαστε με λιγότερα και ίσως να επικεντρωθούμε και λίγο στην ουσία, μας είχε φάει το “φρου-φρου”.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες προωθούν τη δουλειά τους μέσω του internet. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το κανάλι διανομής; Εσύ χρησιμοποιείς τα νέα μέσα;
Είναι μέσα στην καθημερινότητά μας πια, βέβαια υπάρχει τόσος όγκος πληροφοριών που χανόμαστε στο τέλος. Πάντως για επαγγελματική χρήση και προώθηση είναι μια χαρά και ανοιχτά σε όλους.
Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Δεν ξέρω, δεν έχω φτάσει τόσο μακριά! Υγιής και αξιοπρεπής να είμαι.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Συναυλίες, γράψιμο και ό,τι άλλο προκύψει. Αφήνω τα πράγματα ανοιχτά και με προοπτική. Η συνεργασία μου με την Etten συνεχίζεται, όπως και το σχήμα μας με Μπλε και Νίκο Ζιώγαλα, που είναι ένα τρελό πάρτι.
Μοιραστείτε με τους αναγνώστες μια φράση ή μια συμβουλή που σας εκφράζει.
Από το υπέροχο ντοκιμαντέρ “The lady in number 6”, που είδα πρόσφατα: “Υπάρχει πολύ κακό στον κόσμο, το ξέρω, αλλά εγώ επιλέγω να βλέπω το καλό.”– Alice Herz Sommer-
Info: Η Ανδριάνα Μπάμπαλη εμφανίζεται με την Etten στο Ρυθμό Stage. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.