MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
03
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Πίτερ Μπρουκ έρχεται στον Πειραιά!

Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θα φιλοξενηθεί τον Νοέμβριο η νέα παραγωγή του Πίτερ Μπρουκ «Κοιλάδα των εκπλήξεων», όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Τάκης Τζαμαργιάς. Το επιτελείο του σημαντικού βρετανού σκηνοθέτη που επισκέφθηκε το ανακαινισμένο θέατρο έκρινε ότι πλέον πληροί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να στεγάσει την παράσταση από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα έργο που καταπιάνεται με άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου εγκέφαλου με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Κάθριν Χάντερ.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η νέα περίοδος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Λίγους μόνο μήνες μετά τα εγκαίνιά του, το ΔΘΠ δείχνει να έχει βρει τον καλλιτεχνικό προσανατολισμό και κυρίως να κερδίζει το ενδιαφέρον και την στήριξη των Πειραιωτών, που παραδοσιακά αποτελούν δύσκολο θεατρικό κοινό. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Τζαμαργιάς, μέχρι τώρα η προσέλευση του κοινού είναι πολύ ικανοποιητική ενώ ειδικά μετά τα Χριστούγεννα η πληρότητα σε κάποιες παραστάσεις έφτασε το 100%. Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον, ικανοποίησης για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και υπερηφάνιας για τις νέες παραγωγές του ΔΘΠ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του παρουσίασε το νέο πρόγραμμα, σ’ ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια του Πειραιά, το ιστορικό Belle Amie, το πάλαι-ποτέ αστικό καφενείο που ανακαινίστηκε πρόσφατα και στολίζει την “περατζάδα” στο Πασαλιμάνι.  

dimotiko

Ο κ. Γιώργος Σιγάλας, Πρόεδρος του ΟΠΑΝ Πειραιά, ανέφερε ότι πρότασή του είναι μετά τις δημοτικές εκλογές το θέατρο ν’ αυτονομηθεί διοικητικά, περνώντας σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Ο κ. Σιγάλας επεσήμανε ότι για την επόμενη σεζόν έχει εξασφαλιστεί επιχορήγηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, με στόχο όμως στο μέλλον ο δήμος να καλύπτει μόνο τα λειτουργικά έξοδα του θεάτρου, που υπολογίζονται σε 750.000 ευρώ ετησίως και οι παραγωγές να καλύπτονται από τα εισιτήρια και τα έσοδα που θα έχει το θέατρο από την εκμετάλλευση διάφορων χώρων. Να σημειωθεί ότι στο ανακαινισμένο θέατρο υπάρχουν χώροι για καταστήματα που προορίζονται για ενοικίαση σε ιδιώτες -εφόσον το αντικείμενο συνάδει με το χαρακτήρα του κτιρίου-, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ενός προσεγμένου χώρου για καφέ ή φαγητό που αναμένεται ν’ αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο έλξης για το κοινό.

kiotza

Πρεμιέρα με Γκολντόνι & νέα σεζόν με “Κόκκινα Φανάρια”
Η πρώτη παραγωγή του ΔΘΠ είναι το έργο του Κάρλο Γκολντόνι “Καβγάδες στην Κιότζα (1760) σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 20 Μαρτίου. Πρόκειται για μια κωμωδία καταστάσεων της γνήσιας λαϊκής ζωής στην Ιταλία που εξελίσσεται σ’ ένα ψαροχώρι κοντά στη Βενετία. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου που αναμετριέται για 5η φορά με τον Γκολντόνι στην καριέρα του, δήλωσε πολύ ευτυχής που του δίνεται η ευκαιρία να δουλέψει στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά έναν χώρο που χαρακτήρισε “τεκμήριο της προσπάθειας των ελλήνων να δημιουργήσουν αστικό πολιτισμό”. Όπως επεσήμανε ο σημαντικός σκηνοθέτης “δεν είναι τυχαίο που τα πρώτα θέατρα της Ελλάδας χτίστηκαν σε λιμάνια: στην Πάτρα, στη Σύρο, στον Πειραιά καθώς τα λιμάνια ήταν πυρήνας της αστικότητας. Τα θέατρα και τα λιμάνια αποτέλεσαν τους πρώτους παράγοντες ενοποίησης της Ευρώπης, καθώς επέτρεπαν την κυκλοφορία των περιπλανώμενων καλλιτεχνών και θεατρίνων”.  ">Δείτε εδώ το Trailer της παράστασης

Το Σεπτέμβριο του 2014 στο ΔΕΘ θ’ ανέβουν τα “Κόκκινα φανάρια” σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, ένα έργο εμβληματικό για την ιστορία του Πειραιά.

Συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο & το Φεστιβάλ Αθηνών
Από τις 24 Μαϊου και έως τις 15 Ιουνίου στη σκηνή του ΔΘΠ θα φιλοξενηθεί η νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Μεφίστο των Αριάν Μνουσκίν και Κλάους Μαν σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσεται η μουσικοθεατρική παραγωγή «Η Τετράς του Πειραιά», αφιερωμένη στους ρεμπέτες Μ. Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά, Στράτο Παγιουμτζή και Γιώργο Μπατή, σε σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου που θα παρουσιαστεί σ’ έναν ιδιαίτερο εξωτερικό χώρο στο λιμάνι του Πειραιά τον Ιούνιο.

katalifosΚατανυκτική ατμόσφαιρα τη Μεγάλη Εβδομάδα
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο ΔΘΠ για τη Μεγάλη Εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακούσουμε: το “Ρέκβιεμ” του Μότσαρτ από τη η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά (Μ. Δευτέρα), τον Δημήτρη Καταλειφό να διαβάζει κείμενα του Παπαδιαμάντη με υπόκρουση μουσικής και εκκλησιαστικών ύμνων (Μ. Τρίτη) ενώ τη Μ. Τετάρτη θ’ ακουστούν σε μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση ύμνοι του Πάσχα και κομμάτια από τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη.

Δείτε αναλυτικά όλο το προγραμμα των παραστάσεων εδώ


Mάρη Τιγκαράκη

Περισσότερα από Ιστορίες