5 τροφές που βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου μας!
Βρείτε εδώ τις καταλληλότερες τροφές για να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας και να τον προστατέψετε από τη νόσο Alzheimer!
Καρύδια
Στην όψη και μόνο μοιάζουν με έναν μικρό εγκέφαλο. Είναι λοιπόν “αυταπόδεικτο” πως η φύση μας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα καρύδια είναι η ιδανική τροφή για το μυαλό. Τα καρύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, οι οποίες σύμφωνα με ερευνητές μπορούν να καταπολεμήσουν τη βλάβη στο DNA των κυττάρων του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.
Πράγματι, μελέτη-πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 2009 σε αρουραίους από το περιοδικό «Journal of Nutrition», διαπίστωσε ότι οι δίαιτες που περιέχουν δημητριακά και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, έστω και σε ποσοστό 2%, προλάβαιναν τα σημάδια εγκεφαλικής γήρανσης των αρουραίων και ενέτειναν τη λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου. Επιπλέον, μελέτη που παρουσιάστηκε το 2010 στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, απέδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει τον συντονισμό μάθησης και τη μνήμη, ενώ παρεμποδίζει την εμφάνιση της νόσου σε μεγάλο ποσοστό.
Καρότα
Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των καρότων για τα μάτια. Ωστόσο, τα καρότα είναι εξίσου ευεργετικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα καρότα περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται luteolin, η οποία μειώνει τις πιθανότητες νοσημάτων που σχετίζονται με την ελλείψη μνήμης και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, στο περιοδικό Nutrition. Στη μελέτη, τα ποντίκια των οποίων η καθημερινή διατροφή συμπληρώθηκε με 20 milligram luteolin, μειώσαν τα επίπεδα φλεγμονής του εγκέφαλου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ένωση αποκατέστησε επίσης τη μνήμη των γερασμένων ποντικιών, στο επίπεδο των νεότερων ποντικών.
*Το ελαιόλαδο, η πιπεριά και το σέλινο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε luteolin.
Ψάρια
Μπορεί πρόσφατη έρευνα να απέδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων δεν βοηθά στην επιβράδυνση της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών σε άτομα με τη νόσο Alzheimer, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει το ρυθμό εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών, εξασθένηση που οφείλεται στην ηλικία.
Σε μελέτη του περιοδικού Archives of Neurology, το 2005, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα 65 ετών και άνω που έτρωγαν δύο γεύματα ψαριών την εβδομάδα για έξι χρόνια, μείωσαν σε ποσοστό 13% την εξασθένηση των γνωστικών τους λειτουργιών, συγκριτικά με τα άτομα που δεν τρώγανε καθόλου ψάρι. Παράλληλα, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα γεύμα με ψάρι την εβδομάδα, είχαν 10% μείωση της γνωστικής εξασθένησης. Τα ψάρια πλούσια σε βιταμίνη Β12, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Καφές-τσάι
Απ’ ό,τι φαίνεται ο καφές και το τσάι κάνουν κάτι περισσότερο, από το να σας κρατήσουν ξύπνιους έως το πρωί. Μελέτες έδειξαν ότι αποτρέπουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.
Σύμφωνα με μελέτη το 2010 στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, διαπιστώθηκε ότι όταν οι ερευνητές έδωσαν καφέ σε ποντίκια γενετικά διαμορφωμένα να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η νόσος είτε επιβραδύνθηκε είτε δεν αναπτύχθηκε ποτέ. Με βάση τη συγκεκριμένη διαπίστωση, οι ερευνητές , υποστήριξαν, ο καφές τελικά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπευτική αγωγή για τα άτομα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Από την άλλη μεριά, το τσάι λειτούργησε προστατευτικά στη δράση του εγκέφαλου. Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού Journal of Nutrition το 2010, στην οποία συμμετείχαν 716 Κινέζοι ενήλικες 55 ετών και άνω, οι πότες τσαγιού πέτυχαν στα τεστ για την επεξεργασία της μνήμης και των πληροφοριών από τους μη-πότες τσαγιού.
Σπανάκι
Η μαμάδες φωνάζουν να φάμε το σπανακόρυζο μας αλλά εμείς δεν τις ακούμε. Η επιστήμη έρχεται να υποστηρίξει απόλυτα την συμβουλή τους! Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι φορτωμένα με βιταμίνες C και Ε, βιταμίνες που σύμφωνα με μελέτες συμβάλουν στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων.
Μελέτη το 2000 στο περιοδικό Journals of Gerontology απέδειξε ότι οι αρουραίοι, των οποίων η διατροφή είχε συμπληρωθεί με βιταμίνη Ε, παρουσίασαν 500-900% αύξηση στον ιστό του εγκεφάλου και των νεύρων σε διάρκεια 8 μηνών. Επίσης, παρουσιάστηκε αύξηση στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή της χημικής ουσίας που παρέχει “ευχαρίστηση” στο σώμα και που ελέγχει την ροή των πληροφοριών στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου.