MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συζητάμε με τη Sugahspank και τους Swing Shoes με αφορμή το live τους στο Γυάλινο

Από τη μια η Sugahspank ή αλλιώς Γεωργία Καλαφάτη, που ταράξε τα ελληνικά μουσικά δρώμενα με τη “μαύρη φωνή” της. Από την άλλη οι Swing Shoes που συνδυάζουν τον Μανώλη Χιώτη με το swing, τα blues και την παραδοσιακή jazz. Το σμίξιμο των δύο αυτών διαφορετικών μουσικών κατευθύνσεων μετράει ήδη τρία χρόνια ύπαρξης, έχοντας καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις ακόμα και του πιο απαιτητικού κοινού.Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, μιλήσαμε μαζί τους για τη μεταξύ τους συνεργασία, για τα επόμενα σχέδια τους και για πολλά άλλα. Μια performer και μια ανήσυχη μπάντα που εμπνέουν μόνο θετικές σκέψεις.Συνέντευξη στην Ιωάννα Κρανιώτη

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Στις 30 Μαρτίου θα βρεθείτε στην ίδια σκηνή. Τι θα ακούσουμε σε αυτό το live; Δώστε μας ένα λόγο για τον οποίο πρέπει κανείς να σας παρακολουθήσει.
Sugahspank: Blues, Gospel, Swing, Booggie παλιομοδίτικος ήχος, σοβαροί άθρωποι. Ο Άδωνις Γουλιέλμος είναι ο μόνος λόγος.
Swing shoes: Θα παίξουμε καινούργιο, δικό μας υλικό, μαζί με παλιές αγαπημένες επιτυχίες! Με τη Γεωργία παίζουμε αρκετά blues – σε κάθε μορφή τους. Ένας λόγος για να μας παρακολουθήσει κανείς είναι για να δει μια καλή μπάντα με μια πολύ καλή και εκφραστική τραγουδίστρια!

Ασχολείστε με πολλά και ετερόκλητα είδη μουσικής, από soul και hip hop μέχρι και swing και rock n’ roll. Με ποιο είδος αισθάνεστε ποιο άνετα;
Sugahspank: Mε τα blues!
Swing shoes: Το swing, η jazz, τα blues, το rock’n’roll και η soul δεν είναι εντελώς ετερόκλητα. Είναι όλα κατά κύριο λόγο αμερικάνικη μουσική και υπάρχει ένα κοινό νήμα που τα ενώνει. Εμείς, σαν Swing Shoes ξεκινήσαμε παίζοντας gypsy swing, οπότε υποθέτω ότι σαν μπάντα αισθανόμαστε το swing πολύ οικείο, αλλά όλοι μας πάνω κάτω έχουμε αυτά τα είδη σαν κοινό άκουσμα, και τα τελευταία χρόνια τα ενσωματώσαμε περισσότερο στον ήχο μας, λόγω φυσικά και της Γεωργίας.

ss2Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας; Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που αποτελεί πρότυπο για εσάς;
Sugahspank: Καθώς μεγαλώνω μου φεύγει το άγχος ότι τα έχω ακούσει όλα και το μέλλον έπεται βαρετό, κάθε λίγο και λιγάκι από εκεί που δεν το περιμένω εμφανίζεται κάποιο νέο πρότυπο που θα μου πάρει το μυαλό, από όποια δεκαετία να’ναι, πχ τελευταία χρόνια περνάω φάση Kevin Ayers και Richard Hell…

Swing shoes: Κοινές μουσικές επιρροές που έχουμε όλοι μας είναι όλα τα προηγούμενα που αναφέρεις. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει και προσωπικές προτιμήσεις, αλλά τα blues και το swing αρέσουν σε όλους μας. Καλλιτέχνες – πρότυπα, για μένα, είναι όσοι κατάφεραν να διατηρήσουν μια πορεία μέσα στο χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και εκπληκτικοί διάττοντες αστέρες.

Έχετε ξεχωρίσει κάποιο νέο μουσικό/ συγκρότημα στην εγχώρια μουσική σκηνή;

Sugahspank: Tον King Elephant!
Swing shoes: Τους Rosewood Brothers. Δεν είναι και τόσο καινούργιοι, αλλά παίζουν πολύ ωραίο νότιο rock-soul-blues, με ωραία φωνητικά και πνευστά.

Πέντε τραγούδια που σας τράβηξαν την προσοχή τον τελευταίο καιρό;
Sugahspank: 1. Fire! Ochestra – Exit, Part 1,  Chance The Rapper – Cocoa Butter Kisses, Eddie Harris – I Don’t Want Nobody, Don Cherry & Krzysztof Penderecki – Humus, The Life Exploring Force, Silver Apples – Lovefingers
Swing shoes: Do I move you? – Nina Simone , Milestones – Miles Davis, Sais – Sonny Rollins, Enlightenment – Sun Ra, Wade In The Water – Staple Singers

sugahspank 04Ποια είναι η άποψή σας για τη διακίνηση της μουσικής μέσω internet; Προσωπικά πόσο ασχολείστε με τις νέες τεχνολογίες;
Sugahspank: Δεν έχω πρόβλημα με τη διακίνηση μέσω ίντερνετ, απλά εμένα ακόμα μου αρέσει το αντικείμενο, το cd, το βινύλιο… Επίσης δεν αντέχω να επιβαρύνω τον εαυτό μου με έξτρα ώρες μπροστά σε οθόνες, οπότε ενώ συμπαθώ πολύ τις νέες τεχνολογίες, δεν τις εξασκώ στο έπακρον.

Swing shoes: Το internet άλλαξε εντελώς όχι μόνο τη διανομή της μουσικής, αλλά και τον τρόπο που ακούνε μουσική οι άνθρωποι. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο καλό είναι ότι, τώρα που το downloading έχει εκμηδενίσει τις πωλήσεις, δεν χρειάζεται πια κανείς την υποστήριξη της παραδοσιακής μουσικής βιομηχανίας για να παρουσιάσει τη δουλειά του. Δεν χρειάζεται να “εγκρίνει” κάποιος τη μουσική σου για να την παρουσιάσει. Οποιοσδήποτε πιστεύει ότι έχει να πει κάτι, μπορεί να δείξει τη δουλειά του στο internet.
Το downloading νομίζω ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι ενώ από τη μία μπορεί οποιοσδήποτε να ακούσει ένα σωρό πράγματα στα οποία δεν είχε παλιότερα πρόσβαση, από την άλλη έχει ευτελιστεί η μουσική σαν προϊόν – κανείς πια δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να ακούσει μουσική, αν και αυτό ισχύει σε μικρότερο βαθμό για τη ζωντανή μουσική, η οικονομία της οποίας δεν έχει καμία σχέση με τη δισκογραφική. Kάτι που με ξενίζει είναι ότι σπάνια βλέπω πια κόσμο να ακούει ένα ολόκληρο album. Το ίδιο το album σαν ολοκληρωμένη δουλειά έχει χάσει τη σημασία που είχε παλιότερα – δεν το λέω γκρινιάζοντας, απλά έτσι είναι.
Επίσης η ταχύτητα του internet έχει σαν αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην αφιερώνει χρόνο για να ακούσει απερίσπαστα μουσική αν αυτή δεν συνοδεύεται από εικόνα (youtube). Το μοναδικό ίσως που μου φαίνεται αμιγώς άσχημο με το internet είναι η ηχητική ποιότητα. Πιο παλιά το μέσο σπίτι είχε ένα σχετικά αξιοπρεπές ηχοσύστημα, ενώ τώρα το mp3 και τα ηχεία των υπολογιστών έχουν σφάξει οποιαδήποτε έννοια ηχητικής ποιότητας. Η ενασχόλησή μας με τις νέες τεχνολογίες φτάνει μέχρι το downloading.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση; Έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας, ο τρόπος που δουλεύετε, οι επαγγελματικές επιλογές σας;
Sugahspank: Προφανώς τα μεροκάματα έχουν πέσει κατά πολύ, ευτυχώς έχουμε ακόμα live. Η ζωή έχει γίνει πιο λιτή αλλά σαφώς και δεν περνάμε άσχημα εδώ στην ουτοπία.
Swing shoes: Φυσικά και μας έχει επηρεάσει σε προσωπικό επίπεδο. Σαν μπάντα, μας έχει δυσκολέψει πολύ τις συναυλίες εκτός Αθήνας, γιατί το κόστος (μεταφορικά κλπ) έχει αυξηθεί πολύ, ενώ οι έξοδοι του κόσμου μειώνονται. Ουσιαστικά έχουμε τα ίδια προβλήματα που έχουν όλοι οι κλάδοι πάνω-κάτω.

Γεωργία θα μοιραστείς μαζί μας πώς, πότε και γιατί προέκυψε το ψευδώνυμο SugahSpank; Kρύβει κάποια προσωπική ιστορία ή ήταν αποτέλεσμα καλού marketing;
Ηταν το ψευδώνυμό μου στο myspace, αρχές του 2000 όταν έπαιζα με τους Sugah Galore, είναι ψευδώνυμο tribute.

Πώς φαντάζεσαι τη SugahSpank και τη Γεωργία Καλαφάτη σε 10 χρόνια;
Sugahspank: Στα βουνά και στα λαγκάδια με καμιά κατσίκα, άντρα, παιδιά σκυλο-γάτες, στούντιο, ατελιέ, λάιβ, ζωγραφικές εκθέσεις, θα σφύζω από υγεία, θα αθλούμαι, θα γίνει χαμός!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Sugahspank: Ηχογραφήσεις του νέου προσωπικού άλμπουμ, ζωγραφίζω και το artwork, ηχογραφήσεις με τους Swing Shoes, ηχογραφήσεις με το Μιχάλη Μπρούζο, ε και λάιβ για να σπάει η βαρεμάρα.
Swing shoes: Επόμενα σχέδια είναι να ηχογραφήσουμε το νέο, δικό μας υλικό τον Απρίλιο στο Μέγαρο Μουσικής και μετά να δούμε τι θα το κάνουμε!

Μοιραστείτε μαζί μας μια φράση που σας αντιπροσωπεύει.
Sugahspank: Θα τα καταφέρουμε, αδερφέ μου.
Swing shoes: Τσάμπα ξύδι, γλυκό σαν μέλι.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μουσική παράσταση στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, εδώ.
Κερδίστε προσκλήσεις εδώ.

 

Περισσότερα από Πρόσωπα