Άντζελα Ισμαήλου: Νέα ταινία με budget 3,5 εκατ. δολάρια προβάλλει την Πάτμο διεθνώς!
Σε αντίθεση με άλλους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους, ο ελληνικός σπάνια προβάλλει τις ομορφιές της χώρας του. Ωστόσο, η ταινία Ιντερλούδιο: “Η πόλη της νεκρής γυναίκας” την οποία σκηνοθετεί η Άντζελα Ισμαήλου, φιλοδοξεί να αναδείξει την ομορφιά και την πνευματικότητα ενός ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας νησιού, της Πάτμου. Μία από τις πρωταγωνίστριες, η Ρούλα Πατεράκη, εγγυάται πως η ταινία αυτή θα αναδείξει την Πάτμο.
Η ταινία της Ισμαήλου είναι μια διεθνής παραγωγή. Θα γυριστεί στην Πάτμο για 35 μέρες (όπου να’ ναι ξεκινούν τα γυρίσματα), θα είναι αγγλόφωνη με πολυεθνικό καστ και σημαντικό μπάτζετ, για τα ελληνικά δεδομένα, του ύψους των 3,5 εκατ. δολαρίων. Στην Ελλάδα η διανομή θα γίνει από τη Village, ενώ στο εξωτερικό θα εξαρτηθεί από την τελική της μορφή, αλλά και τα ταξίδια που θα κάνει σε διάφορα φεστιβάλ. «Δεν με ενδιαφέρει η διανομή.» Τονίζει η Ισμαήλου. «Με νοιάζει μόνο να γυρίσω μια πολύ καλή ταινία».
Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε την ιδέα για την ταινία πριν από 10 χρόνια. Είχε επισκεφτεί την Πάτμο και τα τοπία της θύμιζαν ταινίες που θαυμάζει, του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και του Ιταλού νεορεαλιστή Ροσελίνι. Ήθελε, λοιπόν, να κάνει μία ταινία σε αυτό το νησί κι άρχισε να γράφει το σενάριο της πριν 4 χρόνια.
Η ταινία μιλάει για τη Δάφνη (την οποία ερμηνεύει η σκηνοθέτης) μια ηρωίδα ελληνικής καταγωγής, που επιστρέφει στον τόπο των παιδικών της χρόνων, για να ανακάμψει από ένα τραγικό γεγονός. Εκεί θα συναντήσει τον Θέοντρικ, τον προτεστάντη ιερέα που αναζητά στην Πάτμο σπάνια χειρόγραφα της Μονής. Θα βρει τελικά τον έρωτα και την αγάπη δίχως όρια στο πρόσωπο της Δάφνης.
Η ταινία με το αρκετά ποιητικό σενάριο, έχει πολλούς χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν συμβολικό ρόλο στο έργο. «Κάθε ρόλος στην ταινία αντιπροσωπεύει κάτι που έχουμε μέσα μας» δηλώνει η Ισμαήλου.
Ανάμεσα στους Έλληνες ηθοποιούς ξεχωρίζουν τα ονόματα του Δημήτρη Λιγνάδη, της Ρούλας Πατεράκη και του Γιάννη Βόγλη. Η Πατεράκη, η οποία θα ερμηνεύει μια αυστηρή ηγουμένη, τόνισε ότι η ταινία, με το σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα budget και το σημαντικό καστ, «έχει κάθε κινηματογραφική προοπτική, για να γίνει μια καλή ταινία».
Ο Γιάννης Βόγλης έχει φορέσει πολλές φορές τα ράσα σε ταινίες και σειρές. Όμως, αυτή τη φορά, ο καλόγερος που ερμηνεύει στην ταινία, αντιπροσωπεύει κάτι πιο ευρύ. Ο ηθοποιός στάθηκε πολύ στο γεγονός ότι η ταινία δεν έχει βία, από την οποία έχει κουραστεί πια. «Μας έχουν μπουκώσει με τη βία» λέει χαρακτηριστικά. Κι ακόμα μίλησε για την ενέργεια της Πάτμου.
Εκτός από τους Έλληνες ηθοποιούς, σημαντικοί ηθοποιοί από το εξωτερικό συμμετέχουν στο καστ της ταινίας. Ο Bernard Hill Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, γνωστός από τους ρόλους του στις τεράστιες εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες “Τιτανικός” (1997) του Τζέϊμς Κάμερον, στο ρόλο του Captain Edward Smith, και “The Lord of the Rings: The Return of the King” (2002) του Πίτερ Τζάκσον, ως King Theodin.
Αν και άθεος, στο σενάριο της Ισμαήλου γοητεύθηκε από τον γόνιμο διάλογο για το θέμα της θρησκευτικότητας, που υπάρχει μέσα σε πολλούς ανθρώπους. Ο ηθοποιός θεωρεί πως είναι αναγκαίο να υπάρχουν low budget παραγωγές, όπως αυτή η ταινία, αλλά αναγνωρίζει τις δυσκολίες τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διανομή- οι μεγάλοι κινηματογράφοι προτιμούν πιο εμπορικές ταινίες. Όσο για τις διαφορές ανάμεσα στις υπερπαραγωγές, στις οποίες πήρε μέρος και σε μια μικρή ταινία: «Βασικά είναι το ίδιο πράγμα» δηλώνει. Η φόρμουλα είναι ίδια. Απλά, στις ακριβές ταινίες, μετά τα γυρίσματα προστίθενται τα ειδικά εφέ.
Η Sarah Miles, που συμμετέχει στην ταινία με τον έντονα πνευματικό χαρακτήρα, είχε κι η ίδια μια πνευματική εμπειρία. Στο πλούσιο βιογραφικό της έχει και τη συμμετοχή στο «Blow Up», τη σπουδαία ταινία που γύρισε ο Αντονιόνι στην Αγγλία το 1966. Η Sarah Miles, η οποία είχε μια πολύ σημαντική καριέρα, είχε μια επιφοίτηση, όπως παραδέχθηκε, στη ζωή της. Αυτή η επιφοίτηση την έκανε να αναθεωρήσει την καριέρα της και να ακολουθήσει έναν πιο σιωπηλό δρόμο, λιγότερο λαμπερό και φιλόδοξο. Κι από τη φιλοδοξία να αφιερωθεί στην προσφορά, χωρίς πάντως να δηλώνει πως είναι «αγία».
Η ταινία έχει την αιγίδα της Unesco, καθώς η Πάτμος προστατεύεται από τον συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό. Επίσης, έχει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του ΕΟΤ, καθώς θεωρείται ότι θα αναδείξει τουριστικά το νησί.
Γιώργος Σμυρνής