MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
29
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Frances Rich School of Fine and Performing Arts: Μια Ακαδημία Καλλιτεχνών στην Ελλάδα με διεθνή προσανατολισμό

Τη δεκαετία του ’80 το σήριαλ “Fame” που αναφέρονταν στην καθημερινότητα των σπουδαστών μιας Ακαδημίας Τεχνών στη Νέα Υόρκη αποτελούσε όνειρο ζωής για εκατομμύρια φιλόδοξους έφηβους σε όλο τον κόσμο. Φυσικά στην Ελλάδα το όνειρο αυτό φάνταζε πολύ πιο μακρινό καθώς δεν υπήρχε για εμάς μια τέτοια επιλογή, πόσο μάλλον μια Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου που να συνδυάζει την ακαδημαϊκή γνώση με τη δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης πάνω σε διάφορες μορφές Τέχνης. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας – Deree με την ίδρυση της Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών προσφέροντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να σπουδάσουν Ιστορία της Τέχνης, Μουσική, Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες, Χορό κ.ά. Πριν λίγες ημέρες, η Σχολή μετονομάστηκε σε “The Frances Rich School of Fine and Performing Arts” τιμώντας τη σημαντική καλλιτέχνιδα Frances Rich η οποία με μια γενναιόδωρη προσφορά της, στήριξε το Derre και το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών σπουδών. Για τη σχέση της σπουδαίας καλλιτέχνιδας με την Ελλάδα και το Deree αλλά και τη φιλοσοφία της Σχολής μας μίλησε η Δρ. Κατερίνα Θωμά (φωτό), Κοσμήτορας του Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – DEREE.Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη


Ποια ήταν η Frances Rich την οποία τιμάτε και ποια ήταν η σχέση της με το DEREE;

Η Frances Rich (1910-2007), κόρη της ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου Irene Rich, ήταν μια σημαντική Αμερικανίδα γλύπτρια η οποία προτού αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη της, υπήρξε και η ίδια ηθοποιός. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Smith College της Μασαχουσέτης και γλυπτική με την Malvina Hoffman στο Παρίσι και τον Alexander Iacovleff στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Εργάσθηκε επίσης με τον γλύπτη Carl Milles για 18 χρόνια. Η Frances Rich φιλοτέχνησε πορτρέτα αρκετών διάσημων φίλων της όπως του ζωγράφου Diego Rivera, της ηθοποιού Katharine Hepburn και του μουσικού Virgil Thomson. Φιλοτέχνησε επίσης γλυπτά με θρησκευτικά θέματα, όπως αυτό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Τα έργα της κοσμούν μεταξύ άλλων το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον στην Βιρτζίνια, το University of California, Berkeley, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Μουσείο Young στο Σαν Φρανσίσκο.

Frances-RichΗ σχέση της με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος –DEREE χρονολογείται από την εποχή που συνδέθηκε στενά με την Κοραλία Κροκοδείλου όταν φοιτούσαν μαζί στο Smith. Η Κροκοδείλου ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα και μια από τις διακεκριμένες διευθύντριες στην ιστορία του Κολλεγίου PIERCE, του γυμνασίου-λυκείου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Η Frances Rich επισκέφτηκε το Κολλέγιο δύο φορές (την πρώτη, το 1958, με την Katharine Hepburn) και τη δεκαετία του ΄70 δώρισε στο Κολλέγιο το γλυπτό Mt. Hymettus St. Francis of Assisi.

Μετά τον θάνατό της η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών του DEREE εμπλουτίστηκε με μια γενναιόδωρη δωρεά από την καλλιτέχνιδα, που περιλαμβάνει, εκτός από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, τα έργα της, την προσωπική της συλλογή από έργα τέχνης καθώς και αυτούσιο το περιεχόμενο του εργαστηρίου της. Η Σχολή ονομάστηκε The Frances Rich School of Fine and Performing Arts προς τιμή της στις 7 Μαρτίου, 2014.


Ποια είναι η φιλοσοφία και ο προσανατολισμός του Frances Rich School of Fine and Performing Arts;

Η αποστολή της Σχολής είναι να προάγει την πνευματική καλλιέργεια, τον σεβασμό για την διαφορετικότητα στην τέχνη και να παρέχει γνώσεις ώστε οι σπουδαστές να αποκτούν τα εργαλεία εκείνα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν σε βάθος την δημιουργική διαδικασία, μέσα από ενημερωμένα, σύγχρονα προγράμματα σπουδών και τη μαθητοκεντρική προσέγγιση. Επιπλέον, η Σχολή προσφέρει ευκαιρίες για δημιουργική και ακαδημαϊκή συμμετοχή στην καλλιτεχνική κοινότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Οι καθηγητές που διδάσκουν στη Σχολή, εκτός από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους αρτιότητα, επιδιώκουν ερευνητικό έργο ή είναι και οι ίδιοι δημιουργοί και παρουσιάζουν την δουλειά τους στο Κολλέγιο αλλά και αλλού. Αυτή είναι μια βασική προτεραιότητα της Σχολής.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών και σε ποιους απευθύνεται;
Η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών προσφέρει προπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, Μουσικής και Μουσικής Εκτέλεσης, Θεάτρου, Εικαστικών Τεχνών και Χορού. Δίδεται η ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν μεταπτυχιακά διπλώματα και να κάνουν καριέρα στον τομέα των τεχνών. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όποιον έχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον για τις τέχνες, τη δέσμευση να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες που παρέχει η Σχολή και μυαλό ανοικτό σε νέους τρόπους σκέψης και έκφρασης. Υποψήφιοι που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορούν να υποστηριχθούν από το DEREE μέσω υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας.

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμά σπουδών του School of Fine and Performing Arts καλύπτει κάποιο «κενό» στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση;
Πολλά από τα προγράμματά μας τονίζουν τις σύγχρονες τάσεις και προσεγγίσεις στην τέχνη και προσφέρουν γνώση σε ποικίλα θέματα. Αρκετά συνδυάζουν τη θεωρία με την πρακτική. Οι φοιτητές μας είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να επιδιώξουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, όχι μόνο σε ένα αλλά σε πολλά πεδία. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως το γεγονός ότι και τα προγράμματα των παραστατικών σπουδών (Μουσική Εκτέλεση, Θεατρικές Σπουδές) δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους φοιτητές να ακολουθήσουν κατευθείαν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Το DEREE είναι αναγνωρισμένο (accredited) στις Η.Π.Α. από τη New England Association of Schools and Colleges (NEASC), ενός οργανισμού που αναγνωρίζει και αξιολογεί μερικά από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια και κολλέγια στις ΗΠΑ. Επιπλέον τα προγράμματά του DEREE είναι πιστοποιημένα (validated) από το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι φοιτητές μας λαμβάνουν δύο πτυχία Bachelor από το DEREE: το αμερικανικό πτυχίο και το πιστοποιημένο βρετανικό B.A. (Honours). Ως εκ τούτου, οι πτυχιούχοι μας είναι σε θέση να συνεχίσουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, απευθείας σε επίπεδο master’s ή διδακτορικού.

Μεγάλης σημασίας είναι επίσης οι δεξιότητες αγγλικής γλώσσας που οι φοιτητές μας αποκτούν μέσα από τις σπουδές τους εδώ. Επιπλέον, μπορούν να επωφεληθούν από τη μαθητοκεντρική προσέγγιση, τις μικρές σε αριθμό ατόμων τάξεις, την προσωπική επίβλεψη από τους καθηγητές τους, ένα πολύ καλά οργανωμένο και δομημένο περιβάλλον και την ευκαιρία να περάσουν ένα εξάμηνο φοιτώντας σε κάποιο από τα 40 πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζεται το DEREE στις Η.Π.Α., Ευρώπη και Ασία. Οι εγκαταστάσεις είναι άριστες, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικής βιβλιοθήκης που παρέχει και άφθονα ψηφιακά μέσα, τριών θεάτρων μεταξύ των οποίων ένα Black Box, πολυ-λειτουργικών αιθουσών διδασκαλίας, στούντιο χορού και μιας γκαλερί κατασκευασμένης σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Επί πλέον οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, πιάνα Steinway, τεχνολογία που σχετίζεται με τη διαδικασία της μάθησης καθώς και ένα μοναδικό campus εντυπωσιακής ομορφιάς. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον για μάθηση και δημιουργία.

Εκτός από θεωρητικές γνώσεις πάνω στα διάφορα αντικείμενα, ποιες δυνατότητες έχουν οι σπουδαστές να εντρυφήσουν και πρακτικά στην Τέχνη που έχουν επιλέξει;
Ένα μεγάλο μέρος των ακαδημαϊκών προγραμμάτων μας συνδυάζουν τη θεωρία με την πρακτική. Ως αναπόσπαστο μέρος αυτών των προγραμμάτων, οι φοιτητές συμμετέχουν σε παραστάσεις π.χ. με πολύπλευρη συμμετοχή στην διαδικασία παρουσίασης ενός θεατρικού έργου στo campus, παίρνουν μέρος σε συναυλίες, χορωδίες ή σε διαγωνισμούς που αφορούν σε δημιουργικές ιδέες. Μέσω εθνικών και διεθνών δικτύων των καθηγητών οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με καλλιτέχνες και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ετήσιο Φεστιβάλ Τεχνών της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich προσφέρει πολλές ευκαιρίες για συμμετοχή σε master classes και εξειδικευμένα εργαστήρια.

Σε μια περίοδο κρίσης που η ανεργία των νέων έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, πόσο «θωρακίζετε» τους σπουδαστές σας μέσα από τα προγράμματα σπουδών σας; Υπάρχει μέριμνα για επαγγελματικό προσανατολισμό στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;
Τα προγράμματά μας όχι μόνον εφοδιάζουν τους σπουδαστές με μια στιβαρή εκπαίδευση στο τομέα της επιλογής τους, αλλά και με μια σειρά από δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Οι δεξιότητες περιλαμβάνουν ικανότητα κριτικής σκέψης, εξοικείωση με την πληροφορική, άντληση, αξιολόγηση και σύνθεση πληροφοριών, πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και αποτελεσματική επικοινωνία προφορική και γραπτή. Αυτές οι δεξιότητες δεν προέρχονται μόνον από τα ειδικά προγράμματα σπουδών, αλλά και από το πρόγραμμα γενικής παιδείας που αποτελεί σημαντική συνιστώσα του αμερικανικού συστήματος εκπαίδευσης και που στοχεύει στο εύρος της παιδείας των σπουδαστών. Στις τέχνες αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι πολλοί σπουδαστές θα ακολουθήσουν καριέρες που βασίζονται στην επιχειρηματικότητα. Θα κληθούν δηλαδή να δημιουργήσουν τον δικό τους τύπο εργασίας και όχι να ακολουθήσουν αυτούς που ήδη υπάρχουν. Η κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική σε αυτόν τον τομέα, και τα προγράμματα του DEREE εξοπλίζουν τους σπουδαστές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ευκαιρίες.

 
 
 
 

Περισσότερα από Πρόσωπα