MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποχή και ΔΑΠ: Οι συνήθεις ύποπτοι κυριάρχησαν και στις φετινές φοιτητικές εκλογές

Οι παραδόσεις τηρήθηκαν και στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Κάθε παράταξη έβγαλε τα δικά της αποτελέσματα, η ΔΑΠ (ανεξαρτήτως ασυμφωνίας ποσοστών) είναι η νικήτρια και υπήρξε σημαντική αποχή.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Για μία ακόμα χρονιά οι οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις δεν συμφώνησαν σε κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και μέχρι το πρωί καθεμία επεξεργαζόταν τα δικά της στοιχεία. Όμως από τα αποτελέσματα βγαίνει ότι νίκησε η ΔΑΠ για ακόμα μία φορά, αλλά και η αποχή, η οποία ήταν μεγάλη (όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιου είδους εκλογές).

Η ΔΑΠ για 28η χρονιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη (με ποσοστό από περίπου 30% έως πάνω από 42%, ένα ποσοστό το οποίο η ίδια η παράταξη δίνει στον εαυτό της ). Η ΔΑΠ φέτος, αν και δεν το συνηθίζει να αντιτάσσεται σε επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, τάχθηκε εναντίον της κυβερνητικής επιλογής για την διαγραφή των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Για κάποιους αυτός είναι ένας λόγος που διατήρησε ή ενίσχυσε τα ποσοστά της. Αύξηση ποσοστών (18% έως 23%) φέρεται να εμφάνισε και η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ). Αντίθετα η ΠΑΣΠ σημείωσε πτώση (12 με 13% της δίνουν τα άλλα κόμματα) αν και δεν αποκλείεται, αν βγάλει η ίδια τα δικά της ποσοστά, η κατάσταση να … “ανατραπεί”. Πάντως, είναι αμφίβολο αν θα το κάνει και σήμερα. 

Υπήρξε εισβολή αγνώστων λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο οποίο η ΠΑΣΠ θεωρεί ότι είναι δυνατή. Οι εισβολείς  έσπασαν τραπεζάκια παρατάξεων, προκάλεσαν μικροτραυματισμούς και έκαψαν κάλπες με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία, οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν χθες σε ήπιο αλλά υποτονικό κλίμα και με αισθητή την αποχή.

Η ΠΑΣΠ κατηγόρησε τη ΔΑΠ και δεν εξέδωσε αποτελέσματα χθες. Η ΔΑΠ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τις άλλες δύο παρατάξεις πως για να αποφύγουν την πολιτική κατακραυγή καταφεύγουν σε πρακτικές βίας και τραμπουκισμώ».

Στις χθεσινές εκλογές λιγότεροι από 100.000 φοιτητές πήγαν να ψηφίσουν. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος του 50% των ενεργών φοιτητών (αν βάλουμε και τους μη ενεργούς, τότε είναι ακόμα πιο μικρός). Ωστόσο, δεδομένου του χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκλογών, οι παρατάξεις δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συμμετοχή. Σύμφωνα με αρκετούς, πάντως, η συμμετοχή ήταν μικρότερη από πέρυσι.

Περισσότερα από Ιστορίες