MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τριήμερο Φεστιβάλ: Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις – Άνοιξη 2014 στη Τεχνόπολη

Το 3ο φεστιβάλ του Αθηνοράματος «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» ανοίγει τις πύλες του το απόγευμα της Παρασκευής 9 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαΐου. Στο ανοιξιάτικο φεστιβάλ γεύσεων συμμετέχουν 120 εξαιρετικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί και τα προϊόντα τους, και στα πλαίσιά του πρόκειται να πραγματοποιηθούν γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης, μαθήματα μαγειρικής. Θα προσφέρονται ανοιξιάτικες σπεσιαλιτέ και πρωτότυπο ελληνικό street food από διάσημους σεφ και εστιατόρια, θα απονεμηθούν βραβεία κοινού, καινοτομίας και συσκευασίας, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας, live μουσικές και θεατρικά δρώμενα.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Σώμα και καρδιά του φεστιβάλ, 120 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του www.athinoramaumami.gr, η οποία θεωρείται η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων ελληνικών γεύσεων θα ξεδιπλωθεί στην Τεχνόπολη. Το φεστιβάλ αυτό ξεφεύγει από τη μαζική τυποποίηση, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και αποτελεί πλέον ένα μεγάλο γαστρονομικό-πολιτιστικό event.

 MG 0458Εκτός όμως από την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας μας, τις ανακαλύψεις νέων γεύσεων και προϊόντων, τις γευσιγνωσίες και τα μαθήματα, το κοινό που θα επισκεφθεί το φεστιβάλ θα απολαύσει και πολιτιστικά happenings. Δύο διακεκριμένοι στο χώρο της γαστρονομίας φωτογράφοι, ο Γιώργος Δρακόπουλος και ο Βαγγέλης Πατεράκης, θα εκθέσουν τα εξαιρετικά έργα τους στο ατμοσφαιρικό κτιρίο των Παλαιών Φούρνων. Ταυτοχρόνως, τονίζοντας το χαρούμενο, γιορταστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, στον υπαίθριο χώρο θα παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα, και μουσικά χάπενινγκ από μπάντες ταλαντούχων μουσικών που θα παίζουν από κλασική και τζαζ μέχρι ροκ.

Ως special guest συμμετέχει ο Ελληνοαυστριακός σεφ Konstantin Filippou, ο μοναδικός Έλληνας σεφ εκτός Ελλάδας με αστέρι Michelin. Το ομώνυμο εστιατόριό του θεωρείται –από τον έγκυρο οδηγό Falstaff– το 3ο καλύτερο στη Βιέννη και ο ίδιος σεφ της χρονιάς στην Αυστρία. Με το γνήσιο ελληνικό ταμπεραμέντο του, θα μαγειρέψει την Κυριακή 11/5 (2.30 μ.μ.) στο πλαίσιο των μαθημάτων μαγειρικής του φεστιβάλ.

Στα μαθήματα μαγειρικής οι σεφ έχουν ως θέμα τους την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» και μας μαθαίνουν τα μυστικά τους. Συμμετέχουν οι: Έκτωρ Μποτρίνι («Etrusco», «Botrini’s»), Λευτέρης Λαζάρου («Βαρούλκο»), Χριστόφορος Πέσκιας («Π Box»), Σωτήρης Ευαγγέλου («Tudor Hall»), Κώστας Τσίγκας («Vespa Rossa»), Γκίκας Ξενάκης («Aleria»), Αθηναγόρας Κωστάκος («Bill & Coo», Μύκονος), Μιχάλης Νουρλόγλου («Abovo»), Ολιβιέ Καμπανά («F+W by Olivier Campanha»). Σε ζεστό, παρεΐστικο κλίμα, στον κύκλο Μαέστρος της Παράδοσης θα μάθουμε να φτιάχνουμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Ξεναγοί μας, καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ, αρχιμάστορες και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων όπως η Ντίνα Νικολάου, ο Διονύσης Αλέρτας («Ivoire Patisserie»), η Μυρσίνη Λαμπράκη, ο τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο Ανδρέας Λαγός, η Έφη Γιαλούση («Pavlova – Ό,τι καλύτερο»), η Εβίτα Παπαχαραλάμπους («Μπισκότο από σπίτι»), o Άρης Γιαννακόπουλος (αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης) και ο σεφ ζαχαροπλαστικής του «Tudor Hall» Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

Πρωτότυπες γευσιγνωσίες, που συνδυάζουν τη χαρά της απόλαυσης με τη γνώση, θα γίνονται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Γεύσης. Στο γευστικό αυτό «σχολείο» θα ασχοληθούμε με θέματα όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, αλλαντικών και αλιπάστων, τα κρασιά και τις μπίρες που φτιάχνουν ντόπιες μικροζυθοποιίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι, σομελιέ (ο Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Θάλεια Τσιχλάκη, ο οινολόγος Αργύρης Τσακίρης, ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς και οι ειδικοί του καφέ Ντίνος Δρακούλης και Γιάννης Ταλούμης).

Στο εστιατόριο που θα στηθεί γύρω από την υψικάμινο τα ερεθιστικά εδέσματα συντονίζονται  MG 0478
με τις ανερχόμενες γευστικές τάσεις στον πλανήτη εστιάζοντας στο ψαγμένο street food: σουβλάκι προβατίνας («Τηλέμαχος») και μαρινάτου σε γιαούρτι κοτόπουλου (Ευαγγέλου «Tudor Hall»), γύρος χοιρινού λαιμού («Κουκούμαβλος», Σαντορίνη), πρωτότυπα σάντουιτς με ψητές σαρδέλες (Λαζάρου, «Βαρούλκο»), ντοματοκεφτέδες με φάβα σε πίτα («Σελήνη», Σαντορίνη), ρεβιθοκεφτέδες (Μποτρίνι, «Etrusco», «Botrini’s») και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Στην Πλατεία της Τεχνόπολης θα δημιουργηθεί ζαχαροπλαστείο με οικοδεσπότη τον Βενέτη, που θα μας γλυκάνει με παραδοσιακά γλυκίσματα και καινούργιες δημιουργίες από τη νέα σειρά Christiano V.

Διαγωνισμός:
Προωθώντας την ανάπτυξη της δημιουργικότητας η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ θα δώσει Βραβεία Καινοτομίας αξιολογώντας τα προϊόντα των εκθετών που βγήκαν στην αγορά από τον Απρίλιο του 2013 τα οποία και θα εκτίθενται σε ειδικό χώρο. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπορούν να ψηφίζουν τα καλύτερα από τα προϊόντα που δοκίμασαν κερδίζοντας πλούσια δώρα – στα τρία προϊόντα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα απονεμηθούν Βραβεία Κοινού. Επίσης μια τριμελής επιτροπή industrial designers θα απονείμει Βραβεία Συσκευασίας στα καλύτερο packaging.

Το πρόγραμμα του «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις – Άνοιξη 2014» αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους εκδηλώσεων: μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες και μαέστρος της παράδοσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν θέσεις στο www.elladagiortigefseis.gr.

Info
Παρασκευή 9/5, 4-9 μ.μ.
Σάββατο 10/5, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Κυριακή 11/5, 10 π.μ. – 9 μ.μ.
Γενική είσοδος: € 6 (με ποτήρι γευσιγνωσίας)
Εισιτήριο διαρκείας 3 ημερών: € 10
Μέλη «α» club: Ένα εισιτήριο για δύο άτομα
Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν

Περισσότερα από Εκδηλώσεις