MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ART-ATHINA 2014: Η γιορτή της Τέχνης ξεκινά σήμερα στο Φάληρο

Η 19η Art-Athina – Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, φιλοξενείται και φέτος από τις 15 ως τις 18 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo). Το ουσιαστικό στίγμα της Art-Athina δίνουν όπως πάντα ελληνικές καθώς και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες προβάλλουν στο φιλότεχνο κοινό μία σύνοψη των καλλιτεχνικών τάσεων, σε συνδυασμό με την τρέχουσα δυναμική στην αγορά της τέχνης.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

Πολυσυλλεκτικό και πλούσιο είναι το παράλληλο πρόγραμμα της Art-Athina 2014. Μία πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων στοιχειοθετεί με δυναμισμό την εικαστική αποτύπωση της εποχής.
Galeri-Binyil

Αναλυτικά:

Παρουσίαση της Συλλογής Δασκαλόπουλου
Η Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μία από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές σύγχρονης τέχνης στο κόσμο, θα τιμήσει για πρώτη φορά με την παρουσία της το Παράλληλο Πρόγραμμα της Art-Athina. Το μέγεθος της συλλογής ξεπερνά τα 500 έργα με τις υπογραφές 170 σημαντικών εικαστικών της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης από τη διεθνή και την ελληνική εικαστική σκηνή.
Το έργο που θα εκπροσωπήσει τη συλλογή είναι η οπτικοακουστική εγκατάσταση της ελβετίδας Pipilotti Rist με τίτλο «Supersubjektiv» (2001).
Η καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1962 στην Rheintal μια πόλη κοντά στα αυστριακά σύνορα ως Charlotte Rist. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και στη συνέχεια στο School of Design της Βασιλείας. Το έργο της σπλαχνικό , γήινο και γεμάτο ζωή περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις γλυπτικής, ήχου και βίντεο. Η ενασχόληση με το σώμα συγκεκριμένα το γυναικείο σώμα εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της τέχνης της.

Παρουσίαση του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ
Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ έχει ως κεντρικό άξονα τη Σύγχρονη Τέχνη. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και χρηματοδοτείται από τον ίδιο.
Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.
Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.
Στην Art-Athina ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο ‘A Thousand Doors’ στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη WhitechapelGallery, από 4 Μαΐου έως 30 Ιουνίου.

Η έκθεση που επιμελείται η Iwona Blazwick, OBE, ∆ιευθύντριας της Whitechapel Gallery θα παρουσιαστεί σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά μέσα όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν συμπεριλαμβάνονται οι Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer and Maroan El Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Nigel Henderson, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Elizabeth Price, Michael Rakowitz, Annie Ratti, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane and Louis Wilson. Παράλληλα, έχουν γίνει αναθέσεις δημιουργίας νέων έργων στους Έλληνες καλλιτέχνες Γιάννη Κουνέλλη, Νίκο Ναυρίδη, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστα Ιωαννίδη και Βαλεντίνα Κάργα.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλα προγράμματα (δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα) που θα φέρουν τη σφραγίδα Ελλήνων και ξένων επιμελητών, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012.

Art-Athina Contemporaries: Statement made
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
Την αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως αυτή διαμορφώνεται σε ενεστώτα χρόνο επιχειρεί η δράση- έκθεση της “Art Athina Contemporaries” με τίτλο «Statement made». Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συμμετέχουσες γκαλερί οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο βασικό πρόγραμμα της Art Athina.

Σκοπός της έκθεσης «Statement made» είναι να αναδείξει κάτι περισσότερο από μια στιγμιαία εικόνα της τρέχουσας ελληνικής και όχι μόνο εικαστικής παραγωγής.
Ενώ το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία κι έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών, της πρακτικής τους και των έργων τους που να αντανακλά την σύγχρονη κατάσταση, τις ανησυχίες των εικαστικών και την ποικιλία των εικαστικών μέσων.

Platforms Project @ Art-Athina 2014
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
Νέοι καλλιτέχνες με διάθεση και ορμή από πολλά σημεία του κόσμου δίνουν το παρόν στο φετινό «Platform Project @ Art-Athina 2014». Οι πλατφόρμες έχουν κατακτήσει μια διακριτή θέση στο διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι χωρίς να ανταγωνίζονται το περιβάλλον που καλούνται να υπηρετήσουν.
Στην πετυχημένη περσινή χρονιά παρουσιάστηκαν 500 καλλιτέχνες από 44 πλατφόρμες από 16 χώρες! Στο φετινό «Platform Project» οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί σε 47, ενώ προέρχονται από 18 χώρες (Αργεντινή, Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία, Καναδά, Κύπρος, Λετονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φιλανδία). Οι καλλιτέχνες που θα εμπλακούν στο project θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον ήδη εντυπωσιακό περσινό αριθμό.

Στόχος του προγράμματος «Platform Project @ Art-Athina 2014» είναι η χαρτογράφηση την εικαστικής δράσης όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις σε εικαστικά ερωτήματα μέσω της συλλογικής τους δουλείας που έχει ως κέλυφος τις πλατφόρμες.

Οι πλατφόρμες- γκρουπ καλλιτεχνών έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν κάποιο καλλιτεχνικό πρότζεκτ, μια δράση σε καθορισμένο χώρο – booth- προσφέροντας έτσι μια καταγραφή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής, του τρόπου δραστηριοποίησής τους και λειτουργίας για την δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας με άλλες χώρες για συνεργασίες. Στα πλαίσια του Platform Project @ Art-Athina 2014 θα υπάρχουν αφιερώματα για τις πλατφόρμες των Βαλκανίων και του Καναδά που θα πλαισιωθούν με μια σειρά ομιλιών για την τέχνη στις περιοχές αυτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι πλατφόρμες που συμμετέχουν (οι χώρες προέλευσης σε αλφαβητική κατάταξη) είναι οι εξής:
«Harrington Mill Studios», «Lubomirov – Easton» «Out Of The Box Intermedia» (Αγγλία). «Urgente» (Αργεντινή). «DaDa Da Academy» «Fotogalerie Wien», (Αυστρία). «the Milena principle (Foundation Van Biesen-Mestdagh)» (Βέλγιο). «A trans», «microwesten» (Γερμανία). «Alpineum Produzentengalerie» «Dienstgebäude Art Space» (Ελβετία). «Action Field Kodra / Cyber Art Space», «Artia Gallery» “Campus Novel», «En-Flo», «Filopappou Group», «Kipos», «Lo and Behold», «Lustspiel», «Margaris Foundation / les yper yper», «Metapolis» «Orizontas Gegonoton», « REM Brand Name project/ Μακρύ όχημα», «Simulacrum», «Skouze3» «Snehta Residency», «Stigma Lab ( Stigma Squad )» «Studio 4», «The Symptom Projects» (Ελλάδα). « Art On Armitage» (ΗΠΑ). «Sudlab» (Ιταλία). «Bang Art Now Centre» «Ed Video Media Arts Centre» «Julie René de Cotret & Jung-Chul Hur» «Vsvsvs» (Καναδάς). «Binary Art Group/Artos Foundation » (Κύπρος). «Totaldobze» (Λετονία). «Ex-Mêkh» ( Ολλανδία). «Lateral ArtSpace» (Ρουμανία). «ABC Gallery» (Ρωσσία). . «Candyland» «Parabola», «Studio44» (Σουηδία). «Museum of Contemporary Cuts» (Τουρκία). «00130Gallery» «Kallio Kunsthalle» «MUU Gallery / Artists’ Association MUU» (Φιλανδία).

Η Άρτεμις Ποταμιάνου είναι εικαστικός και curator. Έχει πραγματοποιήσει ως εικαστικός 17 ατομικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 85 ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών της διεθνούς σκηνής, που χρησιμοποιούν εκτενώς στο έργο τους στοιχεία του λόγου, της γλώσσας και πολιτικής σκέψης ανάμεσα τους, του Joseph Kosuth, Joseph Beuys, του Damien Hirst, του Terry Atkinson, του Peter Greenaway, της Candice Brietz, των Guerrilla Girls, του Mark Titchner και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ιδρύματα και εναλλακτικούς χώρους. Έχει επίσης γράψει πολλά κείμενα για καταλόγους εκθέσεων και βιβλία.

Collecting the images of the sensible: Contemporary art works from Turkey’s collectors (Συλλέγοντας τις εικόνες της λογικής: σύγχρονα έργα τέχνης από συλλέκτες της Τουρκίας)
Επιμέλεια: Beral Mandra, Saliha Yavuz
Η Art-Athina ανοίγει τις πύλες στη σύγχρονη εικαστική παραγωγή στην περιοχή των Βαλκανίων, του Νότιου Καυκάσου, της Μέσης Ανατολή και της Νότια Μεσογείου.

Η κορυφαία Τουρκάλα επιμελήτρια Beral Madra ψυχή της πετυχημένης μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης και η Saliha Yavuz διευθύντρια του πορταλ «GriZine» που ειδικεύεται στη σύγχρονη τέχνη συνυπογράφουν την επιμέλεια της έκθεσης με τίτλο «Collecting the images of the sensible: contemporary art works from Turkey’s collectors, που μεταφέρει στους χώρους της Art-Athina έργα σύγχρονης τέχνης αποκτήματα σημαντικών τούρκων συλλεκτών.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση ανήκουν στους συλλέκτες:
Fazlı Özcan, Parko Art Collection (Öner Kocabeyoğlu). Tansa Mermerci Collection, Elgiz Collection, Fusun & Faruk Eczacibasi Collection, Mustafa Taviloglu Collection, Ahmet Merey Collection και Olgaç Artam Collection.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιμελήτριες στο σημείωμα τους, η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει όχι μόνο μια εικόνα των συλλεκτών στην Τουρκία, αλλά και το σημείο τομής ανάμεσα σε δύο διαφορετικές οπτικές: του καλλιτέχνη και του συλλέκτη. Συμπληρώνουν επίσης, ότι ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το «βλέμμα του καλλιτέχνη προσδιορίζει το βλέμμα του συλλέκτη, η σύμπτωση της αντίληψης και του προβληματισμού είναι αξιοσημείωτη». Όσο για το τι ενώνει τον καλλιτέχνη και το συλλέκτη είναι στην πραγματικότητα η γοητεία, ο πειρασμός και το πολυεπίπεδο περιεχόμενο της «εικόνας του αισθητού». Η έκθεση εστιάζεται στην «ταυτότητα και την εικόνα των γυναικών», όπως ερμηνεύεται από τα έργα που αντιπροσωπεύουν δύο γενιές καλλιτεχνών με αφετηρία το 1990.

Αφιέρωμα στη γκαλερί ΖΥΓΟΣ
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σε έναν σημαντικό χώρο για την ελληνική ιστορία της τέχνης, τη γκαλερί «Ζυγός» και το ομότιτλο πολύτιμο περιοδικό της είναι αφιερωμένη η εκδήλωση με τίτλο «Παράδοση και Avant-Garde: Gallerie ΖΥΓΟΣ». Στην εκδήλωση που θα παρουσιάσει την Κυριακή 18 Μαΐου ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης θα προσδιοριστεί ο ρόλος του ιδρυτή του περιοδικού και της γκαλερί Φραντζή Φραντζεσκάκη (1926-2010).

Το 1955 ο Φραντζεσκάκης ως νεαρός δημοσιογράφος και παθιασμένος φιλότεχνος, ιδρύει με τη σύζυγό του Αικατερίνη το κορυφαίο καλλιτεχνικό περιοδικό “Ζυγός” το οποίο εκδιδόταν ανελλιπώς για 28 χρόνια έως το 1983. Στις σελίδες του ανέπτυξε θέματα ιστορίας της τέχνης, αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, αισθητικής και δημιουργώντας μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στην ελληνική και τη διεθνή, σύγχρονη τέχνη.

Ένα χρόνο μετά το 1956 ιδρύεται η γκαλερί “Ζυγός”, σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (Βουκουρεστίου 11 και Πανεπιστημίου). Υπήρξε η πρώτη επαγγελματική αίθουσα τέχνης στη μεταπολεμική Ελλάδα η οποία θα λειτουργεί για μισόν αιώνα. Από το «Ζυγό» πέρασαν οι κορυφαίοι καλλιτέχνες της εποχής. Ανάμεσά τους οι Σπυρόπουλος, Τσαρούχης, Αστεριάδης, Γαΐτης, Γκίκας, Κανιάρης, Μυταράς, Καράς, Φασιανός, Καραβούζης, Παπαγιάννης, κ. α.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, τρείς street artists (Idol 16-Γιάννης Καλλίδης, Nackle-Γιώργος Τσιαγκλάνης, Skon-Βασίλης Σκόνδρας) θα εκτελούν παράλληλα εικαστικό happening.

TALKS @ Art-Athina
Διεθνούς φήμης θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και εικαστικοί θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στο πλαίσιο της 19ης Art-Athina. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα.

KIDS’ LAB ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιμέλεια: Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη
Δίνοντας ιδιαίτερη βάση στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, η Art-Athina θα δώσει και πάλι την ευκαιρία στους νεαρούς επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό χώρο τέχνης μέσα στην διοργάνωση.

Art-Athina Party
Η Art-Athina, σε συνεργασία με το γνωστό και ιστορικό BAR της Αθήνας GURU, διοργανώνει το Σάββατο 17 Μαΐου, το Party της. Με φόντο την Μαρίνα Φλοίσβου, ποτά και φαγητά– έκπληξη και κυρίως με την μουσική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη.

Οι γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν είναι οι: a.antonopoulou.art (Αθήνα), Α.Δ. (Αθήνα), Αγκάθι-Κartάλος (Αθήνα),Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Τρίκαλα), Alpha C.K. Art Gallery (Λευκωσία, Κύπρος), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη, Αυστραλία), Art Zone 42 (Αθήνα), Artower Agora (Αθήνα), Αστρολάβος (Αθήνα), Γκαλερί της Έρσης (Αθήνα), Γκαλερί Παπατζίκου (Βέροια), Dino Morra Arte Contemporanea (Νάπολη, Ιταλία ), Donopoulos IFA (Θεσσαλονίκη), Εικαστικός Κύκλος (Αθήνα), έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου (Αθήνα), Eleftheria Tseliou gallery (Αθήνα), Elika Gallery (Αθήνα), Françoise Heitsch (Μόναχο, Γερμανία), Ζήνα Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Gallery 7 (Αθήνα), Galeri Binyil (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία), Gloria Gallery (Λευκωσία, Κύπρος), Iaga International Art Gallery Angels (Μπρέσκια, Ιταλία/Κλούζ Νάποκα, Ρουμανία), Ileana Tounta (Αθήνα) Joey Ramone (Ρότερνταμ, Ολλανδία), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Καπλανών 5 (Αθήνα), Kaune, Posnik, Spohr Gallery for Contemporary Photography (Κολωνία, Γερμανία), Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη), Μέδουσα (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Mirko Mayer Gallery / M-projects (Κολωνία, Γερμανία), Μπλέντερ (Αθήνα), Mulier Mulier Gallery (Κνόκε-Ζότε, Βέλγιο), Nitra Gallery (Θεσσαλονίκη), Περιτεχνών (Αθήνα), Σκουφά (Αθήνα), Τεχνοχώρος (Αθήνα), Titanium Yiayiannos (Αθήνα), Tint (Θεσσαλονίκη) Tsatsis Projects / Artforum (Θεσσαλονίκη), Ufofabrik Contemporary Art Gallery (Μοένα, Ιταλία).

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.art-athina.gr, τηλ. 210 92 46 815 (0900-1700), 6932 134 556

Διαβάστε ακόμα:
10 λόγοι για τους οποίους η επίσκεψη στην ART-ATHINA είναι “must” (το πάρτυ του Guru bar είναι ο ένας)

Περισσότερα από Εικαστικά