Απόλλων Ρέτσος: μια μουσική πορεία γεμάτη μελωδικά παραμύθια
Έχοντας αποφοιτήσει από μουσικό σχολείο και επηρεασμένος από το Μάνο Χατζιδάκι, τους Muse και τους Radiohead, ο Απόλλων Ρέτσος κατάλαβε από νωρίς πως ο δρόμος που θα ακολουθήσει είναι… η μουσική. Νέος, ταλαντούχος και ιδιαίτερα σεμνός, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον απαιτητικό χώρο της μουσικής βιομηχανίας, γράφοντας συνθέσεις που αφηγούνται ταξίδια, με διαβατήριο την ποιότητά της τέχνης. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία των δίσκων «Πινόκιο», «Τρελαντώνης» και «Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους» από τη Sui Generis Music, όπου και υπογράφει τα μουσικά θέματα θεατρικών παραστάσεων για παιδιά, μιλήσαμε μαζί του για τη δημιουργία της μουσικής, για τα σχέδια του αλλά και για να μάθουμε τη δική του ξεχωριστή ιστορία.Συνέντευξη στην Ιωάννα Κρανιώτη
Αν έπρεπε να συνοψίσετε τη μέχρι τώρα πορεία σας με λίγα λόγια…
Στα 13 ξεκίνησα να παίζω μουσική με τον κολλητό μου-κάναμε “βαβούρα”, όπως λέγαν οι γονείς μου. Στα 14 συμμετείχα στο Schoolwave και ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα σε τόσο μεγάλο κοινό. Μετά το σχολείο πέρασα σε μία μουσική σχολή στην Άρτα αλλά δεν πάτησα ποτέ μου. Έχω επηρεαστεί από τον Μάνο Χατζιδάκι, τους Radiohead, τους Muse και τον Jeff Buckley. Από το 2008 γράφω μουσική για θεατρικές παραστάσεις και βγάζω έτσι κάποια χρήματα. Η πιο πρόσφατη συνεργασία μου ήταν με τον ηθοποιό Άγγελο Παπαδημητρίου στο δίσκο “Πινόκιο”. Στεκόταν όρθιος επί 6 ώρες χωρίς διάλειμμα μέχρι να πετύχει την καλύτερη ερμηνεία σε ένα τραγούδι. Ήταν συγκινητικός.
Υπογράφετε τη μουσική στα soundracks των παιδικών παραστάσεων “Πινόκιο”, “Τρελαντώνης” και “Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους”. Πόσο “πρόκληση” ήταν για εσάς να γράψετε μουσική για παιδιά; Ποιο είναι το “μυστικό” για να προσεγγίσεις ένα τόσο ιδιαίτερο κοινό;
Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι γράφω μουσική “για παιδιά”. Γράφω μουσική για μια ιστορία. Την ίδια μουσική θα έγραφα είτε την άκουγαν παιδιά είτε μεγάλοι.
Πιστεύετε πως δίνεται όσος χώρος χρειάζεται στους νέους; Εσείς έχετε ξεχωρίσει κάποιο καλλιτέχνη/ συγκρότημα που ακούσατε τον τελευταίο καιρό και σας κέντρισε το ενδιαφέρον;
Εξαρτάται τι εννοείτε “νέους”. Στην Ελλάδα, νέοι στο χώρο της μουσικής θεωρούνται οι άνω των 30 όπως ο Χαρούλης, ο Μαραβέγιας, η Μποφίλιου. Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ταλαντούχων μουσικών γύρω στα 20 που δεν απασχολούν ούτε την τηλεόραση, ούτε το ραδιόφωνο. Ευτυχώς υπάρχει το Schoolwave και κάποιες μουσικές σκηνές στο κέντρο της πόλης που δίνουν χώρο σε πολλά από αυτά τα παιδιά.
Τι σας ενοχλεί περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση που ζούμε;
Πολλά με ενοχλούν. Τα τελευταία ήταν ο διάλογος Μπαλτάκου-Κασιδιάρη και ο βασανισμός μέχρι θανάτου του Αλβανού βαρυποινίτη από τους ίδιους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και τα δύο δείχνουν πόσο αρρωστημένοι είναι οι άνθρωποι που έχουν εξουσία.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Να ηχογραφήσω τον πρώτο μου δίσκο ανεξάρτητα από τις θεατρικές παραστάσεις.
Θα μοιραστείτε μαζί με το κοινό του monopoli.gr το αγαπημένο σας τραγούδι και τους λόγους που σας αρέσει τόσο;
Το αγαπημένο μου τραγούδι αυτήν την περίοδο είναι το “Lotus Flower” των Radiohead. Μου αρέσει πολύ η ερμηνεία του Thom Yorke και ο τρόπος που χορεύει στο videoclip.