MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
02
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8 ½
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
A complete unknown
Animal
Anora
Armand
Athens International Monthly Art Film Festival
Captain America: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Flow
Hairspray
Locked
Mickey 17
Ninja : Ο εξολοθρευτής
Pink Flamingos
September Says
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Super Wings – Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The Brutalist
The Monkey
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Wicked
Wishbone
Wolf creek: Απόλυτος τρόμος
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγριες πληγές
Αλέξης Ζορμπάς
Αλύγιστος Νίκος
Αναμνήσεις ενός σαλιγκαριού
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αντίπαλοι για καλό
Αρκάντια
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Γιάννης Θεοδωράκης:Ναι… μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε
Γκραν Τουρ
Γουλιέλμος Τέλλος
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Β’ 1944-1960
Είμαι ακόμη εδώ
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Η απίστευτη ιστορία του γιγάντιου αχλαδιού ( μεταγλωττισμένη)
Η εξουσία της κούκλας
Η θυσία
Η καθαρή ζωή
Η καρδιά του κτήνους
Η μαμά παραμονεύει στο σκοτάδι
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Θεώρημα
Θολός βυθός
Καμία άλλη γη
Κονκλάβιο
Κρέας
Κυνήγι
Λούλα LeBlanc
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (με υπότιτλους)
Νοβοκαΐνη
Νοσφεράτου
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Ο Σιρόκο και το βασίλειο των ανέμων (μεταγλωττισμένη)
Οι εραστές της γέφυρας
Οικουμενική γλώσσα
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ο παίδαρος
Πέντε Σεπτεμβρίου
Πανελλήνιον
Πικρές αλήθειες
Πολυέστερ
Πριγκίπισσα επαναστάτρια (μεταγλωττισμένη)
Ραγισμένες καρδιές
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σε μια άγνωστη χώρα
Σκιές στο σκοτάδι
Στην υπεράσπιση μιας πίστης
Στρατιώτες της Σαλαμίνας
Σύλβια Ρόμπυν
Τέσσερις μύγες σε πράσινο βελούδο
Τελευταία ανάσα
Τελευταία πνοή
Τετράποδες αποστολές (μεταγλωττισμένη)
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το διπλανό δωμάτιο
Το κορίτσι με τη βελόνα
Το νησί της Αφροδίτης
Το πιο πολύτιμο φορτίο
Το ποτάμι
Τρελή από έρωτα Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επιστροφή
Υπάρχω
Φρίμοντ
Χιονάτη (μεταγλωττισμένη)
Χιονάτη (με υπότιτλους)
Φαντασίας

X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος

Μία ακόμα καταιγιστική και αγωνιώδης ταινία δράσης της σειράς των μεταλλαγμένων ηρώων και αντιηρώων. Αυτή τη φορά συνδυάζονται η περιπέτεια και το δράμα των ηρώων με το ταξίδι στο χρόνο.

stars-emptystars-emptystars-emptystars-emptystars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Οι X-Men στέλνουν με τη δύναμη μιας βιονικής γυναίκας τον Wolverine πίσω στο χρόνο, για να επιχειρήσει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αλλάξει την ιστορία και να αποτρέψει ένα γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ανθρώπων και των μεταλλαγμένων.

Το ευφάνταστο story της ταινίας μας φέρνει σε επαφή με τους γνωστούς X-Men (όπως ο Magneto, o καθηγητής Charles Xavier, η Mystique, όπως ήταν πολλές δεκαετίες νεότεροι και φυσικά ερμηνευμένοι από άλλους ηθοποιούς.) Προσπαθούν να αποτρέψουν μια ενέργεια, εις βάρος ενός ιδιοφυούς, αλλά κακιασμένου επιστήμονα- εμπόρου όπλων και ορκισμένου εχθρού των μεταλλαγμένων. Αυτόν τον ερμηνεύει ο Peter Dincklage (o Tyrion Lannister από το Game of Thrones, για να μην ξεχνιόμαστε).

Το καστ της ταινίας είναι υψηλού επιπέδου- καλύτερο δεν γίνεται για τέτοιου είδους ταινία. H Jennifer Lawrence παίζει τη Mystique στα νιάτα της. Κι αφού μια σούπερ σταρ ερμηνεύει αυτό το ρόλο, προφανώς έπρεπε να μεγαλώσει σε χρόνο και σε σημασία. Έτσι η Mystique γίνεται ο καταλύτης της ταινίας, μια μπλε ηρωίδα με την ικανότητα να μεταμορφώνεται, που είναι δυναμική, σέξι και γεμάτη εσωτερικές αντιφάσεις. Παράλληλα, τον Magneto στη νιότη του τον ερμηνεύει ο επίσης ιδιαίτερα ταλαντούχος Michael Fassbender. Μεγάλο βάρος, πάντως, στην ταινία κουβαλάει ο βετεράνος πια των X-Men Hugh Jackman (Wolverine), ο οποίος επιστρέφοντας πίσω στο χρόνο δεν βγάζει αυτά τα σιδερένια δόντια, αλλά κοκάλινα.

Η ταινία κινείται σε δύο χρόνους. Από τη μία οι X-Men του παρελθόντος, στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Και από την άλλη, οι X-Men του παρόντος, πολιορκημένοι από πανίσχυρα ρομπότ κινδυνεύουν να εξολοθρευθούν. Μαζί, οι Magneto και Charles Xavier γερασμένοι πια, τους οποίους ερμηνεύουν οι γνωστοί Ian McKellen και Patrick Stewart. Ένα δίδυμο που έχει δέσει πολύ τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη σειρά X-Men. Εμφανίζονται μαζί ακόμα και στο θέατρο. Μάλιστα, έχουν πρωταγωνιστήσει μαζί τον τελευταίο καιρό στο εμβληματικό έργο του Μπέκετ «" target="_blank">Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Μπρόντγουεϊ.

Την ταινία σκηνοθετεί ο Bryan Singer, γνωστός όχι μόνο για τις σκηνοθεσίες του σε προηγούμενες ταινίες της σειράς, αλλά και για τους «Συνήθεις Ύποπτους». Το αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, που δεν ξεφεύγει από τη λογική του είδους, που αποσκοπεί σε θεαματικές εικόνες και εφέ, ένταση και καταιγιστική δράση.

Εκτός όμως από αυτά, οι X-Men πάντοτε ξεχώριζαν από άλλες- πιο φλατ, κατά τη γνώμη μου, action movies- , γιατί είναι περιπέτειες χαρακτήρων. Το δράμα των ηρώων, οι εσωτερικές τους συγκρούσεις, τα ηθικά τους διλήμματα, ακόμα κι ο πόνος που κουβαλάνε, είτε λόγω των μεταλλάξεων τους, που τους αποξενώνουν, είτε βασανισμών που έχουν υποστεί, παίζουν μεγάλο ρόλο στις ταινίες- ίσως όχι τόσο μεγάλο, όσο στις ταινίες του κατασκόπου με αμνησία Jason Bourne, αλλά σημαντικό.

Το ίδιο ισχύει και στο «Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος» με την προσθήκη ότι υπάρχουν και κάποιες δόσεις σαρκασμού, αρκετά πνευματώδους, που κλείνουν το μάτι στο θεατή και απομυθοποιούν λίγο αυτό το υπερβολικά μυθοπλαστικό ταξίδι στο παρελθόν. Η ιστορία απεικονίζεται από ένα άλλο πρίσμα, με αρκετό χιούμορ. Μέχρι και το ότι ο δολοφονημένος πρόεδρος JFK ήταν ένας μεταλλαγμένος θα ισχυριστούν οι αθεόφοβοι. Κι επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ταινία είναι συνδυασμός action movie και ταινίας εποχής, κάτι που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της ταινίας, αλλά την εμπλουτίζει και με λεπτομέρειες (στα κοστούμια, στα σκηνικά, στα αυτοκίνητα) που μεταφέρουν μία vintage αίσθηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Μια καλογυρισμένη και θεαματική περιπέτεια, με υψηλού επιπέδου καστ, αρκετό δράμα, καταιγιστική δράση και πλούσιο θέαμα. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να προσάψει στην ταινία κάποια υπερβολή στο μελοδραματικό στοιχείο, σε λίγα σημεία. Παράλληλα, υπάρχουν κάποιες ανάλαφρες νότες έξυπνου χιούμορ, που εμπλουτίζουν την ταινία.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος
Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Σενάριο: Simon Kinberg

Παίζουν: Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy

Χώρα: ΗΠΑ/Αγγλία
Έτος: 2014

Rating: 3,5
Περισσότερα από CINEMA