Soundscapes / Landscapes: Βόλτα στο Νέο Κόσμο
Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου και καλούν σε real-time περιήγηση σε αυτή την οριακή περιοχή της πόλης σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014. Η συμμετοχή στο project είναι δωρεάν για το κοινό.
από τις 5 Ιουνίου 2014
Δευτέρα – Παρασκευή16:00-20:00
Σάββατο – Κυριακή 12:00-20:00
(επιστροφή συσκευής στις 21:00)
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
To Soundscapes Landscapes είναι μια παράλληλη διαδρομή στην πόλη μέσω smart phone ή tablet. Πίσω από την πραγματικότητα της πόλης, αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση με ήχους και εικόνες, που μεταμορφώνει τη βόλτα στην πόλη σε μια διαδραστική εμπειρία.
Ξεκινώντας από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, η διαδρομή εκτείνεται πέρα από τη λεωφόρο Συγγρού και φτάνει μέχρι το σταθμό του Μετρό «Νέος Κόσμος». Κάθε πεζοδρόμιο, κάθε γωνία του δρόμου, κάθε κτίριο μπορεί να κρύβει μια ηχητική ή εικαστική έκπληξη. Εσείς, μένει μόνο να περπατήσετε την περιοχή και να τις ανακαλύψετε.
Κατεβάστε και ενεργοποιήστε την εφαρμογή στη δική σας συσκευή ή δανειστείτε μια συσκευή από τη Στέγη. Η συσκευή σας θα αναπαράγει νέα ηχητικά στοιχεία καθώς κινείστε. Κάθε φορά που θα ειδοποιείστε με δόνηση, θα εμφανίζεται στην οθόνη σας κείμενο ή θα σας δίνεται η δυνατότητα να δείτε βίντεο, που συνδέονται με το εκάστοτε σημείο όπου βρίσκεστε.
Αν δεν γνωρίζετε την περιοχή, μπορείτε να μελετήσετε για λίγο το χάρτη, στο έντυπο που κρατάτε. Η περιοχή στην οποία εκτείνεται η εφαρμογή σημειώνεται με ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Μπορείτε από πριν να χαράξετε την πορεία που θα ακολουθήσετε ή να περιπλανηθείτε ελεύθερα στην περιοχή. Δεν είστε υποχρεωμένοι να επισκεφθείτε όλα τα σημεία, ούτε να περπατήσετε όλη τη διαδρομή του χάρτη. Η επιλογή είναι δική σας.
26 σημεία, 26 διαφορετικές αφηγήσεις της πραγματικότητας.
Στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα 26 σημεία που θα σας αποκαλύψουν αντίστοιχα βίντεο. Είναι όλα σημειωμένα με ένα εικονίδιο (κόκκινος κώνος) τόσο στο χάρτη του εντύπου που κρατάτε όσο και σε αυτόν που εμφανίζεται στην οθόνη σας. Καθώς περπατάτε, θα εμφανίζεται στην οθόνη σας ένα μήνυμα με το όνομα του βίντεο. Επιλέξτε «Δείτε το Βίντεο». Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να διακόψετε την αναπαραγωγή του πατώντας το πλήκτρο Done και να επιστρέψετε στο χάρτη, στη λειτουργία «Περπατώ».
Μια διαφορετική βόλτα, μια μοναδική σύνθεση ήχων κάθε φορά.
Πίσω από κάθε σημείο της πόλης κρύβονται ήχοι τους οποίους μπορείτε να ανακαλύψετε. Καθώς περπατάτε, η συσκευή σας θα αναπαράγει ηχητικά αρχεία που συνδέονται αρμονικά με το σημείο απ’ όπου περνάτε. Παιδικά γέλια, ομιλίες, ένα ποίημα ή ηλεκτροακουστικές συνθέσεις, που όλα αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία συνδεδεμένη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη διαδρομή σας.
Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2013-2014
Συντελεστές:
Ήχος: Χρήστος Καρράς, Βασίλης Κουντούρης (studio19st), Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Μανώλης Μανουσάκης, Κώστας Μπώκος (studio19st), Tim Ward
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Larsson
Curator/κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός Εφαρμογής: Calvium
Σχεδιασμός Χάρτη: Beetroot
Οργάνωση Παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Εκφωνήσεις: Γιάννης Ευαγγελίδης, Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Ακούγονται ηχογραφημένα αποσπάσματα ποιημάτων των:
Έκτορα Κακναβάτου, «Quantum», Ποιήματα, Α΄ τόμος (1943-1974), Αθήνα, Εκδόσεις Άγρα, 1990· Θωμά Κιάου, «Επιλογή» (ανέκδοτο)· Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, «Ενήλικας», Ο Μαγιακόφσκι: Τα εύκολα και τα δύσκολα, μτφρ. Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Αθήνα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2011· Μιράντας Παπαδοπούλου, «Εις αναζήτησιν», Χωρίς, Εκδόσεις ΠΟΤέ ΞΑΝά, 2010· Τίτου Πατρίκιου, «Υμνώ το σώμα», Συγκατοίκηση με το παρόν, Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος, 2011· Αλέκου Πούλου, «Πρόλαβε τη ζωή σου», Χαρτογραφήσεις νοσταλγίας, Αθήνα, Εκδόσεις Αγέρι, 1995· Γιώργου Σεφέρη, «Ένας λόγος για το καλοκαίρι» (Σχέδια για ένα καλοκαίρι), Ποιήματα, Αθήνα, Εκδόσεις Ίκαρος, 2012· Γιάννη Σκαρίμπα, «Εαυτούληδες», Άπαντες Στίχοι 1936-1970, Αθήνα, Εκδόσεις Νεφέλη, 2010· Γιάννη Στίγκα, «Με τον τρόπο του Γ.Σ.», Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, Αθήνα, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, 2012· καθώς και το κείμενο του Αντόνιο Γκράμσι «Μισώ τους αδιάφορους».
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης αποσπάσματα των:
Giorgio Agamben, “What does it mean to be Contemporary?” (πρωτ. Che cos’è il contemporaneo?), 2007· Κώστα Αξελού, Μεταμορφώσεις, μτφρ. Κατερίνα Δασκαλάκη, Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1998· Γιάννη Κυριακίδη,Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας / Νέα Σμύρνη – Φάληρο, 1941-1945, Νέα Σμύρνη, ιδιωτική έκδοση, 1983· (Αγίου) Μάξιμου του Ομολογητή, Λόγοι περί Αγάπης, 7ος αιώνας· Valère Novarina, Μπροστά στον λόγο, μτφρ. Λουίζα Μητσάκου, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2003· Gilles Deleuze & Felix Guattari,Milles Plateaux, Παρίσι, Editions de Minuit, 1980· Tom Robbins, Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν, μτφρ. Γιάννης Κωστόπουλος & Γιώργος Μπαρουξής, Αθήνα, Εκδόσεις Αίολος, 1998.
Medea Electronique, Soundscapes/Landscapes στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.