MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
12
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
2073
A complete unknown
Animale
Anora
Babygirl
Battle Royale
Companion
Cure
Dourgouti Town
Dune
Emilia Pérez
Eraserhead
Fargo
Flow
Golden Brothers
Heretic
Inside Llewyn Davis
Kneecap
Maria
Queer
Rich Flu – Ώρα μηδέν
Sonic 3: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Sonic 3: Η ταινία (με υπότιτλους)
Take a Trip
The Brutalist
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Twin Peaks: ο ύποπτος κόσμος
Wicked
Άλογα
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο
Αδέσποτα κορμιά
Αληθινός πόνος
Αναμέτρηση
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απρίλης
Αρκάντια
Αυτή η γη είναι δική μας
Βαθύ Κόκκινο
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Για τη μικρή Σάμα
Γκραν Τουρ
Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Δώδεκα πίθηκοι
Εικόνες φαντασμάτων
Επικίνδυνη πτήση
Ευλογία
Η απόφαση
Η βασίλισσα του χιονιού και το παγωμένο βασίλειο (μεταγλωττισμένη)
Η επιστροφή του ροζ πάνθηρα
Η κληρονόμος των μυστικών
Η ληστεία του αιώνα 2
Καμία άλλη γη
Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους
Κλέφτης ποδηλάτων
Κονκλάβιο
Λαγωνικό 24 καρατίων
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες
Λυκάνθρωπος
Μαθήματα πιάνου
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Μνήμες
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μπάρτον Φινκ
Μπλε βελούδο
Νοσφεράτου
Ο Γιός Του Σαούλ
Ο Πάντινγκτον στο Περού (μεταγλωττισμένη)
Ο Ροζ Πάνθηρας ξαναχτυπά
Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε την θάλασσα
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ολα θα πάνε καλά
Ολγα Ρόμπαρντς
Ο μεγάλος Λεμπόφσκι
Ο σπόρος της ιερής συκιάς
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Ουτοπία
Πίτερ Παν: Εφιάλτης στη χώρα του ποτέ
Παρακαλώ γυναίκες μη κλαίτε
Ποια νομίζεις ότι είμαι
Ρισελιέ
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη
Σαμσάρα
Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες
Σκυλάκια στην όπερα (μεταγλωττισμένη)
Στα ίχνη του Δον Κιχώτη (μεταγλωττισμένη)
Στην κόψη του ξυραφιού
Στη σκιά του φόβου
Τέρας της φύσης
Ταξίδι στην έρημο
Τελευταίος Σταθμός, KREUZBERG
Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το διπλανό δωμάτιο
Το σεντούκι του παππού μου
Το χρώμα του ροδιού
Τρέξε, Λόλα τρέξε
Τραγούδια της γης
Υπάρχω
Χαμένη λεωφόρος
Γουεστερν

Μέχρι Το Τέλος

Άγρια Δύση από την πλευρά της γυναίκας, στην ταινία «Μέχρι το τέλος» ένα θλιβερό και ανθρωπιστικό γουέστερν που σκηνοθετεί ο Tommy Lee Jones, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Hilary Swank.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
Μαρίνα Πυλαρινού

Στη Νεμπράσκα του 1854 και συγκεκριμένα στη θεοφοβούμενη κοινωνία μιας τυχάρπαστης συνοριακής κωμόπολης ζει μια μοναχική παρουσία, ονόματι Μαίρη Μπι Κούντι. Οι εκπρόσωποι της εκεί εκκλησίας έχουν αναθέσει στη Μαίρη τη συνοδεία τριών παρανοϊκών γυναικών προς τα σύνορα με την ανατολή. Στο δρόμο για τα σύνορα, η Μαίρη θα σώσει τη ζωή του Μπριγκς, ενός μυστηριώδη παράνομου δραπέτη, ο οποίος δέχεται να τη συνοδεύσει στην αποστολή της. Ανάμεσα σε χιονοθύελλες και απροσδόκητες, επικίνδυνες, συναντήσεις με έποικους αλλά και Ινδιάνους, η σχέση ανάμεσα στους δύο ήρωες, αλλά και τις τρεις σχιζοφρενείς γυναίκες δοκιμάζονται και διαρκώς αναπροσαρμόζονται.

Η ωραιοποιημένη άγρια δύση των γουέστερν του John Wayne δεν υπάρχει πια στο Hollywood. Συνήθως, οι ταινίες εστιάζουν στις «βρόμικες» πλευρές αυτής της εποχής. Στα πλαίσια ενός σκληρού ρεαλισμού, συνδυασμένου όμως με έντονες μελοδραματικές και ανθρωπιστικές πινελιές, κινείται και η ταινία του Tommy Lee Jones. Είναι μια ταινία, βασισμένη στο μυθιστόρημα The Homesman του Glendon Swarthout.

Είναι μια περιπέτεια με ανθρωπιστικό πνεύμα. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν τρεις ανήμπορες γυναίκες, τις οποίες οι άντρες τους θέλουν να εγκαταλείψουν. Η κεντρική ηρωίδα είναι μια δυναμική ανύπαντρη γυναίκα, που όμως θλίβεται από το γεγονός του ότι δεν έχει καταφέρει να βρει άντρα. Ο Μπριγκς, τον οποίο ερμηνεύει ο Jones δεν είναι τόσο πρωτότυπος χαρακτήρας. Θυμίζει λίγο Ζορμπά στην Άγρια Δύση, αλλά όχι τόσο φιλοσοφημένο, έναν φιλοτομαριστή και ζόρικο τύπο που έχει δει τη σκληρή πλευρά της ζωής και δεν θέλει να ανήκει πουθενά. Στο τέλος, πάντως, επιλέγει να κάνει το σωστό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ρεαλιστικά αποτυπωμένες σκηνές με τις σκληρές συνθήκες ζωής της εποχής, ιδίως το Χειμώνα, τις συγκρούσεις με τους Ινδιάνους, αλλά και με την τρέλα των τριών γυναικών. Η ταινία προσπαθεί να δημιουργήσει συγκίνηση, αλλά και να αποτυπώσει την πραγματικότητα και κάποιες φορές τα καταφέρνει να ανταποκριθεί και στα δύο ζητούμενα. Όμως, είναι λίγο άνευρη σε αρκετά σημεία, ενώ οι αντιθέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους χαρακτήρες είναι τυποποιημένες. Επίσης, κάποιες φορές, υπάρχουν κάποια ξεσπάσματα των ηρώων σε ενέργειες ακραίες, που εξηγούνται μεν, αλλά όχι επαρκώς. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, Hilary Swank και Tommy Lee Jones κινούνται, όπως ήταν αναμενόμενο, σε υψηλά επίπεδα. Αλλά και οι τρεις παρανοϊκές γυναίκες (Sonja Richter, Miranda Otto, Grace Gummer) αποδίδονται με έξοχο ρεαλισμό. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ένα ενδιαφέρον για το ρεαλισμό του και την αποτύπωση μιας ιδιαίτερης ιστορικής εποχής έργο. Σε κάποια σημεία σε συγκινεί με την αλήθεια του και τον ανθρωπισμό του, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Η σκηνοθεσία δεν εντυπωσιάζει με τις εικόνες της.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: The Homesman
Σκηνοθεσία: Tommy Lee Jones
Σενάριο: Tommy Lee Jones, Kieran Fitzgerald, Wesley A. Oliver

Παίζουν: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Meryl Streep

Χώρα: ΗΠΑ, Γαλλία
Έτος: 2014

Rating: 3
Περισσότερα από CINEMA