MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
16
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η νέα γενιά σκηνοθετών πάει Επίδαυρο: Τι λένε Λούκος, Καραντζάς και Λυγίζος για “Ελένη” και “Προμηθέα Δεσμώτη”

Άρωμα νεανικότητας μας επιφυλλάσσει η έναρξη του φετινού φεστιβάλ Επιδαύρου. Δύο από τους σημαντικότερους νέους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, οι Δημήτρης Καραντζάς και Έκτορας Λυγίζος θα παρουσιάσουν τις ερχόμενες εβδομάδες στην Επίδαυρο τις παραστάσεις τους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί την “Ελένη” του Ευριπίδη το Σάββατο 5 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ενώ μία εβδομάδα ακριβώς αργότερα (στις 12 Ιουλίου) τη σκυτάλη παίρνει ο “Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου

Ο καλλιτεχνικός διεθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιώργος Λούκος, δήλωσε πολύ χαρούμενος που οι δύο αυτοί νέοι σκηνοθέτες θα ανοίξουν τις παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ Επιδαύρου. Επίσης, απάντησε σε επικρίσεις που δέχθηκε από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, για την επιλογή τόσο νέων σκηνοθετών στο συγκεκριμένο χώρο. Παρατήρησε ότι είναι από τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αυτό: “δεν πρέπει να πας στην Επίδαυρο, άμα είσαι από 26 ως 32” σχολίασε σαρκαστικά. 

Ο εικοσιεξάχρονος Δημήτρης Καραντζάς με το νεανικό του θίασο ανοίγουν το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 με την Ελένη του Ευριπίδη (412 π.Χ.). Οι συνεργάτες του σκηνοθέτη δεν ήταν στη συνέντευξη τύπου, γιατί, όπως εξήγησε ο Καραντζάς, είχαν ήδη φύγει για την Επίδαυρο. Άλλωστε, δε μένουν παρά μερικές μέρες από τις 5 Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί η παράσταση. “Συνεργάζομαι μαζί τους χρόνια” δήλωσε ο σκηνοθέτης, τονίζοντας ότι είναι χαρούμενος που έχει δίπλα του ανθρώπους, τους οποίους χαρακτηρίζει συνεννόηση και συνενοχή για τα ίδια πράγματα. 

Σε αυτή την τραγωδία, με το αίσιο τέλος, η πραγματική Ελένη ζει στην Αίγυπτο, ενώ η συνονόματή της στην Τροία δεν ήταν παρά ένα είδωλο, επινόηση των θεών – τόσα βάσανα για μια νεφέλη, σχολιάζει πικρά ο ποιητής, ενώ η Αθήνα θρηνεί τους νεκρούς της Σικελικής Εκστρατείας.Ο Ευριπίδης παίζοντας με τρομερή ελευθερία με τις δομές του αρχαίου δράματος- από την τραγωδία περνάει στη σάτιρα, μετά στη φάρσα, για να καταλήξει στην απόλυτη υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου- δίνει αφορμή να διερευνηθεί το ζήτημα της πίστης, της ταυτότητας και της ύπαρξης ή μη κάποιας ανώτερης δύναμης. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Χαρά Ιωάννου, Γιάννης Κλίνης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Θύμιος Κούκιος, Άρης Μπαλής, Αντώνης Πριμηκύρης, Ελίνα Ρίζου και Δημήτρης Σαμόλης.
1eleni
Από την πλευρά του, ο Έκτορας Λυγίζος, ο οποίος θα ανεβάσει τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις συνθήκες εργασίας για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, τονίζοντας ότι “είναι ωραίο να μπορείς να στήσεις μια παραγωγή, όπως τη φαντάζεσαι.” Στην παράσταση εμφανίζεται  ο ίδος και άλλοι 7 ηθοποιοί, οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στεφανία Γουλιώτη, Τζίνα Θλιβέρη, Μιχάλης Κίμωνας, Άννα Μάσχα, Θάνος Τοκάκης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη. “Έοχυμε δουλέψει ωραία” δηλώνει ο σκηνοθέτης, συμπληρώνοντας ότι “είμαστε 8 άνθρωποι κοντά σε ηλικία και μυαλό. Ακόμα κι αν είμαστε διαφορετικοί, έχουμε βρει τρόπους να επικοινωνούμε και να γουστάρουμε.”

Η Άννα Μάσχα δήλωσε πως είναι τιμή της, που είναι η μεγαλύτερη ηθοποιός αυτού του θιάσου. Όσο για το θέμα που έθιξε ο Γιώργος Λούκος, περί της ηλικίας των σκηνοθετών, η ηθοποιός ξεκαθάρισε ότι “δεν θα έπρεπε να δημιουργείται θέμα για το ποιός κατεβαίνει στην Επίδαυρο με βάση την ημερομηνία γέννησής του.”
1goulioti loukos
Κι η Στεφανία Γουλιώτη, που επίσης παίζει στον Προμηθέα, συμφώνησε ως προς το θέμα της ηλικίας. Όσο για την παράσταση του Λυγίζου, τόνισε ότι ανοίγει μία νέα δίοδο επικοινωνίας με την αρχαία τραγωδία για το κοινό. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες