Δημήτρης Μπάσης: Γεννήθηκα στο εξωτερικό και μεγάλωσα με “τραγούδια του μετανάστη”
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έστειλε πολλούς κατοίκους της στην μετανάστευση. Έτσι, τα τραγούδια της μετανάστευσης ή της ξενιτιάς αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Ο Δημήτρης Μπάσης, παιδί Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και γνώρισε την Ελλάδα πρώτη φορά 8 χρονών παιδί. Και όπως παραδέχεται, μεγάλωσε με αυτά τα τραγούδια. “Μεγάλωσα στο εξωτερικό. Άκουγα τραγούδια της μετανάστευσης” δηλώνει χαρακτηριστικά ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής.
Ο Μπάσης, μαζί με τη Γιώτα Νέγκα, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 21:00 τραγουδούν στην μουσική παράσταση «Το Τραγούδι του Μετανάστη», στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Στην μουσική τους παράσταση, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ελληνικό φεστιβάλ, ανατρέχουν μέσα από μεγάλα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών στον ήχο και στον στίχο του ξεριζωμού τα τελευταία εκατό χρόνια. Και ταξιδεύοντας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, έως την Γερμανία και την Αυστραλία, φτάνουν στη σημερινή εποχή για να θυμίσουν τελικά ότι το ζήτημα της μετανάστευσης που έχει τεθεί επί του διεθνούς χάρτη ξανά με δραματικό τρόπο, μπορεί να είναι πικρό τραγούδι του Ελληνισμού είναι όμως κι ένα τραγούδι που «μιλά» με όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Η έτερη τραγουδίστρια της συναυλίας, η Γιώτα Νέγκα, από την πλευρά της, δεν μεγάλωσε στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα. “Όμως κι εγώ μεγάλωσα με τα τραγούδια της μετανάστευσης”, τονίζει. Άλλωστε, τα τραγούδια της μετανάστευσης δεν αφορούν μόνο αυτούς που ξενιτεύονται, αλλά κι αυτούς που μένουν πίσω. “Κι αυτοί που μένουν πίσω, περιμένουν το γυρισμό” δηλώνει η Γιώτα Νέγκα.
Και ύστερα τον 20ο αιώνα των μεγάλων πολιτικών αναταράξεων που άλλαξαν τον ιστορικό ρου, ο όρος «μετανάστης» έπαψε να περιγράφει μία κίνηση «μονόδρομη» (προς το εξωτερικό) χρήζοντας την χώρα των μεταναστών σε σημείο υποδοχής των «ξένων». Η Γιώτα Νέγκα δεν αγνοεί αυτή την παράμετρο του μεταναστευτικού ζητήματος. “Τραγουδάμε και για τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα” δηλώνει χαρακτηριστικά.
Στο δημοτικό τραγούδι, στο ρεμπέτικο , στο λαϊκό, στο έντεχνο , το θέμα της μετανάστευσης απασχολούσε και ενέπνεε αδιάκοπα τους δημιουργούς. Τόσο ώστε στην ιστορία της ελληνικής τραγουδοποιίας, το κεφάλαιο που αφορά την πίκρα της ξενιτιάς να είναι τεράστιο. Σ΄αυτό ο Καζαντζίδης έχει ως ερμηνευτής εξέχουσα θέση. Αλλά δεν ήταν ο μόνος, ούτε βέβαια ο τελευταίος…
Στους συντελεστές της μουσικής αυτής παράστασης θα είναι οι Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι), Ανδρέας Τράπαλης (βιολί), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Γρηγόρης Συντρίδης (ντραμς), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), ενώ οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.
Γιώργος Σμυρνής