MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: πού θα πάτε και πώς θα διασκεδάσετε δωρεάν

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δημιουργικές εκδηλώσεις και εκθέσεις υπόσχεται η Αθήνα, φυσικά εντελώς δωρεάν. Βόλτες και περατζάδες στην πόλη με καλή διάθεση, πολλή ψυχαγωγία και μεγάλο χαμόγελο. Καλό μας Σαββατοκύριακο!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Σάββατο και Κυριακή

Ιστορία Μηδέν του Στέφανου Τσιβόπουλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το έργο αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευόμενο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων με θέμα τα εναλλακτικά, μη–νομισματικά συστήματα συναλλαγών. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών. Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του.

Wear and tear(?) στο metamatic:taf
Δεκατέσσερις καλλιτέχνες αναμετρώνται με την πολυσημία του όρου «φθορά», εξετάζοντας άλλοτε το απαύγασμα του θραύσματος, του υπολείμματος ή του ερειπίου και άλλοτε την μεταφορική, ανθρωποκεντρική ή ιστορική διάσταση της «αποσύνθεσης» και της «παρακμής». Μορφολογικά αφήνονται στην ελεύθερη επιλογή μεταξύ σκόπιμης αλλοίωσης και φυσιολογικής φθοράς λόγω χρήσης ή επιρροής των εξωτερικών συνθηκών.

Σ’ ένα βαθμό, η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή στην Πειραιώς 260

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014, το κτίριο Πειραιώς 260 φιλοξενεί από τις 5 μέχρι τις 31 Ιουλίου, την έκθεση “Σ’ ένα βαθμό, η ιερότητα βρίσκεται στο βλέμμα του θεατή”, της Στεφανίας Στρούζα και του Απόστολου Βασιλόπουλου. Με αφετηρία το ταξίδι του Λε Κορμπυζιέ και άλλων εκπροσώπων του μοντερνιστικού κινήματος από τη Μασσαλία στην Αθήνα (1933), καθώς και την κινηματογραφική Μήδεια του Πιέρ Πάολο Παζολίνι (1969), η εικαστικός Στεφανία Στρούζα και ο επιμελητής Απόστολος Βασιλόπουλος δημιουργούν μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση εν εξελίξει, ως έναν αναστοχασμό πάνω στην προβληματική έλευση και δεξίωση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού στη νεότερη Ελλάδα, μια ιδιαίτερη έκφανση του –σε διαρκή εκκρεμότητα– διαλόγου ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

Sea Through:έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Βερνίκου
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Βερνίκου με τίτλο Sea Through, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Άννας Χατζηνάσιου. “Η καινούρια δουλειά της Μαρίνας Βερνίκου αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών θαλασσινών τοπίων, οι οποίες προέκυψαν από καθαρά εσωτερική διαδικασία. Ταξιδεύοντας σε θάλασσες όλου του κόσμου απεικονίζει τη φύση μέσα από την προσωπική της ματιά. Την παρουσιάζει με λεπτές γραμμές που χάνονται στον ορίζοντα, μέσα και έξω από το νερό, όπως την αντιλαμβάνεται από διαφορετική οπτική γωνία σε κάθε έργο.”

Destefashioncollection: 1 to 8 στο Μουσείο Μπενάκη
Το destefashioncollection είναι ένα πρότζεκτ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, το οποίο, λειτουργεί ως μέσο διερεύνησης των ορίων ανάμεσα στην τέχνη και τον κόσμο της μόδας και εξελίσσεται αθροιστικά: από το 2007. Κάθε χρόνο ένα καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει μια “capsule collection”: να επιλέξει πέντε κομμάτια από τις συλλογές της συγκεκριμένης «σεζόν», εξετάζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της διεθνούς μόδας της περιόδου. Η έκθεση DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 to 8 συγκεντρώνει το υλικό των οκτώ πρώτων ετών στην εξέλιξη του πρότζεκτ. Στόχος της είναι να αντιπαραβάλει τις επιλογές των καλλιτεχνών από τον χώρο της μόδας και τις αναγνώσεις τους, καθώς και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίον συνδέονται ή συνομιλούν μεταξύ τους όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν την ευρύτερη “συλλογή”, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία καλλιτεχνών και εκδόσεις δημιουργημένες ειδικά για κάθε μία από τις συμμετοχές.

Minas. Ανορθόδοξη πορεία στο Μουσείο Μπενάκη
Για ένα τελευταίο Σαββατοκύριακο, το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Μηνά με έργα που φιλοτεχνήθηκαν από το 1970 έως σήμερα και περιλαμβάνουν τις τρεις διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Πρόκειται για ένα ταξίδι στις περιπέτειες της εγχώριας αβανγκάρντ, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το Μάη του ’68 και την πτώση της δικτατορίας έως την εποχή της κρίσης των εικόνων, της ιδεολογίας και των κοινωνικών αξιών.

Περισσότερα από Weekend