Η ιστορία της Άννα Φρανκ από 6 μικρές Παλαιστίνιες με σκηνές βομβαρδισμών στη Γάζα!
“Τι σημαίνει η Άννα Φρανκ σήμερα;” Με αυτόν τον τίτλο το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Κροάτης σκηνοθέτης Jakov Sedlar συνδυάζει σκηνές από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ και συζητήσεις με σύγχρονους Παλαιστίνιους εφήβους. Κι επειδή τα γυρίσματα συνέπεσαν με τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, το ντοκιμαντέρ θα περιέχει υλικό από το σημερινό σκηνικό πολέμου.
Έχουν περάσει 70 χρόνια από τότε που η Άννα Φρανκ και η οικογένεια τους εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από τους Ναζί στο κρυσφήγετό τους στο Άμστερνταμ. Η Φρανκ ήταν 15 όταν συνελήφθη στις 4 Αυγούστου του 1944. Δεν έζησε τα 16α της γενέθλια της, καθώς πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen τον Μάρτιο του 1945, όπως και η αδερφή της Μαργκότ, ενώ η μητέρα τους πέθανε από πείνα. Ο μόνος που επιβίωσε ήταν ο πατέρας της Όττο, ο οποίος μετά το τέλος του πολέμου εξέδωσε και το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ, ως σημαντικό ντοκουμέντο του Ολοκαυτώματος.
Αυτήν την ιστορία το ντοκιμαντέρ του Jakov Sedlar θα την πει για πρώτη φορά στο αραβικό κοινό, χρησιμοποιώντας έξι κοπέλες από την Παλαιστίνη ηλικίας 12 ως 14 ετών. Ο Κροάτης σκηνοθέτης Sedlar έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα 60 ντοκιμαντέρ και άλλα 8 έργα, μεταξύ των οποίων το Syndrome Jerusalem, ένα δράμα-ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τον Martin Sheen, τον Macaulay Culkin και την Charlotte Rampling. Η ταινία αυτή κέρδισε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2004.
Για το τωρινό του ντοκιμαντέρ ο σκηνθέτης λέει ότι μια από τις μικρές Παλαιστίνιες ηθοποιούς αρρώστησε και έστι τα γυρίσματα καθυστέρησαν. Το αποτέλεσμα ήταν να συμπέσουν με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. “Μολονότι ήμουν 3 χιλιόμετρα έξω από τη Γάζα, το προσωπικό της ταινίας έκανε γυρίσματα μέσα στην πόλη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. ΟΙ τελευταίες σκηνές της ταινίας περιλαμβάνουν πραγματικό υλικό από τη βία” δήλωσε ο Sedlar στο The Hollywood Reporter.
Ο σκηνοθέτης ελπίζει ότι με αυτό το ντοκιμαντέρ θα βοηθήσει στην κατανόηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. “Μπορεί να ανοίξουμε τα μάτια για κάποιον” τόνισε. “Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει όλον τον κόσμο, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον να τον καταλάβει λίγο περισσότερο. Το γεγονός ότι κάνουμε αυτό το φιλμ στα Αραβικά σημαίνει ότι ελπίζουμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να δείξουμε ότι η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί.”
Το φιλμ περιέχει σκηνές από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ, όσο ήταν κρυμμένη στο Άμστερνταμ (1942-44) και συνομιλίες με νεαρούς Παλαιστίνιους. “Ένα κορίτσι, ενώ γίνονταν οι βομβαρδισμοί από τους Ισραηλινούς, ρώτησε γιατί οι κυβερνήσεις είναι τόσο τρελές, να ξοδεύουν εκατομμύρια σε καθημερινή βάση για τον πόλεμο, αντί να τα δίνουν στις τέχνες, στην ιατρική και στους φτωχούς” θυμήθηκε ο Sedlar.
Η ταινία θα έχει ολοκληρωθεί κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ θα κάνει πρεμιέρα στην Τεχεράνη, όπου θα παρατηρηθεί κατά πόσον μπορεί να αγγίξει το κοινό της Μέσης Ανατολής.