Μπουγελώματα: μια αστεία μεν, αλλά καθόλου ανόητη ιδέα δε!
Το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά με το Ice Bucket Challenge, μια πρόκληση που ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δισεκατομμυριούχους και τη μοιράζονται πλέον όλο και περισσότεροι «κοινοί θνητοί» ακόμα και στην Ελλάδα. Ωστόσο για ορισμένους είναι μια ανόητη και αστεία ιδέα. Αλλά όταν αυτή η αστεία ιδέα φτάνει μέχρι στιγμής να αξίζει 31 + εκατ. δολάρια, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε άλλο παρά ανόητη είναι.Του Πάνου Τσαγκαράκη
Ας δούμε από ποιόν έγινε ευρύτερα γνωστό το μπουγέλωμα με αποτέλεσμα να γίνει χαμός στο διαδίκτυο. Σε ένα βίντεο ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, πήρε έναν κουβά με παγωμένο νερό και τον έριξε στο κεφάλι του προκαλώντας τον γίγαντα της τεχνολογίας και δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς να τον ακολουθήσει. Ο ιδρυτής της Microsoft αποδέχτηκε την πρόκληση και σε ένα παιχνιδιάρικο βίντεο, το οποίο τον δείχνει να σχεδιάζει και να χτίζει ένα μαραφέτι, αυτομπουγελώνεται. Και τα δυο βίντεο μεταδόθηκαν από όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα αναρτήθηκαν στα social media.
Μετά από τους δύο μεγιστάνες ακολούθησαν πολλοί επώνυμοι δισεκατομμυριούχοι, καθώς και πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, από τον Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ, ο οποίος προκάλεσε τον Μπιλ Κλίντον, μέχρι τον ηθοποιό Βινς Ντίζελ, ο οποίος έπραξε το ίδιο προκαλώντας τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μπουγελωθεί, για να λάβει την απάντηση, μέσω εκπροσώπου, ότι «ο πρόεδρος Πούτιν έχει πολύ πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθεί».
Και να μη ξεχνάμε τον ηθοποιό Charlie Sheen, ο οποίος σήκωσε το γάντι με ένα μάλλον εξεζητημένο τρόπο. Αντί να γεμίσει τον κουβά με παγωμένο νερό τον γέμισε με μερικές χιλιάδες δολάρια και δολαριομπουγελώθηκε, προκαλώντας τον συνάδελφό του Ashton Koucher (που τον αντικατέστησε στην τηλεοπτική σειρά «Two and A half Men») να κάνει το ίδιο.
Ανεξάρτητα, όμως, από το εξεζητημένο μπουγέλωμα του Charlie Sheen και την άρνηση του Πούτιν να συμμετάσχει στο Ice Bucket Challenge, ο λόγος για τον οποίο αποδέχτηκαν την πρόκληση όλοι οι άλλοι – κατά κανόνα έξυπνοι άνθρωποι – οι οποίοι ενδεχομένως κινδύνεψαν να πάθουν ψύξη, είναι για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), τη θανατηφόρο νευροεκφυλιστική διαταραχή που είναι γνωστή και ως νόσος lou Gehrig. Η αρχική ιδέα ήταν ότι όταν κάποιος ρίχνει ένα κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι του, ακολούθως ρίχνει το γάντι σε κάποιον άλλο για να κάνει το ίδιο ή να δώσει 100 δολάρια για την εκστρατεία του ALS. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως επιλέγουν και τα δύο: να δωρίσουν το ποσό και να γίνουν μούσκεμα, απαθανατίζοντας το μπουγέλωμα σε βίντεο το οποίο στη συνέχεια αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ιδέα του Ice Bucket Challenge είναι φοβερή. Βασικός λόγος είναι, μεταξύ άλλων, τα 31 εκατ. δολάρια που, όπως αναφέραμε, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για την ALS. Τόσα πολλά χρήματα -και μάλιστα για μια εκστρατεία που βρίσκεται ακόμα στην αρχή της- δεν θυμάμαι να έχουν συγκεντρωθεί ποτέ μέσω οποιουδήποτε Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν θεωρώντας την ιδέα βλακώδη, ή αναρτώντας φωτογραφίες με ενήλικες δυτικούς που μπουγελώνονται όταν ένα παιδάκι στην Αφρική πίνει νερό με το «σταγονόμετρο». Μάλιστα, ένας αμερικανός επιστήμονας, ο Ιεζεκιήλ Εμάνουελ, πρόεδρος της Ιατρικής Ηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι «παρόλο το θόρυβο που δημιούργησε το Ice Bucket Challenge, πρόκειται για μια άχρηστη ιδέα», δημιουργώντας μια βαριά σκιά πάνω από την εκστρατεία. Κάτι που δεν συμμερίζεται καθόλου ο Rob Goldstein, διευθύνων σύμβουλος της ALS TDI, ο οποίος δήλωσε ότι «το συνολικό ποσό που δαπανάται ετησίως για την ALS από τις ομοσπονδιακές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, είναι 80.000.000 δολάρια. Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό των 21.000.000 δολαρίων (τόσα ήταν όταν έκανε τη δήλωση) που συγκεντρώθηκε από την εκστρατεία του Ice Bucket Challenge, και που φαίνεται πολύ πιθανό να αυξηθεί κατά πολύ, είναι εξαιρετικά σημαντικό». Τείνω να συμφωνήσω μαζί του θεωρώντας τις αντιδράσεις απλώς σοβαροφανείς…
Πηγή: www.reporter.gr