MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Tο όνομα του συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με την εκτονωτική λειτουργία των συναυλιών. Αποτέλεσε αναμφισβήτητα την πρώτη εγχώρια μορφή συναυλιακού καλλιτέχνη. Θρυλική απόδειξη ο Απρίλιος του 1985, όπου 16.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στην πρώτη μεγάλη προσωπική του συναυλία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ξεχωριστά γρυλίσματα, μια στιβαρή ανδρική φωνή που προσδίδει στους στίχους αλλιώτικο νόημα. Αυτός είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η ιστορία του ξεκινά από το χωριό Βάστας Αρκαδίας.
Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήρθε με τα νανουρίσματα της μητέρας του, που όπως έχει ο ίδιος παραδεχτεί «είχε από τις καλύτερες γυναικείες φωνές που έχω ακούσει στην ζωή μου. Με νανούριζε, κι έτσι μπήκα στον χώρο της μουσικής, με τα νανουρίσματά της, και πολλές φορές την ξενυχτούσα γιατί δεν κοιμόμουν, μην τυχόν και χάσω νανούρισμα!».

Δηλώνει ερωτευμένος με την τέχνη του και δίνει το δικό του ορισμό για τη ροκ: “απέναντι στη διαφθορά των κυκλωμάτων και των ανθρώπων που προσπαθούν να επιβάλλουν μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική στάση, το μόνο που μπορεί να σε σώσει είναι οι αρχές σου. Όταν υπάρχουν αρχές, είσαι αυστηρός με τις αρχές σου και παραμένεις σ’ αυτές σταθερός σαν βράχος, δεν κάνεις πίσω ούτε βήμα! Εξ ου και η ροκ μουσική – από εκεί βγαίνει (rock = βράχος)”.

Φέτος έκλεισε 40 χρόνια μουσικής διαδρομής κι όμως δείχνει ακούραστος. Άφθαρτος στο χρόνο, με το ίδιο σθένος και το ίδιο πάθος, σε κάθε σκηνή δίνεται σαν να ήταν η πρώτη φορά. Από τότε μέχρι σήμερα, η μορφή του παντοτινού έφηβου, με την σπάνια φωνή, συνεχίζει να αγαπιέται.

papakontsantinou vasilis4

Μας αρέσει: Γιατί ήταν η πρώτη αφίσα που τοιχοκολλήσαμε και η τελευταία που βγάλαμε από το παιδικό μας δωμάτιο. Γιατί μας θυμίζει την πρώτη συναυλία, το πρώτο άτσαλο μεθύσι, μια εφηβεία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
Θαυμάζουμε: Το πρίσμα της σκηνικής του παρουσίας.
Θέλουμε: Να μην το χάσει ποτέ.
Μας ενοχλεί: Οι πολλές δισκογραφικές του συμμετοχές.
Ευχόμαστε: Έναν ακόμη δίσκο σαν το θρυλικό «Φοβάμαι».

Είπαν για αυτόν: 

  • «Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου καλλιτέχνη: σεμνότητα και αυστηρότητα, πείσμα και ευαισθησία, δύναμη και απλότητα» Μίκης Θεοδωράκης
  • «Βρίσκεται στο χώρο του τραγουδιού για να μας θυμίσει τι δεν πρέπει να επιτρέψουμε, τι πρέπει να διαφυλάξουμε και πόσο κοστίζιε ο αγώνας ενός ολόκληρου λαού για μια ψηλότερη και ανθρωπινότερη ζωή και τέχνη» Μιχάλης Κακογιάννης

Ο ίδιος είπε: 

  • «Αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα ανθρώπους σαν το Λοΐζο, τον Θεοδωράκη και άλλους πολλούς, γιατί μέσω αυτών απέκτησα το δικαίωμα των «όχι» απέναντι στις σειρήνες και τις εταιρείες. Είμαι περήφανος γιατί τα κριτήρια μου πάντα ήταν ιδεολογικά, στηρίζονταν μόνο στη σκέψη και την ψυχή μου. Η μουσική ήταν και είναι η ίδια η ζωή μου, η οποία στηρίχτηκε περισσότερο στα «όχι» παρά στα «ναι» μου.»
  • «Μιλάω μόνο όταν έχω κάτι να πω»

Ήξερες ότι

  • Το τραγούδι “Σφεντόνα” καταγράφει μερικές από τις παιδικές εμπειρίες του στο χωριό Βάστας Αρκαδίας
  • Το 1973 πήγε στη Γερμανία – στο Μόναχο όπου συμμετείχε σε επιτροπές αντιδικτατορικού αγώνα, τραγουδώντας παράλληλα σε πολλά στέκια Ελλήνων φοιτητών και ομογενών. Το 1974, επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε ουσιαστικά την επαγγελματική του πορεία στο τραγούδι.
  • Η συμμετοχή του στην ηχογράφηση του δίσκου του Μ. Λοίζου «Τα τραγούδια του δρόμου» ξεκινά μια συνεργασία που σημάδεψε τα μουσικά δρώμενα.
  • Το 1976 συνεργάστηκε για πρώτη φορά δισκογραφικά με το Μίκη Θεοδωράκη, στα τραγούδια «Της εξορίας». Ο δυναμισμός του συνθέτη δέθηκε με τη φωνή του νεαρού τότε Βασίλη, που έκτοτε έντυνε μουσικά απεργίες και συναυλίες αλληλεγγύης κατά του ρατσισμού και του φασισμού.
  • Το 1978 κυκλοφορεί το δίσκο «Βασίλης Παπακωνσταντίνου» με τραγούδια του Α.Βαρδή, και διασκευές τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Το 1982 κυκλοφορεί αντίστοιχα, το δίσκο «Φοβάμαι», με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Λ.Παπαδόπουλου, του Γ.Ζουγανέλη και του Γ.Γλέζου. Ηλεκτρικός, αντισυμβατικός, παραβατικός. Αναμφισβήτητα, ο δίσκος αυτός εξηγεί διατηρεί έως σήμερα το φανατικό κοινό του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
  • Η γνωριμία του με τον Νικόλα Άσιμο και η συμμετοχή του στον πρώτο του δίσκο «Ο Ξαναπές» (1982), υπήρξε εξίσου καθοριστική. Μέχρι σήμερα φημολογούνται διάφορα για τη μεταξύ τους σχέση κυρίως σε ότι αφορά τη χρήση των τραγουδιών του Νικόλα από τον Βασίλη (ακούστε " target="_blank">εδώ στον προσωπικό λογαριασμό του Μάνου Ορφανουδάκη, ένα ηχητικό ντοκουμέντο από μία άγνωστη συνέντευξη του Νικόλα Άσιμου στον Κώστα Τζωρτζάκη). Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νικόλας Άσιμος υπήρξε σταθμός στη ζωή του. Τα «Χαιρετίσματα» του 1987, με τραγούδια δικά του, του Νικόλα Άσιμου, της Αφροδίτης Μάνου και του Χρήστου Τόλιου, το επιβεβαιώνουν.

Ιωάννα Κρανιώτη

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, 21.00 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται στο Ηρώδειο σε μια συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Η συναυλία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής “Ανοιχτή Αγκαλιά”, και τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.
Περισσότερες πληροφορίες για εισιτήρια εδώ

Περισσότερα από Πρόσωπα