MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

To Ναυάγιο των Αντικυθήρων “ξανά” στην επιφάνεια!

Με τίτλο “Επιστροφή στα Αντικύθηρα” πραγματοποιήθηκε μια νέα αρχαιολογική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων.Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ενάλιας έρευνας, ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αφήνουν πολλές υποσχέσεις για την ανακάλυψη ακόμα περισσότερων θησαυρών στο διάσημο “Ναυάγιο”. Την έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την διεύθυνση Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υποστήριξαν ως χορηγοί τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ και η COSMOTE.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

navagio3
Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε η καταδυτική στολή “Exosuit”, ένα ρομποτικό “φορετό υποβρύχιο” το οποίο μοιάζει με στολή αστροναύτη η οποία διευκολύνει στον μέγιστο βαθμό τις κινήσεις του καταδυομένου που το “πιλοτάρει” και του επιτρέπει την πολύωρη παραμονή κάτω από το νερό.

Τα ευρήματα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, έγινε ο εντοπισμός και η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Ανελκύστηκε επίσης δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους. Τέλος, από τον χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.

Ο υπουργός πολιτισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κων/νος Τασούλας δήλωσε σχετικά: «Σε μία περίοδο που δίνεται μεγάλη έμφαση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι η πολιτεία, ο επιχειρηματικός κόσμος και η επιστημονική κοινότητα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδειχθεί ο πολιτισμός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα αυτή έπαιξε η τεχνολογία. Τα δίκτυα νέας γενιάς του Ομίλου ΟΤΕ εκμηδένισαν τις αποστάσεις συνδέοντας για πάντα, αυτόν τον ιστορικής σημασίας τόπο με ολόκληρο τον κόσμο. Η υψηλή τεχνολογία είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας».

«Είμαστε υπερήφανοι που συμμετείχαμε στην ενάλια έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Χάρη στα δίκτυα νέας γενιάς που εγκατέστησε ο Όμιλος ΟΤΕ στο νησί, έγινε εφικτή η επιτυχία μίας αρχαιολογικής ανασκαφής τόσο σημαντικής για τη χώρα μας και τον κόσμο. Συγχαρητήρια στα μέλη της αποστολής, είναι τιμή μας να συμμετέχουμε σε αυτή την ομάδα!», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

navagio1

Τηλεοπτικές υποδομές νέας γενιάς που θα παραμείνουν στο νησί
Ο ΟΤΕ και η COSMOTE ως χορηγοί τηλεπικοινωνιών της ενάλιας έρευνας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τηλεπικοινωνιών της έρευνας, καθώς και την απρόσκοπτη επικοινωνία των μελών της ερευνητικής ομάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό εγκατέστησαν στο νησί τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς. Οι υποδομές θα παραμείνουν στο νησί και μετά το τέλος της έρευνας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και ναυτιλλομένων της περιοχής.

Η ενάλια ανασκαφή πραγματοποιείται από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων υπό την διεύθυνση Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με Προϊσταμένη την Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, και την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης. Η επόμενη φάση της ενάλιας έρευνας αναμένεται να συνεχιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

OTE
Στη φωτογραφία από αριστερά: τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ Γιώργος Ονόπας, Διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης Σταθερής και Κινητής, και η Πόλλυ Κατσούλη, Υποδιευθύντρια Εξωτερικής Επικοινωνίας, ο Μπρένταν Φόλεϊ, επικεφαλής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου “Woods Hole” της Μασαχουσέτης, η Προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, και ο Θεοτόκης Θεοδούλου, επικεφαλής αρχαιολόγος της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

 

 

Περισσότερα από Ιστορίες