MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
08
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί τα παιδιά θέλουν να τρώνε μόνο μακαρόνια…

…κι άλλες διατροφικές παραξενιές των παιδιών.Κανείς δεν είπε ότι οι επιλογές, οι επιθυμίες και τα καπρίτσια των νηπίων είναι εύκολο να τα κατανοήσει κανείς. Με μερικές βασικές γνώσεις ψυχολογίας, όμως, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα κάποιες παραξενιές τους, όπως…

Monopoli Team

…Το παιδί μου θέλει να τρώει όλο τα ίδια
Εμείς οι ενήλικες γνωρίζουμε καλά ότι η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής, όμως τα πιτσιρίκια δεν το βλέπουν καθόλου έτσι. Για εκείνα, οι αλλαγές είναι συνώνυμο του στρες, της έλλειψης ασφάλειας, της αδυναμίας ελέγχου. Γι’ αυτό θέλουν συνέχεια να κάνουν τα ίδια και τα ίδια, κάτι που ισχύει και για το φαγητό.

Τι να κάνετε: Αφήστε το παιδί να επιλέξει το ίδιο τι θέλει να φάει. Εσείς απλά προσδιορίστε τις επιλογές –φροντίστε να υπάρχουν μόνο υγιεινές τροφές στο σπίτι- κι εκείνο θα αποφασίσει τι από όλα και πόσο θα φάει.

…Δεν θέλει να φάει οτιδήποτε είναι πράσινο
Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας υπάρχει ένα ζήτημα εξουσίας: εσείς επιμένετε να φάει τα λαχανικά κι εκείνο να σας δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Από την άλλη, υπάρχει κι ένα ζήτημα που αφορά τη γεύση, καθώς οι γευστικοί κάλυκες των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από των ενηλίκων. Έτσι, μπορεί για το δικό του ουρανίσκο οι μπάμιες να είναι όντως «μπλιαχ».

Τι να κάνετε: Συνοδέψτε τα λαχανικά με γεύσεις που αρέσουν στα παιδιά, όπως σάλτσα ντομάτας ή κομματάκια τυρί. Σερβίρετέ τα σε διαφορετικές υφές (τα παιδιά συνήθως τα προτιμούν ωμά επειδή είναι τραγανά) και δείξτε πόσο τα απολαμβάνετε εσείς, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

…Δεν αδειάζει ποτέ το πιάτο του
Κατά κανόνα τα παιδιά χρειάζονται πολύ μικρότερες ποσότητες φαγητού από ό,τι νομίζουν οι γονείς. Μια παιδική μερίδα ψωμιού για παράδειγμα είναι το ένα τέταρτο μίας φέτας, ενώ μισό αβγό είναι μια χαρά ποσότητα πρωτεΐνης. Επιπλέον, η όρεξη των παιδιών μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα. Γι’ αυτό, αντί να το κυνηγάτε από πίσω να τελειώσει το φαγητό του, απλά παρατηρήστε εάν τρώει ικανοποιητικά μέσα σε μια περίοδο αρκετών ημερών.

Τι να κάνετε: Μην επιμένετε να «καθαρίσει» το πιάτο. Είναι προτιμότερο να μάθει να τρώει όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσει την πείνα του. Δοκιμάστε να σερβίρετε μικρότερες ποσότητες και, εάν θέλει, θα ζητήσει κι άλλο.

…Δεν θέλει να δοκιμάσει τίποτα
Για τα παιδιά το να πουν «όχι» είναι πολύ πιο εύκολο από τα πουν «ναι». Επίσης, εκφράζοντάς την αντίρρησή τους, νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο των επιθυμιών, των αντιδράσεων και, τελικά, της ζωής τους.

Τι να κάνετε: Μην το κάνετε ζήτημα. Όταν θέλετε να δοκιμάσει κάτι καινούριο, απλά βάλτε το στο τραπέζι μαζί με το φαγητό της ημέρας και δώστε του μια μπουκιά. Στην περίπτωση που δεν δείξει να τρελαίνεται στην ιδέα της καινούρια γεύσης, μην επιμείνετε. Απλά δοκιμάστε να του δώσετε ξανά αφού περάσουν μερικές μέρες.

Πηγή: mamamia.gr

Περισσότερα από Editors