“Άναψε φωτιές” το όνομα “Μακεδονία” σε κινηματογραφικό φεστιβάλ – Τι εξόργισε τους Έλληνες δημιουργούς
Διπλωματικό επεισόδιο αλλά και εσωτερικές συγκρούσεις προκάλεσε η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από την FYROM, για την συμμετοχή της στο κινηματογραφικό φεστιβάλ “OtherMovie” του Λουγκάνο της Ελβετίας, αλλά και η αποδοχή αυτού του ονόματος από τους Ελβετούς διοργανωτές.Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία αποφάσισε για τον λόγο αυτό να αποσυρθούν οι ελληνικές συμμετοχές, κάτι για το οποίο όμως δεν είχαν ενημερωθεί οι δημιουργοί των ελληνικών ταινιών, που διαφωνούν με αυτή την ενέργεια. Οι εμπλεκόμενοι καλλιτέχνες δημοσιοποίησαν την ακόλουθη επιστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές, στην οποία εκθέτουν την άποψή τους για τα συμβάντα και εκφράζουν την πρόθεση να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τις θέσεις τους.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ:
1. Βασίλη Μαζωμένου, Παραγωγού, Αθήνα
2. Ασημίνας Προέδρου, Σκηνοθέτη – Παραγωγού, Αθήνα
3. Βενετίας Ευρυπιώτου, Σκηνοθέτη, Παραγωγού, Artes Liberales – Γουδή, Αθήνα
ΠΡΟΣ:
1.Το Υπουργείο Εξωτερικών, Βασ. Σοφίας 1, Αθήνα, Υπουργό κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο.
2. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα, Υπουργό κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα, Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού (Τομέας Πολιτισμού) Κυρία Άντζελα Γκερέκου
3.Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, Αθήνα, Πρόεδρο του Δ.Σ. κύριο Πέτρο Μάρκαρη, αξιότιμα μέλη του Δ.Σ.
Κύριοι,
Οι υπογράφοντες της παρούσης είμαστε οι σκηνοθέτες – παραγωγοί και κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των ταινιών “Waiting”, “Where?” “Red Hulk” και “ALINA HATSON”, οι οποίες είχε ορισθεί να προβληθούν στις 24/10/2014 στα πλαίσια του φεστιβάλ του Λουγκάνο Ελβετίας με τίτλο «3rd Lugano Film Festival Othermovie».
Προς μεγάλη μας έκπληξη, το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου 2014, λάβαμε ενημερωτικό e-mail από τον υπεύθυνο προγράμματος του Φεστιβάλ του Λουγκάνο «3rd LuganoFilm Festival Othermovie» κύριο Rene Pandis, σχετικά με το τετελεσμένο γεγονός της ακύρωσης της προβολής όλων των ελληνικών ταινιών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα, ενταγμένη σε ειδικό αφιέρωμα. Ο κος Pandis μας έδωσε ως αιτιολογία για την συγκεκριμένη απόφαση το σχετικό αίτημα του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, ο οποίος απαίτησε τη μη συμμετοχή των ταινιών μας στο φεστιβάλ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμμετοχή στο ίδιο φεστιβάλ ταινίας προερχόμενης από την FYROM, η οποία όμως ήταν καταχωρημένη στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ως προερχόμενη από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Screenshot από το site του φεστιβάλ:
Για το συγκεκριμένο «ζήτημα εθνικού ενδιαφέροντος» των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία, πληροφορηθήκαμε σχετικά πρώτη φορά και τελευταία με το ως άνω e-mail, το οποίο λάβαμε στις 24/10/2014 στις 18:00, δηλαδή δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη προβολή των ταινιών μας. Κανείς άλλος δεν μας ενημέρωσε σχετικά, ούτε από το φεστιβάλ, ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Συνημμένη λάβαμε με το ίδιο e-mail τη σχετική επιστολή του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, Κου Χαράλαμπου Μάνεση, η οποία επιβεβαίωνε το αίτημά του περί απόσυρσης των ελληνικών ταινιών, μιλώντας ο ίδιος εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας αλλά και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Παρά την άμεση διαμαρτυρία μας στον Διευθυντή προγράμματος του Φεστιβάλ, κατανοήσαμε ότι βρεθήκαμε προ ειλημμένης απόφασης, χωρίς την δική μας συναίνεση ή έστω ενημέρωση.
Από τη μεριά μας θεωρούμε πως αυτό το γεγονός μας θίγει ως Σκηνοθέτες και Παραγωγούς, καθώς εκ της πνευματικής μας ιδιοκτησίας και του Συντάγματος έχουμε το απεριόριστο δικαίωμα να υποβάλλουμε ή να μην υποβάλλουμε τις ταινίες μας σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ, να επιτρέπουμε ή να απαγορεύουμε ή να ακυρώνουμε την προβολή των δημιουργημάτων μας, μη δικαιούμενου κανενός άλλου να αποφασίζει σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, κάθε άλλη από τρίτο πρόσωπο αρνητική παρέμβαση στην προβολή και διάδοση του καλλιτεχνικού μας έργου μόνο ως πράξη λογοκρισίας μπορεί να θεωρηθεί και ως παρά το νόμο παρέμβαση της Διοίκησης, στη σφαίρα την οποία συγκροτούν η πνευματική ιδιοκτησία, η καλλιτεχνική ελευθερία και η ελευθερία γνώμης και έκφρασης.
Έκπληξη επίσης, μας προκαλεί το γεγονός ότι έως τώρα δεν υπάρχει επίσημα, δημόσια ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρά το γεγονός ότι η επιστολή του Πρέσβη το εμπλέκει ξεκάθαρα. Παράλληλα, εμφανίστηκε σε ρεπορτάζ εφημερίδας (Ελευθεροτυπία, 27 Οκτωβρίου 2014), τοποθέτηση του Διευθυντή του ΕΚΚ, κ. Καραντινάκη, που χειροτερεύει τα πράγματα, αφενός επειδή φαίνεται να υποκαθιστά την ανύπαρκτη δημόσια τοποθέτηση του ΕΚΚ και αφετέρου επειδή το περιεχόμενό της ξεκάθαρα καλύπτει την παρά τον νόμο παρέμβαση του Πρέσβη.
Προς υποστήριξη της παρούσας επιστολής μας επισημαίνουμε συνοπτικά και τα εξής:
Οι ταινίες, βάσει του Ν.2121 είναι πνευματικά έργα που ανήκουν στο δημιουργό τους (σκηνοθέτη), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να επιτρέπει ή απαγορεύει την προβολή ολόκληρου ή μέρους τους.
Και αν ακόμα ήθελε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία, εντελώς αυθαίρετα, να θεωρήσει ότι οι ταινίες μας είναι χρηματοδοτούμενες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, γεγονός το οποίο δεν ισχύει, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ως χρηματοδότης των ταινιών δεν αποκτάει δικαιώματα υπεράνω του νόμου για να συμπράττει στην απαγόρευση ή δανειοδότηση της προβολής ενός έργου χωρίς την άδεια του δημιουργού.
Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη βούληση των πολιτών.
Η απόφαση του Έλληνα Πρέσβη με την, κατά δήλωσή του, σύμπραξη του ΕΚΚ, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των σκηνοθετών, μας βρίσκει αντίθετους και μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, όταν η πολιτική της ελληνικής πολιτείας εκφράζεται χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και μάλιστα εν ονόματί τους.
Κατά συνέπεια των παραπάνω :
Διαμαρτυρόμαστε για την εις βάρος μας συμπεριφορά του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία.
Σας δηλώνουμε ότι από την ως άνω ενέργεια του Πρέσβη της Ελλάδας στην Ελβετία, του οποίου Προϊσταμένη αρχή είναι το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν προσβληθεί δικαιώματά μας, τα οποία απορρέουν από την προσωπικότητά μας (ΑΚ 57) και από την πνευματική μας ιδιοκτησία και γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας για την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία έχουμε υποστεί.
Σας καλούμε να μας κοινοποιήσετε την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΚ και του φεστιβάλ και να μας ενημερώσετε άμεσα, γραπτά και επίσημα για όλες τις σχετικές επικοινωνίες.
Σας καλούμε να ασκήσετε το νόμιμο και επιβαλλόμενο ιεραρχικό έλεγχο και να μας γνωστοποιήσετε μέσω ποιάς νομικής και διοικητικής διαδικασίας παρενέβη ως άνω ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ελβετία καθώς και αν προκύπτουν πιθανές ευθύνες της Διοίκησης του Κέντρου Kινηματογράφου από την εμπλοκή της στην υπόθεση.
Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, να προβεί σε άμεση και επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το με την παρούσα επιστολή θιγόμενο θέμα, σε κάθε πρόσφορο δημόσιο μέσο ενημέρωσης.
Οι υπογράφοντες την παρούσα
Βασίλης Μαζωμένος, Παραγωγός “Waiting”, “Where?”
Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγός, Σκηνοθέτης, “Red Hulk”
Βενετία Ευρυπιώτου, Παραγωγός, Σκηνοθέτης “Alina Hatson”
Στην 1η φωτο, η Γιούλικα Σκαφιδά στην ταινία “Alina Hatson”