Εικαστικός διάλογος με τον Νίκο Καζαντζάκη στο Vault
Στον Πολυχώρο Vault διάλογο με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ανοίγουν 12 εικαστικοί καλλιτέχνες, εκφράζοντας διαφορετικές πτυχές της αφήγησης, του νοήματος και του ύφους του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Η έκθεση τους συναντάται με την παράσταση «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…», μια σκηνική σύνθεση από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου.
Με αφορμή ένα τετράδιο … έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς), παρουσιάζεται η έκθεση της ομάδας ΑΦΗ «Αναζητήσεις στην ύλη». Η έκθεση που εντάσσεται στα πλαίσια του κύκλου μικρών εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, πρωτοπόρων στις Εφαρμοσμένες τέχνες, ξεκίνησε με αφορμή ένα τετράδιο. «Κάποιος το ξεκίνησε, καταγράφοντας τις σκέψεις και τις ιδέες του, και το έδωσε στον επόμενο που έκανε το ίδιο… Το τετράδιο έγινε κοινό, κυκλοφόρησε ανάμεσά μας, πέρασε από το ένα εργαστήριο στο άλλο, όπως και εμείς, έδωσε ώθηση, ξεχάστηκε … Η δουλειά είχε ήδη ξεκινήσει με τη δική της δυναμική. Ο καθένας σκύβει στο έργο του.»
Ελληνική πρωτοπορία με άρωμα γυναίκας στο ISET
Στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης iset παρουσιάζεται η έκθεση Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980. Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία. Η έκθεση στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο τη σημαντική δράση των Ελληνίδων καλλιτεχνών, όχι ως δευτερεύουσα αναφορά, αλλά σε πρώτο χρόνο και πρώτο τόνο γιατί η συμβολή των γυναικών εικαστικών στην ελληνική πρωτοπορία είναι βέβαιη και κατοχυρωμένη από την ίδια τη δυναμική του έργου τους.
Χαρακτικά έργα στην Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος
Τελευταία ευκαιρία για να επισκεφτείτε την έκθεση «Διαδρομές Επίγνωσης» των εικαστικών Δήμητρας Σιατερλή, Αναστασίας Μικρού και Έλενας Προβατά στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης. Μια έκθεση με χαρακτικά έργα τα οποία αποδίδουν ένα μέσο έκφρασης της εσωτερικής ψυχικής διεργασίας και υπό αυτήν την έννοια, φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναυσμα για διάλογο που οδηγεί σε μια εμπειρία προσωπικής ενδοεπικοινωνίας και ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημείο επαφής ανάμεσα στο δημιουργό και στο θεατή.
Βραβευμένη ψηφιακή τέχνη στη Στέγη
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζονται τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013 του βραβείου Lumen Prize που αποτελεί το κορυφαίο βραβείο ψηφιακών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα, με στόχο την ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μορφής τέχνης. Επίσης, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκτός Cardiff (έδρα του βραβείου) τα 25 έργα που διακρίθηκαν το 2014.
Ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση που παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς) το έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες» όπου εκθέτεται όλο το εύρος της δραστηριότητάς του. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία με πλούσια και πολυετή δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.