Fury
Το άρμα μάχης, το όπλο που καθόρισε την μορφή του πιο αιματηρού πολέμου στην ιστορία, του (Β Παγκ. Πολέμου) είναι μαζί με τον Brad Pitt o πρωταγωνιστής της πολεμικής ταινίας Fury.
Απρίλιος 1945. Οι Σύμμαχοι σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Wardaddy (Μπραντ Πιτ) ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεσή του μόνο ένα τανκ με πενταμελές πλήρωμα. Με αριθμητικό μειονέκτημα, ελάχιστα πολεμοφόδια και σέρνοντας μαζί τους έναν νεοσύλλεκτο που αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα, η ομάδα, κόντρα στις πιθανότητες, διαθέτει τον ηρωισμό, για να δώσει την τελευταία της μάχη στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας.
Είναι πιο ρεαλιστικό στην απεικόνιση της δράσης του χαρακτήρα των στρατιωτών αλλά και των σκοτεινών πλευρών εκείνου του πολέμου από τη “Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν”. Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα όσα δείχνει η ταινία μπορούσαν να γίνουν από τα όπλα της εποχής, αλλά είναι φανερή η προσπάθεια να επιδείξουν μια αρκετά ρεαλιστική εικόνα της ζωής των στρατιωτών εκείνου του φοβερού πολέμου. Ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας Roman Vasyanov αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από το στιλ και την αισθητική του διάσημου φωτογράφου πολέμου Ρόμπερτ Κάπα. Εκτενής έρευνα έγινε για τις στολές και τα ρούχα των στρατιωτών. Οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν καλλιτέχνες για να ζωγραφίσουν νέα και πιο ακριβή σχέδια για καμουφλάζ. Έτσι, μέχρι το τέλος του πολέμου είχαν δημιουργηθεί τουλάχιστον 35 διαφορετικά σχέδια. Για να δείξουν, μάλιστα, πόσο πλησίασαν την πραγματικότητα, στους τίτλους τέλους δείχνουν εικόνες της ταινίας μαζί με πραγματικά ντοκουμέντα του Β ΠΠ. Και όντως, η κινηματογραφική απεικόνιση πλησιάζει σε ακρίβεια αυτό που απεικόνισαν οι φωτογράφοι της εποχής.
Βέβαια, δεν απουσιάζουν σημεία ηρωοποίησης, που μας φέρνουν στο μυαλό αντίστοιχες εικόνες της αμερικανικής ιστορίας ή της κινηματογραφικής παράδοσης, όπως το Άλαμο και οι “300”, αλλά ακόμα και το “Inglorious Bastards” με το οποίο μοιράζεται και τον ίδιο πρωταγωνιστή. Άλλωστε, η ερμηνεία του Brad Pitt στο Fury μοιάζει αρκετά με αυτήν της ταινίας του Tarantino, με τη διαφορά ότι εδώ απουσιάζει το κωμικό στοιχείο, ενώ υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στην ιστορική πραγματικότητα. Οι σκηνές μάχης, που κυριαρχούν στο έργο, είναι καλογυρισμένες και η ένταση περνάει στο θεατή, ίσως και παραπάνω από όσο χρειάζεται.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Όποιος θέλει να δει τον Brad Pitt να πετσοκόβει με το πολυβόλο του δεκάδες γερμανούς ναζί, δεν έχει παρά να δει το Fury. Είναι μια ταινία για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πιο ρεαλιστική από άλλες αμερικανικές ταινίες με το ίδιο θέμα. Κάποιοι θα απογοητευτούν που η ταινία δείχνει τόσο πολύ πόλεμο (οι σκηνές μάχης σχεδόν μονοπωλούν το έργο)- αλλά είναι μια καθαρόαιμη πολεμική ταινία.
Γιώργος Σμυρνής