MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αυτό το βραβείο ποιος θα το πάρει; Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής Κάρολος Κουν 2013-2014;

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, στις 12.00 στην Αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή απονομής των Βραβείων “Κάρολος Κουν”, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2013 – 14 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, μέλους της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου, υπό την αιγίδα της UNESCO, η οποία διοργανώνεται και φέτος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, αλλά και τα επιστημονικά τους παρακολουθήματα, τη θεατρολογική και μουσικολογική επιστήμη. Σε εναρμόνιση, εξάλλου, με τον διεπιστημονικό χαρακτήρα της κριτικής των παραστατικών τεχνών, όπως αυτός σηματοδοτήθηκε κατά το πρόσφατο 27ο Συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως στο Πεκίνο, η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών εμπλουτίζει από φέτος πιλοτικά την κατηγορία του Θεάτρου και με το αντικείμενο του Χορού.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Θεάτρου και Χορού διαμορφώνεται εφέτος με συμμετέχοντες τους Λέανδρο Πολενάκη (πρόεδρο), Όλγα Μοσχοχωρίτου, Κωστή Δ. Μπίτσιο, Καλλιόπη Ραπανάκη και Μίρκα Ψαροπούλου, ενώ η Επιτροπή Μουσικής συγκροτήθηκε από τους Κυριάκο Λουκάκο (πρόεδρο), Αθανάσιο Βαβλίδα, Σοφία Θεοφάνους, Γιώργο Λεωτσάκο και Θωμά Ταμβάκο. Εκτός διαδικασίας “ειδική διάκριση συνολικής προσφοράς” θα απονεμηθεί στον 94ετή λογοτέχνη και θεατρικό κριτικό Μανώλη Πράτσικα (Παπαδόπουλο) για την συνολική προσφορά του στην Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, που επί δεκαετίες τίμησε με την αφοσίωση και την ανιδιοτελή και συνεπή συμμετοχή του.

Την Τελετή θα παρουσιάσουν ο κριτικός χορού της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ” και συνεργάτης του Γ’ Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Ανδρέας Ρικάκης και ο πρόεδρος της Ενώσεως Κυριάκος Λουκάκος, κριτικός μουσικής της “ΑΥΓΗΣ” με μακρά θητεία και ο ίδιος στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του “Ήλιου”, το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της “Άλκηστιδος” του Ευριπίδη, που υπήρξε και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

ΒΡΑΒΕΙΑ “ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ” 2014

  • ΒΡΑΒΕΙΟ “ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ” ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Γιάννης Καλαβριανός για την σκηνοθεσία του έργου “Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας” που έγραψε ο ίδιος, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2012 και επαναλήφθηκε στο Θέατρο BIOS και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
2. Νίκος Καραθάνος για την σκηνοθεσία του δραματικού ειδυλλίου “Γκόλφω” του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε στη Σκηνή “Μαρίκα Κοτοπούλη –Rex” του Εθνικού Θεάτρου.
3. Στάθης Λιβαθινός για την σκηνοθεσία διασκευής του ομηρικού έπους “Ιλιάς”, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2013.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ “ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ” ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

1. Μαρίνα Ασλάνογλου για τις ερμηνείες της σε δύο έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ως “Ξένια” στη “Γειτονιά των Αγγέλων”, στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, και ως “Ρωμιάκι” στο “Μεγάλο μας Τσίρκο”, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
2. Δημήτρης Γασπαράτος ως “Γκιλγκαμές” στην σκηνική σύνθεση “Γκιλγκαμές” στο Θέατρο Ρόδα, σε σκηνοθεσία: Μαρίας Περετζή.
3. Ιωάννα Παππά ως “Μαρία Πολυδούρη” στον μονόλογο “Οδός Πολυδούρη” της Ρούλας Γεωργακοπούλου, στο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
4. Γιάννης Σαρακατσάνης ως “Άρης” στην μαύρη κωμωδία “I will survive” στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης, σε σκηνοθεσία του ιδίου.

  • ΒΡΑΒΕΙΟ “ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ” ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Ρούλα Γεωργακοπούλου για τον μονόλογο “Οδός Πολυδούρη”, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
2. Γιάννης Καλαβριανός για το έργο “Γιοι και Κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας”, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2012, σε σκηνοθεσία του ιδίου.
3. Αναστασία Κουμίδου για την σκηνική σύνθεση “Capo d’Istria”, που παρουσιάσθηκε στον χώρο “Beton 7”, σε σκηνοθεσία της ίδιας.

  • ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2014

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Θα ανακοινωθεί κατά την διάρκεια της Τελετής

Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
1. Στέλιος Κουκουναράς: “Λαϊκισμός και μουσική, Μπλουζ, ροκ, ρεμπέτικο – Τρεις μυθολογίες. Μια αληθινή, δύο κάλπικες”, εκδόσεις Τήνος 2009.
2. Μάρκος Τσέτσος: “Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία – Από τον Καντ στον Αντόρνο”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2012.
3. Χαρίκλεια Τσοκανή: “Μουσική μανία – Στις απαρχές του Βακχικού Ενθουσιασμού”, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2011.
4. Ιωάννης Φούλιας: “Οι δύο σονάτες για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου”, εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκα, 2011.
5. “Μανώλης Καλομοίρης – 50 χρόνια μετά“, συλλογικός τόμος σε επιμέλεια Νίκου Μαλλιάρα και Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, εκδόσεις fagotto books 2013.

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας-Θράκης»

Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
1. “Claude Debussy – la musique a moi Metamorphosis“, έργα του Γάλλου συνθέτη με την υψίφωνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τον βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου, την φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και τον Διονύση Μαλλούχο στο πιάνο της εταιρείας UTOPIA (2013).
2. “Δημήτρης Μητρόπουλος – Ο πρωτοποριακός συνθέτης” με την υψίφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη έκδοση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Χοροθεάτρου “Αέναον” και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
3. Δίσκος με έργα του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου με την υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον τσελλίστα Κωστή Θέο, τον πιανίστα Κώστα Χάρδα και το μουσικό σύνολο “dissonArt ensemble” υπό την διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, έκδοση της εταιρείας NAXOS, έκδοση 2013.
4. Γιώργος Κοντογιώργος: De Profundis – μουσική για κουαρτέτο εγχόρδων, έκδοση της εταιρείας NAXOS, 2013
5. “Liebesgeschenke”, μελωδίες των Λίστ και Ρίχαρντ Στράους με τον τενόρο Mario Zeffiri και τον πιανίστα Manuel Lange, έκδοση της εταιρείας PRESTIGE CLASSICS της Βιέννης.
6. Ιωσήφ Βαλέτ: “Ανάποδο πεντάλ – πιανιστικό ταξίδι” σε μια ποιητική ιδέα της Έλενας Κυρίτση, Irida 2012

Ε) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
1. Ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος για την κοινή του εμφάνιση με το “Quatuor Voce” της 14ης/05/2014 στο πλαίσιο του κύκλου “Ανατέλλοντες αστέρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και έργα Θεόδωρου Αντωνίου και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
3. Η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση για την ερμηνεία της Τζίλντα στην αναβίωση της όπερας του Βέρντι “Ριγκολέττο” από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8/12/2013).
4. Η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου για τη συμμετοχή της στην παρουσίαση του ορατορίου “Μεσσίας” του Χαίντελ από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (15/12/2013).

  • ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ 2014

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
Θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της Τελετής

Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
1. Ιωσήφ Βιβιλάκης για την μελέτη “Το κήρυγμα ως performance. Εκκλησιαστική ρητορική και θεατρική τέχνη μετά το Βυζάντιο”, εκδόσεις Αρμός, 2013.
2. Σταυρούλα Γ. Τσούπρου για το βιβλίο της “Άμλετ-William Shakespeare-Κοσμάς Πολίτης”, εκδόσεις Νεφέλη, 2014.

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
1. Χρυσούλα Διαβάτη για τον ρόλο της ηλικιωμένης γυναίκας στο έργο “Δύο γυναίκες χορεύουν” του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ  Ζουρνέτ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη.
2. Ομάδα kontakt^ensemble για το έργο “Οικογενειακές Ιστορίες” της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη, στο Θέατρο Επί Κολωνώ – Σκηνή Φουαγιέ, 2014.
3. Θάλεια Ματίκα ως νεαρή γυναίκα στο έργο “Δύο γυναίκες χορεύουν” του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, σε σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη.

Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
1. Ορέστης Καρύδας ως φωτογράφος στο δράμα “EKEINH/ELLE: άσε με να σε βγάλω μια φωτογραφία” του Ζαν Ζενέ, που παίχτηκε στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.
2. Αλεξάνδρα Τσοτανίδου ως “Ναντέζντα” στο έργο “Οικογενειακές Ιστορίες” της Μπιλιάνα Σερμπλιάνοβιτς, που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Επί Κολωνώ-Σκηνή Φουαγιέ σε σκηνοθεσία Σμαρώς Πλατιώτη.
3. Χάρης Χιώτης ως “Ουίλιαμ” στο έργο “Αλεπούδες” της Ντον Κινγκ, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.
4. Ομάδα Ubuntu στην σάτιρα “Διαβολιάδα” του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που παρουσιάσθηκε στον χώρο BIOS Main, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη.

Ε) ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
1. Ελένη Μπούκλη για τον ρόλο της Ιόλης στην τραγωδία “Τραχίνια” του Σοφοκλέους, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
2. Σάκης Ρουβάς για το μέρος του Διονύσου στην τραγωδία “Βάκχαι” του Ευριπίδου στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.
3. Μάρθα Φριντζήλα για την σκηνοθεσία της τραγωδίας “Βάκχαι” του Ευριπίδου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

ΣΤ) ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ
Χορευτική ομάδα “κι όμΩς ΚΙΝΕΙΤΑΙ” για την παράσταση “Το σωματίδιο του Θεού”, βασισμένη σε κείμενα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.opanda.gr και στο www.greekcriticsunion.gr

Περισσότερα από Ιστορίες