10 κοκτέιλ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα: συνταγές και video
Ο χειμώνας έχει τα δικά του στέκια και τα δικά του ποτά. Αν βαρεθήκατε να πίνετε συνέχεια τα ίδια και θέλετε να αλλάξτε λίγο τις συνήθειές σας, δοκιμάστε ένα από τα 10 χειμωνιάτικα κοκτέιλ που διαλέξαμε για έσας. Είναι ποτά, που φτιάχνονται εύκολα και στο σπίτι, και μπορούν να σας ζεστάνουν και να σας συντροφεύουν τις κρύες νύχτες που έρχονται.
Eggnog
Αν θέλετε να πάρετε μία γεύση απο την Παλιά Ευρώπη, δοκιμάστε ένα Eggnog, το ευρωπαϊκό χειμωνιάτικο ποτό, που σέρβιραν παραδοσιακά στα Εγγλέζικα αριστοκρατικά σαλόνια και αργότερα καθιερώθηκε από τους Αμερικανούς σαν το Χριστουγεννιάτικο ποτό της οικογένειας.
Υλικά (για 4 άτομα)
240 μλ. διπλή κρέμα γάλακτος, ελαφρά κτυπημένη,
12 αυγά
60 γραμ ζάχαρη άχνη
90 μλ. μπράντυ
90 μλ. ουίσκι
60 μλ. ρούμι
60 γραμ . ζάχαρη άχνη
μοσχοκάρυδο ψιλοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μίξερ κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και όλη την ποσότητα του αλκοόλ μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την βελούδινη υφή. Σε άλλο μπολ, κτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, συμπληρώνοντας την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ενσωματώνουμε (ενώνουμε) τα δυο μείγματα και τα ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί η κρέμα (να ενωθούν καλά τα δύο μείγματα), ανακατεύοντας ελαφρά με μια απλή σπάτουλα.
Σερβίρουμε σε ζεστές ψηλές κούπες, και γαρνίρουμε με πούδρα μοσχοκάρυδου
Δείτε πως φτιάχνουμε το Eggnog σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
">
Irish Crème Hot Chocolate
Αν σας αρέσει η σοκολάτα υπάρχουν πολλές επιλογές για δυνατά σοκολατένια ποτά τα οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά σε άλλο άρθρο. Για τις μακριές χειμωνιάτικες νύχτες σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα Irish Crème Hot Chocolate, πανεύκολο ποτό, ιδανικό για χαλαρές συζητήσεις μπροστά στο αναμμένο τζάκι.
Υλικά
1 φλιτζ. γάλα
1 πρέζα αλάτι
μερικές φλοίδες από κουβερτούρα για γαρνίρισμα
2 κ.σ. Ιρλανδικό λικέρ κρέμας
κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στα τοιχώματα, για περίπου 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Κατόπιν, προσθέτουμε την κουβερτούρα και το λικέρ και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 λεπτό. Κατόπιν ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα απαλό μείγμα. Γαρνίρουμε με τη σαντιγί και τις φλοίδες σοκολάτας.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Irish Crème Hot Chocolate σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
Bloody Mary
Ένα κλασσικό χειμερινό κοκτειλ είναι το Bloody Mary, που πίνεται κρύο αλλά σίγουρα θα σας ζεστάνει και θα σας φτιάξει το κέφι τις χειμωνιάτικες νύχτες.
Υλικά (1 ποτήρι)
40 ml βότκα (Absolut vodka)
80 ml χυμό ντομάτας
5 ml χυμό λεμονιού
5 ml Worcestershire sauce (γούστερ σως)
3 σταγόνες κόκκινο ταμπάκο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 μικρό κομμάτι σέλινο
πάγο
Εκτέλεση
Τοποθετήστε σε ένα ποτήρι ανάμειξης ή σε ένα σέικερ τύπου Cobbler (με φίλτρο) όλα τα παραπάνω υλικά, εκτός από το σέλινο. Ανακατέψτε καλά με κουταλάκι ανάμειξης για 8 με 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα σε χαμηλό ποτήρι, περνώντας το από στραγγιστήρι για παγάκια. Τέλος γαρνίρετε με το κομμάτι από σέλινο και σερβίρετε αμέσως.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Bloody Mary σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
Ο καφές είναι πολύ συνηθισμένο συστατικό για δυναμωτικά ποτά τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες και νύχτες και το Irish Coffee είναι ένα δυνατό κοκτέιλ που θα σας κρατήσει ζεστούς στο κρύο.
Φωτό: http://baristaschoolperth.com.au/wp-content/uploads/2014/08/Irish-Coffee.jpg
Υλικά
35 ml Ιρλανδέζικο whiskey
12 gr μαύρη ζάχαρη
180 ml καφές φίλτρου
60 ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το ποτήρι, τοποθετώντας μέσα του ζεστό νερό.
Ετοιμάστε τον καφέ φίλτρου.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος για να σφίξει και να σταθεί στην επιφάνεια του καφέ.
Αδειάστε το ζεστό νερό από το ποτήρι σας και προσθέστε το whiskey.
Έπειτα προσθέστε τον φρεσκοπαρασκευασμένο καφέ φίλτρου, αλλά και την μαύρη ζάχαρη, ανακατεύοντας τα καλά για να ομογενοποιηθούν.
Τελειώστε την παρασκευή του, με την προσθήκη της χτυπημένης κρέμας γάλακτος.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Irish Coffee σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
Hot Τoddy
Το Hot Τoddy είναι το πιό συνηθισμένο και εύκολο ποτό για το χειμώνα δεδομένου ότι μπορεί να γίνει σε πολλές παραλλαγές ανάλογα τα υλικά που διαθέτουμε. Αυτή είναι μία απλή εκτέλεση του.
Υλικά
σιρόπι ζάχαρης
μαύρο ρούμι
νερό (ζεστό)
χυμό λεμόνι
3 γρ. μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση Black Russian Υλικά Εκτέλεση White Russian Υλικά Εκτέλεση Mulled White Wine Υλικά Εκτέλεση Υλικά Εκτέλεση Β52 Υλικά (Για 1 άτομο) Εκτέλεση
Χτυπάμε σε σέικερ όλα τα υλικά και σερβίρουμε στο φλιτζάνι γαρνιρισμένο με τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Hot Τoddy σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
">
To Black Russian είναι ένα απλό και κλασσικό ποτό για το χειμώνα, με βάση τη βότκα. Κάτι ξέρουν και οι Ρώσσοι από κρύο.
50 ml Βότκα
20 ml Καλούα – λικέρ Καφέ
Ρίχνουμε τη βότκα και το λικέρ καφέ σε ένα χαμηλό ποτήρι τύπου old fashioned. Γεμίζουμε με πάγο και ανακατεύουμε καλά!
Το κοκτέιλ Black Russia είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Δείτε πως φτιάχνουμε το Black Russian σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
">
Το White Russian έγινε σε αντιδιαστολή με το παλαιότερο Black Russian, και ήταν το αγαπημένο ποτό του απίστευτου χαρακτήρα THE DUDE, από την ταινία The Big Lebowski. Δοκιμάστε το, βλέποντας στο video αυτή την εξαιρετική κωμωδία.
1oz Kahlua (λικέρ καφέ)
2 oz Βότκα
Κρέμα γάλακτος ή γάλα
4 παγάκια
Σπάμε τα παγάκια και τα βάζουμε σε χαμηλό ποτήρι. Προσθέτουμε τη βότκα και το λικέρ και αναδεύουμε για να αναμιχθούν. Συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος ή το γάλα.
Δείτε πως φτιάχνουμε το White Russian σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
">
Κλασσικό ποτό για το κρύο είναι το Mulled White Wine με ζεστό λευκό κρασί, διάφορους χυμούς φρούτων και κάποιο αλκοολούχο μπράντυ. Σίγουρα θα σας κρατήσει ζεστούς και μπορεί να γίνει εύκολα για πολλά άτομα.
1 μπουκάλι ξηρό λευκό κρασί
1 κομμάτι γλυκάνισο
2 φέτες φρέσκο τζίντζερ
3 σκελίδες πράσινο κάρδαμο
3 ολόκληρα γαρίφαλα
3 με 4 κουταλιές της σούπας μέλι
1/4 της κούπας μπράντι
1 Nashi (αχλαδόμηλο)
Βάλτε το κρασί σε μεσαία κατσαρόλα με το γλυκάνισο, το τζίντζερ, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και το μέλι (ξεκινήστε με 3 κουταλιές της σούπας και προσθέστε αργότερα, αν το θεωρήσετε απαραίτητο). Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το κρασί για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά. Δοκιμάστε το κρασί και αν θέλετε προσθέστε μέλι. Ανάψτε πάλι τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς και στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το μπράντι. Σερβίρετε σε κούπες.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Mulled White Wine σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
Manhattan
Το Manhattan είναι ένα εύκολο κοκτέιλ που πρωτοφτιάχτηκε στο Manhattan Club στη Νέα Υόρκη, στις αρχές του 1870, και ταιριάζει πολύ σε μία κρύα χειμωνιάτικη έξοδο.
40 ml ray whiskey
40 ml γλυκό vermouth (πχ Martini Rosso)
1 σταγόνα Angostura Bitters
1 κερασάκι maraschino για γαρνίρισμα
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και ανακατεύουμε. Το ανακάτεμα στο shaker θα πρέπει να είναι σύντομο ώστε τα υλικά να παγώσουν και να αναμειχθούν μεταξύ τους, χωρίς όμως να προλάβει ο πάγος να αραιώσει το ποτό.
Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του martini ή σε old fashion (χαμηλό), και γαρνίρουμε με το κερασάκι Maraschino.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Manhattan σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού:
Το Β52 είναι πιό γνωστό σαν σφηνάκι, ωστόσο είναι ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο κοκτέιλ και παράλληλα ένα από τα πιό όμορφα ποτά γιατί σερβίρεται με διακριτή διαστρωμάτωση των συστατικών του.
20 ml λικέρ καφέ
20 ml Baileys
10 ml ρούμι
Βάζουμε το λικέρ καφέ σε ένα ποτήρι των 60 ml περίπου. Με τη ράχη ενός κουταλιού χύνουμε προσεκτικά από πάνω το Baileys, ώστε να σχηματιστούν δύο στρώματα. Έπειτα προσθέτουμε με τη ράχη του κουταλιού και το ρούμι για να σχηματίσει το δικό του, ξεχωριστό στρώμα.
Δείτε πως φτιάχνουμε το Β52 σε ένα video με μία λίγο διαφορετική παραλλαγή του ποτού: