10 πράγματα που δεν ήξερες για το τσάι
Δεν υπάρχει πιο δημοφιλές ρόφημα από το τσάι. Η κατανάλωση τσαγιού είναι ένα μικρό modus vivendi για τον καθένα. Εκφράζει το στυλ και την κουλτούρα μας, είτε το πίνουμε για υγεία, είτε για απόλαυση, είτε και για τα δύο. Και παρόλο που το τσάι αποτελεί μια τόσο αγαπημένη συνήθεια και ξέρουμε πολλά πράγματα γι’ αυτό, ο κόσμος του είναι τόσο πλούσιος, που πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο ν’ ανακαλύψουμε.Εσείς γνωρίζατε ότι:
1. Ίδιες ποσότητες τσαγιού από διαφορετικά είδη, δεν περιέχουν ίδια ποσότητα καφεΐνης.
Ακόμα και δύο φλιτζάνια με την ίδια ποσότητα τσαγιού από το ίδιο φακελάκι ή πακέτο, μπορεί να περιέχουν διαφορετική ποσότητα καφεΐνης. Δες στην επόμενη σημείωση γιατί:
2. Το πόση καφεΐνη καταναλώνουμε με το τσάι, δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα στο φλιτζάνι.
Η ποσότητα της καφεΐνης έχει σχέση και με το είδος και την ποικιλία του φυτού, καθώς και με το σημείο απ’ όπου έγινε η απόσταξη. Π.χ. περισσότερη καφεΐνη είναι συγκεντρωμένη στο άνθος, παρά στον βλαστό.
3. Tσάι και καφές δεν έχουν την ίδια επίδραση σε σχέση με την καφεΐνη.
Πάντα η καφεΐνη που περιέχει το τσάι είναι λιγότερη από εκείνη που περιέχεται στην ίδια ποσότητα καφέ, και επιπλέον όπως έχει αποδειχθεί με έρευνες, η καφεΐνη στο τσάι δεν είναι επιβλαβής, χάρη στην παρουσία πολυφαινολών στη σύνθεσή του.
4. Βράζοντας πολύ το νερό για το τσάι, δεν απελευθερώνονται περισσότερα ευεργετικά συστατικά.
Σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το παραβρασμένο νερό αλλοιώνει την ποιότητα και τη γεύση του τσαγιού. Γι’ αυτό δεν πρέπει και να ξαναβράζουμε το ίδιο νερό για το ρόφημά μας.
5. Ένα τσάι μπορεί να χαρακτηριστεί “ντεκαφεϊνέ”, όταν η καφεΐνη που περιέχει είναι μέχρι 0,4 %.
6. Η κατανάλωση τσαγιού από μια έγκυο δεν κάνει κακό στο έμβρυο.
Όταν το τσάι καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες, δηλαδή μέχρι περίπου 5 φλιτζάνια την ημέρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος επιφύλαξης. Σχετικές έρευνες δεν βρήκαν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, πάντα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την παρακολούθηση εγκύων που κατανάλωναν τσάι σε λογικές ποσότητες.
7. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο πράσινο και το μαύρο τσάι, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά.
Γενικά, σε δύο φλιτζάνια τσάι περιέχονται όσα αντιοξειδωτικά θα παίρναμε με 5 μερίδες φρούτων ή/και λαχανικών.
8. Καλύτερο είναι το “καθαρό” τσάι από μία μόνο ποικιλία, όχι αυτό που έχει προκύψει από μίξεις ποκιλιών.
Και το τσάι έχει “ψυχή” και “χαρακτήρα” που συνδέεται άμεσα με τη γη προέλευσής του και τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αναμιγνύοντας ποικιλίες τσαγιού, χάνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε τσάι ξεχωριστό.
9. Το τσάι είναι καλό για τα δόντια.
Η πεποίθηση ότι το τσάι δεν κάνει καλό στα δόντια, είναι μια παρεξήγηση που δημιουργείται από την πιθανότητα να δημιουργηθούν σε βάθος χρόνου λεκέδες στo σμάλτο, κάτι που όμως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις τροφές. Στην πραγματικότητα το τσάι βοηθά στην υγεία των δοντιών και του στόματος, καθώς περιέχει fluoride, που προλαμβάνει και καταπολεμά την τερηδόνα, κάτι στο οποίο συμβάλλουν και οι πολυφαινόλες στη σύστασή του.
10. 5 είναι τα στοιχεία συνθέτουν την προσωπικότητα του τσαγιού:
Το χρώμα, το άρωμα, η γεύση, η ένταση και η υφή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- «Ανοιχτό Βιβλίο» με τον Γιάννη Σαρακατσάνη: Νέα εκπομπή αφιερωμένη στο βιβλίο κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3
- Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη: Κώστας Μακεδόνας και Φωτεινή Βελεσιώτου μάς ταξίδεψαν σε «Ακρογιαλιές δειλινά»
- Ποινές και νέα μέτρα για αλκοόλ σε ανηλίκους – Επαναποινικοποίηση σε βαθμό πλημμελήμματος