MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 “άγνωστα” Αθηναϊκά Μουσεία γεμάτα θησαυρούς!

Στη “σκιά” των διάσημων μουσείων της Αθήνας που μαγνητίζουν χιλιάδες έλληνες και ξένους επισκέπτες, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά, αλλά πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζουν την προσοχή μας. Χαρτογραφήσαμε 10 θεματικά μουσεία της πόλης και σας δίνουμε μια μικρή γεύση από τους κρυμμένους θησαυρούς τους!Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Αρχοντούλα Βαρβάκη

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Η έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη περιλαμβάνει τα μισά περίπου από τα όργανα της συλλογής που δώρισε ο Φοίβος Ανωγειανάκης στο ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για μια συλλογή 1.200 οργάνων από το 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας και όσα από τα όργανα δεν εκτίθενται στο μουσείο διατίθενται για το έργο ερευνητών, για την κινητή έκθεση του Μουσείου και για άλλες ειδικές εκθέσεις. Στο μουσείο μπορούμε να δούμε (αλλά και να ακούσουμε με ειδικό σύστημα ακουστικών που συνοδεύει κάθε βιτρίνα) τα ελληνικά μουσικά όργανα παρακολουθώντας την εξέλιξη τους στο χρόνο. Θα δείτε όργανα που συναντάτε σπάνια, όπως ο κεμεντζές των Ελλήνων του Πόντου, η ο κεμανές των Ελλήνων της Καππαδοκίας, και άλλα πιο γνωστά όπως βιολιά και λύρες και θα ανακαλύψετε την πορεία που τα έφερε στη σημερινή τους μορφή. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα παιδικά μουσικά όργανα, δείγματα της εφευρετικότητας του ανθρώπου και της ανάγκης του να ακούσει μουσική με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κουκούτσια- σφυρίχτρες. Σύμφωνα με τον μουσικοσυνθέτη Έντγκαρ Βαρές μουσική είναι ο «οργανωμένος ήχος»…

ksulina

Στο χώρο λειτουργεί και βιβλιοθήκη (Δευτέρα- Παρασκευή 10.00 – 14.00)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη- Κυριακή 10.00 – 14.00 και Τετάρτη 12.00 – 18.00
Είσοδος Ελεύθερη
Διεύθυνση: Διογένους 1-3
Τηλέφωνα: 210 3250198, 3254119, 3254129
http://www.instruments-museum.gr/products1.php?lang=1&wh=8


Μουσείο ηλεκτρικών σιδηροδρόμων

Στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, στο μεράκι των οποίων στηρίχθηκε η δημιουργία του, φιλοξενούνται στοιχεία από την ιστορία του «ηλεκτρικού», των εργαζομένων της εταιρείας και του συνδικαλιστικού τους κινήματος. Αυτή η προσπάθεια μας φέρνει κοντά στο παρελθόν ενός οικείου χώρου που δεν ήταν πάντα όπως εμείς τον ξέρουμε… Μέσα από φωτογραφίες αλλά και υλικά τεκμήρια μπορούμε να γνωρίσουμε την κατασκευή και συντήρηση του «ηλεκτρικού», την πορεία που ακολούθησαν στο χρόνο οι σταθμοί ή οι ράγες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αίθουσα που αφορά το εργοστάσιο της εταιρείας.

ilektriko mouseio
Πηγή φωτογραφίας η ιστοσελίδα του Μουσείου httpmuseum-synt-isap.gr

Ένας από τους χώρους της έκθεσης λειτουργεί και βιβλιοθήκη
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή: 9.00 – 14.00
Είσοδος Ελεύθερη
Διεύθυνση: Πλατεία Λουδοβίκου 1 (Μέσα στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ)
Τηλέφωνο: 2144141552, 2104129503
http://www.museum-synt-isap.gr/

Μουσείο Μακρονήσου
Εδώ έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την επίσημα χαρακτηρισμένη ως ιστορικό τόπο Μακρόνησο. Το νησί αυτό, που απέχει ελάχιστα από την Αττική, κατά τον εμφύλιο πόλεμο υπήρξε τόπος εξορίας και φριχτού βασανισμού αρχικά των «ύποπτων» νεοσύλλεκτων δημοκρατικών φαντάρων αλλά και των πολιτικών εξόριστων στη συνέχεια. Σκοπός του βασανισμού των κρατούμενων ήταν η πολιτική «αναμόρφωσή» τους και η υπογραφή δήλωσης μετάνοιας. Τα εκθέματα του μουσείου είναι έγγραφα, χειρόγραφα σημειώματα, φωτογραφίες και αντικείμενα που κουβαλάνε μνήμες από αυτό το νησί και άλλους τόπους εξορίας. Εντυπωσιακά είναι τα χαρακτικά που αποτυπώνουν τη φρίκη που βίωσαν οι εξόριστοι.

kosmos
Πηγή φωτογραφίας η ιστοσελίδα του Μουσείου www.pekam.org.gr

Στο χώρο λειτουργεί σχετική βιβλιοθήκη
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 10.00 – 13.00 και Σαββατοκύριακα 11.00 – 14.00
Είσοδος Ελεύθερη
Διεύθυνση: Αγίων Ασωμάτων 31
Τηλέφωνο: 2103247820
http://www.pekam.org.gr/mouseio-makronhsou.html


Μουσείο Εξορίστων Αη- Στράτη, Αρχεία- Συλλογές φυλακών/εξορίας
Στο κτήριο που φιλοξενεί το Μουσείο Μακρονήσου βρίσκεται και το Μουσείο Εξορίστων Αη- Στράτη. Αυτό το μικρό νησί του βορειανατολικού Αιγαίου από τη δεκαετία του 1920 έως το 1963 δέχτηκε περίπου 10.000 εξόριστους και είναι το νησί με τη μεγαλύτερη ιστορία ως τόπος εξορίας. Διαβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα πως το μουσείο αυτό προήλθε από «το όραμα κάποιων παλιών εξόριστων στον Αη- Στράτη και σε άλλους τόπους κράτησης για τη δημιουργία ενός χώρους διάσωσης και προβολής της νεότερης πολιτικής ιστορίας- με επίκεντρο το θεσμό της εξορίας, τις πολιτικές διώξεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και μπορούμε να πούμε πως πράγματι η συμβολή του είναι σημαντική. Σε μια επίσκεψη στο Μουσείο συναντάμε την καθημερινότητα των εξόριστων, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και την ψυχική τους δύναμη. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται «φωτογραφικό υλικό, αρχειακά τεκμήρια, και αντικείμενα καθημερινού βίου και καλλιτεχνικής έκφρασης των εξόριστων και φυλακισμένων από τον Αη- Στράτη και άλλους τόπους εξορίας, κράτησης και φυλάκισης».

kouzina11
Πηγή φωτογραφίας η ιστοσελίδα του Μουσείου www.exile-museum.gr

Λειτουργεί και σχετική βιβλιοθήκη
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10.00- 13.00
Είσοδος Ελεύθερη
Διεύθυνση: Αγίων Ασωμάτων 31
Τηλέφωνο: 2103213488
http://www.exile-museum.gr/


Φιλοτελικό Μουσείο
Ένα μουσείο για την ιστορία του ελληνικού γραμματόσημου και όχι μόνο… Εκτός από σημαντικές στιγμές της πορείας του στο χρόνο (όπως συλλεκτικά γραμματόσημα που απεικονίζουν σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, καλλιτεχνικά αριστουργήματα κ.α.) αλλά και τη διαδικασία εκτύπωσής του, ο επισκέπτης συναντάει εδώ στοιχεία για την ιστορία των ταχυδρομείων αλλά και των τηλεγράφων και των τηλεφώνων. Θα δείτε γραμματοκιβώτια, τσάντες και σάλπιγγες ταχυδρόμων κ.α. Σκεύος τήξεως ισπανικού κήρου για την σφράγιση επιστολών

palia sidera

Στον πρώτο όροφο υπάρχει η αίθουσα εκδηλώσεων και η σχετική βιβλιοθήκη- ταινιοθήκη
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 08.00 – 14.00
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση: Πλατεία Σταδίου 5 και Φωκιανού 2
Τηλέφωνο: 2107519066


Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας
Το μουσείο αυτό μας προσφέρει ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο μέσω της ενδυμασίας. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται αυθεντικές τοπικές φορεσιές και κοσμήματα. Συνολικά πρόκειται για περίπου 2.5000 αντικείμενα. Μια αντιπροσωπευτική εικόνα της συλλογής αυτής που παρουσιάζει και την πορεία της προσφέρεται στο ισόγειο του κτηρίου που στεγάζει το μουσείο με την έκθεση «100 χρόνια μιας «ζωντανής» συλλογής». Ενδυμασίες από τη Μακεδονία, τη Χίο, την Αστυπάλαια, την Πελοπόννησο και αλλού, που μπορεί να είναι και φορεσιές της νύφης ή του γαμπρού ή ακόμα και να συνδέονται με συγκεκριμένα έθιμα. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο για να δείτε τη φορεσιά του Αράπη που γιορτάζει τα Θεοφάνεια ή της Περπερούνας που παρακαλεί το Θεό για βροχή. Μπορείτε να δείτε επίσης κάποιες από τις πορσελάνινες, ντυμένες με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές κούκλες της Βασίλισσας Όλγας. Τέλος ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα μινωικά, αρχαϊκά και βυζαντινά ενδύματα που δημιουργήθηκαν σε συμφωνία με τα αντίστοιχα πρότυπα.

endumasies
“Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων Άποψη της Έκθεσης «100 χρόνια μιας ζωντανής συλλογής». Τη φωτογραφία μας παραχώρησε το Μουσείο”

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10.00 – 14.00
Είσοδος Ελεύθερη για μεμονωμένους επισκέπτες
Για τη συμμετοχή σε ξεναγήσεις και σε εκπαιδευτικά επισκέψεις για σχολικές ομάδες: 3€ ανά άτομο

Διεύθυνση: Δημοκρίτου 7
Τηλέφωνο: 2103629513
http://www.lykeionellinidon.gr/lyceumportal/default.aspx


Μουσείο Αφής
Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής είναι αντίγραφα αριστουργημάτων της ελληνικής τέχνης, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη ή η Αφροδίτη της Μήλου, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει και να ψηλαφίσει. Στόχος του Μουσείου, το οποίο ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδας, είναι να επιτρέψει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αλλά, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του έχει παρατηρηθεί πως προσφέρει έναν καινούριο τρόπο προσέγγισης του ελληνικού πολιτισμού και στους βλέποντες. Στους χώρους του μουσείου εκπροσωπούνται η Κυκλαδική, η Μινωική η Γεωμετρική, η Αρχαϊκή, η Αυστηρού Ρυθμού, η Κλασική, η Ελληνιστική, η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή τέχνη, ενώ συναντάμε και έργα από το εργαστήρι κεραμικής και γλυπτικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδας και του τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη. Τα εκθέματα συνοδεύονται από πινακίδες και στη γραφή Braille.

marmara

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 8.00 – 18.00 και Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννόησης
Τιμή εισιτηρίου: 2€, ΑΜΕΑ και συνοδοί τους δωρεάν
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα (Είσοδος επισκεπτών μέσω του Φάρου Τυφλών Ελλάδας: Αθηνάς 17)
Τηλέφωνο: 2109415222
http://www.tactualmuseum.gr/index.htm


Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στο εντυπωσιακό κτήριο που στέγασε το πρώτο πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους από το 1837, έτος ίδρυσης του έως το 1841, γνωστό και ως «Παλιό Πανεπιστήμιο» σήμερα βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πλούσια συλλογή του μας προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία του ιδρύματος αλλά και στην πορεία των επιστημών στην Ελλάδα. Στις αίθουσες του μουσείου μεταξύ άλλων συναντάμε το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, παλιές και σπάνιες εκδόσεις συγγραμμάτων, χειρόγραφα, σπάνια επιστημονικά όργανα χημείας και φυσικής ή και απαραίτητα στοιχεία ενός ιατρείου που αναγνωρίζουμε ως προγόνους των σύγχρονων. “Οδοντιατρική καρέκλα του 19ου αιώνα”.

karekla

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας: 9.30 – 14.30

Είσοδος Ελεύθερη
Διεύθυνση: Θόλου 5, Πλάκα
Τηλέφωνο: 210 368 9500-5, 210 3240861
http://www.history-museum.uoa.gr/index.php?langId=1


Και δύο μουσεία… για παιδιά


Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πιστεύει πως «η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι». Γι’ αυτό λοιπόν προσφέρει σε κάθε παιδί έναν έξυπνο τρόπο να γνωρίσει την αγορά, το εργοτάξιο, την κουζίνα, την καθημερινή ζωή της δεκαετίας του 1950, τη γεωμετρία, τη χρήση του νερού, την κίνηση του ίδιου του σώματός τους και φυσικά την έννοια της συλλογής και του μουσείου. Πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης των δεξιοτήτων του παιδιού και προσέγγισης της γνώσης. Απευθύνεται σε παιδιά έως 12 ετών και όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή τους.

padopoleio

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 10.00 – 14.00  και Σαββατοκύριακα 10.00 – 15.00. Τα απογεύματα το μουσείο ανοίγει κατόπιν συνεννόησης για ομάδες ενηλίκων και για ψυχαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Τις αργίες παραμένει κλειστό. Το μουσείο σας προτείνει να επιβεβαιώσετε τη δυνατότητα επίσκεψης τηλεφωνικά για να ξέρετε ότι ο χώρος δε θα φιλοξενεί κάποια σχολική ομάδα.

Η συνοδεία του παιδιού από κάποιον ενήλικα θεωρείται απαραίτητη
Είσοδος Ελεύθερη
Διεύθυνση: Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Τηλέφωνο: 2103312995
http://www.hcm.gr/BIGFrame/BIGFramesMainFirstPage.asp?LANG=GR


Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της «συναισθηματικής καλλιέργειας του ανθρώπου» το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας βοηθάει τα παιδιά ηλικίας κυρίως 6-12 ετών να γνωρίσουν και να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, αλλά και τους ενήλικες να κατανοήσουν τη διαδικασία της συναισθηματικής ανάπτυξης. Το μουσείο επιλέγει ένα συναίσθημα και με τη βοήθεια παιχνιδιών και παραμυθιών καλεί τα παιδιά να το γνωρίσουν (φωτογραφία10). Αυτή την περίοδο τα εκθέματα και οι δραστηριότητες του είναι αφιερωμένες στο φόβο. 10.00 – 13.00 παρουσιάζεται η διαδραστική έκθεση «Γεια σου, κύριε φόβε!», που απευθύνεται σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα παιδιά και 13.00 – 14.00 πραγματοποιείται εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους.

paidia123
Τη φωτογραφία αυτή μας την παραχώρησε το Μουσείο

Ωράριο λειτουργίας: Τις καθημερινές το μουσείο απευθύνεται σε σχολικές ομάδες. Τα Σαββατοκύριακα το μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό.
Τιμή εισιτηρίου: Τις καθημερινές για σχολικές ομάδες κατόπιν κράτησης είναι 7€ και τα Σαββατοκύριακα 10.00 – 13.00 είναι 4€
Διεύθυνση: Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου
Τηλέφωνο: 2109218329
http://www.mce.gr/

Περισσότερα από Art & Culture