Όσκαρ με άρωμα Ελλάδας!
Τα βραβεία Όσκαρ έχουν και ελληνικό χρώμα. Από την Κατίνα Παξινού και το Μάνο Χατζιδάκι, ως τον Γιώργο Λάνθιμο, έχουν υπάρξει ελληνικές υποψηφιότητες και βραβεύσεις. Αλλά σε έναν διαγωνισμό κυρίως για το αμερικανικό σινεμά, αυτοί που έχουν τις περισσότερες διακρίσεις είναι οι Ελληνοαμερικάνοι δημιουργοί, όπως ο Elia Kazan, ο John Cassavetes, καλλιτέχνες δηλαδή που γεννήθηκαν ή μετανάστευσαν και στη συνέχεια εργάστηκαν στην Αμερική.
Η λίστα με τους Έλληνες και Ελληνοαμερικάνους δημιουργούς, που υπήρξαν υποψήφιοι ή βραβευθέντες με όσκαρ, είναι αρκετά μακροσκελής.
Προσοχή: Οι χρονολογίες αναφέρονται στη χρονιά, την οποία βγήκε η ταινία. Το βραβείο δίνεται πάντα ένα χρόνο αργότερα, για τις ταινίες της προηγούμενης σεζόν.
Το 1943
Μια από τις σπουδαίες της ελληνικής υποκριτικής, η Κατίνα Παξινού κερδίζει το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» για το 1943.
Το 1947
Ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές στην ιστορία του σινεμά, ο Elia Kazan κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσία με το «Gentleman’s Agreement». Ο Kazan γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες γονείς από την Καπαδοκία και αργότερα μετανάστευσε στην Αμερική, όπου και διέπρεψε.
Το 1951
Ο Kazan είναι υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας για το «Α streetcar named Desire» (Λεωφορείον ο Πόθος) σε σενάριο του θεατρικού συγγραφέα Tennessee Williams.
Το 1954
Και πάλι ο Elia Κazan. Αυτή τη φορά κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία On the Waterfront (Το Λιμάνι της Αγωνίας) και για το 1955 είναι υποψήφιος για όσκαρ για την ταινία «East of Eden» (Ανατολικά της Εδέμ)
Το 1960
Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασεν είναι υποψηφία για 3 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την Μελίνα Μερκούρη, που όμως το χάνει από την Λιζ Τέιλορ. Η ταινία κερδίζει το Όσκαρ μουσικής αφού τα «Παιδία του Πειραιά» του Μάνου Χατζηδάκη, καταφέρνουν να μαγέψουν όλο τον κόσμο. Ωστόσο ο μεγάλος δημιουργός δεν πηγαίνει ποτέ να προλάβει το βραβείου του, καθώς δεν εκτίμησε ποτέ αυτό το τραγούδι.
Υποψηφία ήταν επίσης και η ενδυματολόγος της ταινίας Θεώνη Βαχλιώτη χάνει το Όσκαρ όμως από τον ενδυματολόγο της ταινίας «Facts and Lies». Η Βαχλιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1922 και μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έκανε σπουδαία καριέρα ως ενδυματολόγος στο σινεμά και το θέατρο.
Το 1962
Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα» είναι υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας, χάνει όμως το αγαλματίδιο από την Γαλλική ταινία «Sundays and Cybete». Η Θεώνη Βαχλιώτη είναι και πάλι υποψήφια για το Όσκαρ ενδυματολογίας για την ταινία «Φαίδρα», όμως και πάλι δεν καταφέρνει να κατακτήσει το βραβείο.
Το 1963
Τα «Κόκκινα Φανάρια» του Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Το Όσκαρ κερδίζει η ταινία «8 ½» του Φελλίνι.
Επίσης, την ίδια χρόνια ο Elia Kazan είναι υποψήφιος για Όσκαρ στις κατηγορίες καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου για το «America, America».
Το 1964
Για εκείνη την χρονιά εκείνη έχουμε 4 υποψηφιότητες για το «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι και πάλι υποψήφιος ως παραγωγός στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία, αλλά και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και για Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο για την ταινία «Ζορμπάς». Μόνο όμως η τέταρτη υποψηφιότητα, του Βασίλη Φωτόπουλου κέρδισε το Oscar Ασπρόμαυρης Σκηνογραφίας.
Το 1965
Η ταινία «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, είναι υποψήφια στην κατηγορία Ξένης Ταινίας για το 1965.
Το 1967
Ο John Cassavetes είναι από τις σημαντικότερες μορφές του αμερικάνικου σινεμά. Η σχέση του με την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε. Γεννήθηκε μεν στη Νέα Υόρκη από Ελληνοαμερικάνους γονείς, αλλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Ελλάδα. Όταν γύρισε στην Αμερική 7 ετών, δεν μιλούσε ακόμα αγγλικά. Πάντως, στη συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα στο σινεμά και για το 1967 είναι υποψήφιος για το Όσκαρ B’ Ανδρικού ρόλου, για το «The Dirty Dozen ενώ μια χρονιά αργότερα είναι υποψήφιος για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία Faces, που ήταν δικής του σκηνοθεσίας και υπήρξε υποψήφια συνολικά για 3 όσκαρ.
Το 1969
Ο Κώστας Γαβράς, ο Έλληνας σκηνοθέτης που μετανάστευσε στο Παρίσι και θεωρείται ο κατεξοχήν κινηματογραφιστής του πολιτικού σινεμά, είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Ζ».
Το 1974
Η Θεώνη Βαχλιώτη κέρδισε Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» (με τον Robert Redford).
Ο ελληνοαμερικάνος Dean Tavoularis, γεννημένος στην Αμερική από Έλληνες γονείς, κερδίζει το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, για το «The Godfather II».
Ο John Cassavetes είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «A Woman Under the Influence
Το 1975
Ο Chris Sarandon (πρώην σύζυγος της Susan Sarandon) είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Β Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο «Dog Day Afternoon». Τον πατέρα του, μετανάστη ελληνικής καταγωγής, τον έλεγαν αρχικά Σαραντωνίδη, ενώ Ελληνικής καταγωγής ήταν και η μητέρα του.
ΤΟ 1977
Η ταινία «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη είναι υποψήφια στην κατηγορία Ξένης Ταινίας.
Το 1981
Ο Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ Μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς».
Το 1987
Η Ολυμπία Δουκάκη κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Κάτω από την Λάμψη του Φεγγαριού»
Το 2000
Η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μικρού μήκους για το «One Day Crossing
Το 2002
Η Nia Vardalos, της οποίας οι γονείς είναι Ελληνοκαναδοί, είναι υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου για το «My Big Fat Greek Wedding». Η ταινία μιλάει για τα ήθη της ελληνικής ομογένειας, στο θέμα του γάμου και όχι μόνο κι έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία.
2004
Ο Ελληνοαμερικανός Alexander Payne, που γεννήθηκε στην Αμερική από γονείς ελληνικής καταγωγής, είναι υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Πλαγίως» (Sideways). H ταινία του έχει και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β Γυναικείου ρόλου για την Βιρτζίνια Μάντσεν.
2010
Ο Γιώργος Λάνθιμος με τον «Κυνόδοντα» κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
2011
Ο Alexander Payne είναι υποψήφιος για Όσκαρ 5 Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, αλλά και Α ανδρικού ρόλου για τον George Clooney. Κερδίζει το Όσκαρ διασκευασμένου Σεναρίου.
2013
Ο Alexander Payne αυτή τη φορά είναι υποψήφιος με έξι Όσκαρ για το Νεμπράσκα: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού ρόλου, β’ γυναικείου ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τον Payne και μια υποψηφιότητα για τον εξίσου Έλληνα Φαίδων Παπαμιχαήλ για Διεύθυνση Φωτογραφίας.
Σημείωση: Ένας από τους ανθρώπους των Όσκαρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες, ο γάλλος συνθέτης Alexandre Desplat έχει Ελληνίδα μητέρα. Ο συνθέτης έχει κερδίσει υποψηφιότητες το 2006 (The Queen), το 2008 (The Curious Case of Benjamin Button), το 2009 (Fantastic Mr Fox), το 2010 (The King’s Speech), 2012 (Argo), το 2013 (Philomena). Για το 2014 (στη φετινή απονομή) είναι υποψήφιος για τη μουσική σε δύο ταινίες, το Imitation Game και το The Grand Budapest Hotel.