MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
25
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λίντα Καπετανέα: Όλοι κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουμε την τιμή για τα πάθη που έχουμε…

Η ομάδα χορού RootlessRoot δημιουργήθηκε από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006 στην Αθήνα. Έκτοτε το πολύ δραστήριο και δημιουργικό ζευγάρι, ταξιδεύει συνεχώς, διδάσκοντας σε σεμινάρια και workshops και συμμετέχοντας στα πιο σημαντικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη. Δουλειές τους έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία, ενώ οι συνεργασίες τους με κορυφαία ονόματα του χορού, όπως ο Άκραμ Καν, επιβεβαιώνουν την υψηλή κλάση της ομάδας. Η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους στην Ελλάδα ήταν με την παράσταση W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014. Αυτό το δυναμικό σόλο, εμπνευσμένο από την τραγική ηρωίδα Φαίδρα, θα επαναλάβουν για λίγες μόνο μέρες στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 19 Μαρτίου 2015. Η Λίντα Καπετανέα που ερμηνεύει τη χορογραφία, μάς μιλά για την παράσταση και τα σχέδια της ομάδας.Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Πώς προέκυψε η ιδέα για την παράσταση W Memorabilia;
Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ενα σόλο για μένα, ρωτήσαμε τη εξαιρετική καλλιτέχνιδα Μάρθα Φριντζήλα να μας πει τη γνώμη της. Και είπε: “Φαίδρα”. Αρχίσαμε λοιπόν να διαβάζουμε και να αναλύουμε μαζί της και με τη Νικολέτα Φριντζήλα που μεταφράζει και αναλύει αρχαία ελληνική τραγωδία και βρήκαμε απίστευτο υλικό να επεξεργαστούμε. Αφού διαβάσαμε και γράψαμε πολύ, τα αφήσαμε όλα στην άκρη και αρχίσαμε να δουλεύουμε την κινησιολογία και τα υλικά που θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι παρόλο που επιλέξαμε αυτό το θέμα δεν θέλαμε να παίξω τη Φαίδρα αλλά να εμπνευστώ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τίτλος είναι W memorabilia (εργαστήριο της Φαίδρας).

Memorabilia είναι κάτι που έχει συμβεί και αξίζει να το θυμάσαι. Είναι το ενθύμιο μιας γυναίκας. Πρόκειται για ένα εργαστήριο, είναι μια πρόταση. Αναζητήσαμε τη Φαίδρα για να εκφράσουμε την αρχετυπική απεικόνιση της γυναίκας, μακριά από την αδυναμία του φύλου. Η παράσταση είναι ο προσωπικός μου προβληματισμός σχετικά με αυτό το υλικό. Είναι η δική μου Φαίδρα, εγώ και η γυναικεία μνήμη μου όπως λέει και ο τίτλος. Χρησιμοποιούμε ακατέργαστα υλικά που πλάθονται και καταστρέφονται. Πηλός, μέταλλο, χρώμα, ξύλο, και μια δική μας φωτιστική εγκατάσταση. Παίζουμε χωρίς φώτα θεάτρου. Είναι ένα γλυπτικό δρώμενο που αφαιρει μέχρι να μην απομείνει τίποτα και προσθέτει μέχρι τίποτα να μην μπορεί να προστεθεί.

Τι έχει να πει ο μύθος της Φαίδρας σε μας σήμερα;
Όλοι κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουμε την τιμή για τα πάθη που έχουμε. Η καρδιά μας θα καεί στη επιθυμία να οικοδομήσουμε τον κόσμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

rootlessroot1

Πόσο σημαντική είναι η μουσική στην παράσταση;
Σ’ όλες τις παραστάσεις μας η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε χωρίς μουσική. Έχουμε κάποια μουσικά κομμάτια από την πρώτη μέρα που ξεκινάμε τις πρόβες. Τις περισσότερες φορές με όλους τους συνεργάτες μας, χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, σκηνογράφους, φωτιστές, τους λέμε το θέμα της παράστασης που θέλουμε να κάνουμε, και τους αφήνουμε να φέρουν το δικό τους κόσμο να συγκρουστεί με το δικό μας. Δε προσπαθούμε να τους καθοδηγήσουμε σ’ αυτό που ακριβώς θέλουμε εμείς, αλλά να παρασυρθούμε στις δικές τους ιδέες και να δούμε τι μπορεί να βγει από αυτή τη σύγκρουση. Δεν πιστεύουμε στο ότι πρέπει να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στα έργα μας. Ο εξαιρετικός μουσικός και μέλος της Rootlessroot, Βασίλης Μαντζούκης, που συνεργάζεται μαζί μας τα τελευταία 7 χρόνια έκανε για μια ακόμα φορά μια καταληκτική δουλειά για το σόλο. Είναι μέρος της δημιουργίας αυτού του έργου. Κάθε φορά που συνεργαζόμαστε, κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά μαζί. Για το σόλο πέρα από τρία μουσικά κομμάτια που θα ακούσετε θα δείτε και ένα πρωτότυπο μονόχορδο που ο Βασίλης έφτιαξε και που εγώ παίζω μέρος της μουσικής, της παράστασης.

Ο Άκραμ Καν δήλωσε πως είστε από τους έλληνες καλλιτέχνες που ξεχωρίζει. Θα συνεργαστείτε μαζί του. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Έχουμε ήδη συνεργαστεί με το Άκραμ το 2012 για τη δημιουργία του σόλο DESH. Από τότε κρατάμε επαφή και ανταλλάσουμε κατά καιρούς ιδέες και απόψεις.
Τιμή μου που με ξεχώρισε. Είναι μοναδικός άνθρωπος και καλλιτέχνης. Πριν ένα μήνα μας ζήτησε με το Γιόζεφ να χορέψουμε μαζί του στο Λονδίνο στο Sadlers Wells, με ζωντανή μουσική στο φεστιβάλ BUTA με μουσικούς από το Αζερμπαϊτζάν που παίζουν τζαζ. Νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον και ελπίζω να συνεχιστεί η συνεργασία μας τα επόμενα χρόνια.

linda kapetanea2

Πώς μοιράζετε τον χρόνο σας με τόσα ταξίδια σε όλο τον κόσμο;
Οι μυστικοί μάνατζερ είναι οι γονείς μου. Χωρίς τους γονείς μου δε θα μπορούσαμε να κάνουμε όλο αυτό το τρελό πρόγραμμα, πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο Μόντρεαλ και ταξιδεύουμε για Αθήνα, όπου σύντομα θα φύγουμε πάλι για να χορέψουμε με τον Άκραμ στο Λονδίνο και την επόμενη μέρα έχω ταξίδι στην Αθήνα και την ίδια μέρα παράσταση το σόλο. Μέχρι στιγμής ακόμα δε έχω καταλάβει πως μπορούμε και μοιράζουμε το χρόνο μας. Οικογένεια, Σεμινάρια, περιοδεία. Έχω κουραστεί πολύ, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος. Αφού κολυμπήσαμε τόσο βαθιά δε μένει παρά να συνεχίσουμε χωρίς να πνιγούμε. Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε έτσι ώστε να περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας και να είμαστε συνεπείς στη δουλειά μας.

Μελλοντικά σχέδια;
Αρκετά ταξίδια με παραστάσεις με τα τελευταία 3 έργα μας, και πολλά σεμινάρια. Το σόλο έχει ήδη παίξει στη Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Γερμανία, Θεσσαλονίκη, Ισπανία, Τσεχία και ακολουθούν παραστάσεις στη Βόννη, Κύπρο, Ρουμανία (2 πόλεις) Γαλλία, Καναδά και Μεξικό. Το καλοκαίρι ετοιμάζουμε καινούργιο έργο που θα έχει παγκόσμια πρεμιέρα στη Φιλανδία τον Οκτώβριο και αμέσως μετά στην Αθήνα, την Πράγα και την Ολλανδια. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε έρευνα πάνω στη πρακτική που διδάσκουμε μαζί με το Γιόζεφ και λέγεται fighting monkey και έχει απίστευτη ανταπόκριση στο εξωτερικό σε πολλά πανεπιστήμια, φεστιβάλ και κόσμο του αθλητισμού. Και τέλος άλλες δυο συνεργασίες για δημιουργία έργου από δυο ομάδες του εξωτερικού για το 2015-16.
Το απόλυτο όμως όνειρο που δε ξέρω αν ποτέ γίνει πραγματικότητα είναι να αποκτήσουμε ένα χώρο, όπου θα μπορούμε να δημιουργούμε έργα, να ανταλλάσουμε ιδέες με άλλους καλλιτέχνες και να αφήνουμε κόσμο να περνάει χρόνο δημιουργώντας εκεί.

Η ταυτότητα της παράστασης
Ιδέα – Xορογραφία Rootlessroot [Λίντα Καπετανέα GR – Jozef Frucek SK]
Ανάπτυξη ιδέας Rootlessroot, Μάρθα Φριντζήλα, Νικολέτα Φριντζήλα Μουσική Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνικά Jozef Frucek, Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια Isabelle Lhoas
Σχεδιασμός φωτισμών Σοφία Αλεξιάδου
Φωτιστική μελέτη RootlessRoot, Μανώλης Βιτσαξάκης
Καλλιτεχνικός σύμβουλος Πάρις Μέξης
Δραματουργία Martin Kubran
Ερμηνεία Λίντα Καπετανέα
Παραγωγή RootlessRoot σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ευμολπιδών 45,Γκάζι, 2103464380
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 19 – 29 Μαρτίου 2015
Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.30, Κυριακή 20.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65/ΑμΕΑ 10 ευρώ

Περισσότερα από Πρόσωπα