MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποστολή Νερό: Η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναλαμβάνει δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοινώνει τα αποτελέσματα των δράσεων που εφαρμόζει και επεκτείνει τις συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποστολή Νερό». Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων που υλοποιείται από κοινού με την Coca-Cola Hellas σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και την περαιτέρω επέκτασή του το 2015, καθώς επίσης και την ανανέωση της συνεργασίας της με το WWF Ελλάς για την παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων στην Κρήτη και την Λέσβο.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων σε Ελληνικά Νησιά
Το Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων στα Ελληνικά Νησιά εφαρμόζεται από το 2008. Υλοποιείται, σε συνεργασία με τον Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα και υποστηρίζεται από το 2011 από το The Coca-Cola Foundation. Στοχεύει στην εφαρμογή και διάδοση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών για την αποτελεσματική συλλογή του βρόχινου νερού και τη σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν την εγκατάσταση και επισκευή συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού, όπως παραδοσιακές στέρνες και σύγχρονες, υπόγειες δεξαμενές, καθώς και την ανάδειξη ήπιων τρόπων παρέμβασης στη διαχείριση του νερού.

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί σε 28 νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, εγκαθιστώντας και επισκευάζοντας 50 συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων και 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού που επιτυγχάνουν ετήσια εξοικονόμηση 62.465.000 λίτρων νερού. Αναλυτικά οι δράσεις και τα έργα που υλοποιήθηκαν το 2014 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα παρουσιάζονται στην έκθεση που συντάχθηκε για το πρόγραμμα από το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της εταιρίας www.coca-colahellenic.gr.

Coca-Cola Τρία Έψιλον &WWF Ελλάς: Παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων στην Κρήτη και τη Λέσβο
Η εταιρία επεκτείνει τη συνεργασία με το WWF Ελλάς για 5η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του στόχου για την προστασία των υγροτόπων σε δύο ελληνικά νησιά μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και την ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης. Μέσα από αυτή τη συνεργασία έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο εθελοντών για την παρακολούθηση των νησιωτικών υγροτόπων» σε Κρήτη και Λέσβο, συνεισφέροντας στην καλή οικολογική κατάσταση περισσότερων από 100 φυσικών νησιωτικών υγροτόπων. Το 2015 η δράση συνεχίζεται στις συγκεκριμένες περιοχές, με στόχο την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων μεγάλης αξίας, την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την ενημέρωση και κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα πολύτιμα αυτά οικοσυστήματα.

Το νερό αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, σημαντικό στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και ξεχωριστή κατηγορία προϊόντος. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του, ακολουθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την αποδοτικότερη διαχείριση του νερού στις εγκαταστάσεις, την ανίχνευση διαρροών, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερού. Με συστηματική εφαρμογή των συγκεκριμένων πρακτικών στις εγκαταστάσεις της, η Coca-Cola Τρία Έψιλον πέτυχε το 2014 σημαντική πρόοδο.

Ενδεικτικά, η ετήσια κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 23,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ ανακυκλώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν 40.000.000 λίτρα νερού.

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό»
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, συμπληρώνει το στρατηγικό της πλαίσιο για την ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, με την υλοποίηση του προγράμματος «Αποστολή Νερό» που υλοποιείται από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον & Coca-Cola Hellas). Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2006, συμβάλλει πρακτικά στην άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην προστασία της καλής οικολογικής κατάστασης των παράκτιων οικοσυστημάτων και των υγροτόπων, ακολουθώντας πλήρως την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό.

Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων» στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων
Το 2008, το «Αποστολή Νερό», σε συνεργασία με τον Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με τις τοπικές αρχές των νησιών στους Δήμους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων καθώς και με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (Mediterranean Office for Environment Culture and Sustainable Development – MIO-ECSDE) ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων σε Ελληνικά Νησιά.

Η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού αποτελεί έναν εμπεριστατωμένο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά ετησίως. Το πολλά υποσχόμενο αυτό πρόγραμμα, εφαρμόστηκε σε δημόσια κτίρια νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
apostoli
Τα αποτελέσματα του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2014 είναι τα εξής:

– 62.465.000 λίτρων νερού εξοικονομούνται ετησίως και επιστρέφονται στην τοπική κοινωνία, κυρίως για δευτερογενείς χρήσεις, βελτιώνοντας τη ζωή περίπου 43.652 κατοίκων των 28 νησιών.

– 188 τοπικοί τεχνίτες έχουν εκπαιδευτεί στην κατασκευή και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την τεχνική ευρύτερα.

– 7.900 μαθητές και 1.491 καθηγητές έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα προστασίας του νερού μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΙΟ-ΕCSDE.

– Στο δημοτικό στάδιο της Μήλου, εγκαταστάθηκε σύστημα επεξεργασίας ημιακάθαρτων νερών, με στόχο την άρδευση του περιβάλλοντος χώρου.

– Στην περιοχή Βάρη (Σύρου), έχει δημιουργηθεί πάρκο πρασίνου και έχει τοποθετηθεί υπόγεια δεξαμενή της οποίας το συλλεγόμενο νερό χρησιμοποιείται για πότισμα φυτών.

– Στη Σύρο και τη Ρόδο, με τη χρήση της τεχνολογίας αντίστροφης όσμωσης, το συλλεγόμενο βρόχινο νερό μετατρέπεται σε πόσιμο για τη χρήση της τοπικής κοινωνίας.

Παρακολούθηση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων στην Κρήτη και τη Λέσβο

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον ξεκίνησε τη συνεργασία της με το WWF Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποστολή Νερό» για την παρακολούθηση των νησιωτικών υγροτόπων. Η συνεργασία, που επεκτάθηκε φέτος για 5η συνεχή χρονιά, έχει τίτλο «Δίκτυο εθελοντών για την παρακολούθηση των νησιωτικών
υγροτόπων» και υλοποιείται στην Κρήτη και την Λέσβο με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα πολύτιμα αυτά οικοσυστήματα.

Από το ξεκίνημα του προγράμματος μέχρι και το 2014:
• Εκπαιδεύτηκαν 6.000 πολίτες στην προστασία των υγροτόπων.
• Παρακολουθείται η οικολογική κατάσταση 100 υγροτόπων. Σε περίπτωση υποβάθμισης ενημερώνονται εγκαίρως οι τοπικές αρχές για να αναλάβουν δράση αποκατάστασης.
• 800 μαθητές και 300 καθηγητές συμμετείχαν στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Υγρότοποι: Μια ιστορία για το νησί μου».
• 400 αρμόδιοι υπάλληλοι της τοπικής & περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουν συμμετάσχει σε συναντήσεις εργασίας για το θέμα αποκατάστασης των υγροτόπων.
• 22 τοπικές ΜΚΟ, το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πανεπιστήμιο Κρήτης και στρατηγικοί φορείς της περιοχής έχουν λάβει εθελοντικά μέρος σε τοπικές δράσεις του προγράμματος.
• Έχουν πραγματοποιηθεί 26 συμβολικές δράσεις καθαρισμών με τη συμμετοχή 2.500 κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.
• 21.000 ενήλικες και παιδιά της τοπικής κοινωνίας, όπου υλοποιείται το πρόγραμμα έχουν ενημερωθεί για τις αξίες των νησιωτικών υγροτόπων μέσα από σχετικό επικοινωνιακό υλικό.

Εκστρατεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, «Πάρε Μέρος και Καθάρισες».
Από το 2011 μέχρι το τέλος του 2014, η Coca-Cola Τρία Έψιλον σε συνεργασία με το ΜEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) υλοποίησε την εκστρατεία «Πάρε Μέρος και Καθάρισες» με στόχο την προστασία και αποκατάσταση της καλής οικολογικής κατάστασης των παράκτιων οικοσυστημάτων. Η πρωτοβουλία περιλάμβανε δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών με τη συμμετοχή κυρίως μαθητών, καθώς και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Μέχρι το 2014:

• 12.084 εθελοντές συμμετείχαν στους καθαρισμούς παραλιών και ενημερώθηκαν για την σημασία της ανακύκλωσης και τους κινδύνους που δημιουργούν τα θαλάσσια απορρίμματα στο περιβάλλον.
• 64 χιλιόμετρα ακτών καθαρίστηκαν στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων καθαρισμού.
• 9,4 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 9,2 τόνοι απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν.
Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του κοινού
Μέσα από την καμπάνια Ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα της ορθολογικής χρήσης του νερού, περισσότεροι από 6.500.000 Έλληνες έχουν ενημερωθεί.
Από το ξεκίνημα του προγράμματος μέχρι και σήμερα καταφέραμε επίσης να διοργανώσουμε:

• Περιφερειακό Συνέδριο για τη «Διαχείριση Μη συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο» σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, τη Γραμματεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο και την Global Water Partnership – Mediterranean, στο οποίο συμμετείχαν 161 ειδικοί από 15 Μεσογειακές χώρες.
• Ημερίδα για την Αειφόρο Διαχείριση του Νερού στην Σαντορίνη, σε συνεργασία με την Global Water Partnership-Mediterranean, το Δήμο Θήρας και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Διαχείριση.

Διακρίσεις του Προγράμματος «Αποστολή Νερό»
• Ευρωπαϊκή διάκριση στα Ευρωπαϊκά Βραβεία ΕΚΕ. Στην τελετή αυτή, βραβεύτηκαν όλοι οι εθνικοί νικητές των 28 χωρών που συμμετείχαν στα Ευρωπαϊκά Βραβεία ΕΚΕ και τιμήθηκαν από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Antonio Tajani.
• Αριστείο στον Τομέα “Περιβάλλον” στην κατηγορία “Μεγάλες Επιχειρήσεις”, στο πλαίσιο της 6ης διοργάνωσης του αναγνωρισμένου θεσμού των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), μέσω του οποίου αναδεικνύονται οι προσπάθειες της επιχειρηματικής κοινότητας για έμπρακτη συμβολή στην κοινωνία.

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις