Τι να περιμένεις στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;
Μπορεί να διαπίστωσες ότι είσαι έγκυος μόλις μερικές ημέρες ή εβδομάδες πριν, όμως η ζωή και το σώμα σου έχουν ήδη να αρχίζουν να αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι και ενοχλητικές, όμως ξέρεις καλά ότι στο τέλος το αποτέλεσμα μετράει!
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποτελεί την αφετηρία που καταλήγει, μέσα από πολλές εμφανείς αλλά και «αόρατες» διαδικασίες, σε ένα πραγματικό θαύμα: τη γέννηση μιας νέας ζωής! Όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα που ξαφνιάζουν τη μέλλουσα μητέρα. Ήδη, πριν ακόμα κάνει το τεστ ή την εξέταση που επιβεβαιώνει το γεγονός, ο οργανισμός της έχει αρχίσει να λειτουργεί βάζοντας σε προτεραιότητα το μωρό της. Οι αλλαγές που συμβαίνουν όσο μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία της είναι σημαντικές, και η σωστή ενημέρωση για ό,τι πραγματοποιείται μέσα της είναι απαραίτητη για να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.
Αυτά είναι, λοιπόν, τα πιο βασικά από όσα μπορείς να περιμένουν ότι θα σου συμβούν τις επόμενες εβδομάδες:
Ναυτία
Μπορεί να αποκαλείται «πρωινή» αλλά μπορεί να σε ταλαιπωρήσει κάθε στιγμή της ημέρας –και της νύχτας. Σε κάποιες περιπτώσεις αρχίζει πολύ νωρίς (ακόμα και τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη) και συνήθως σταματάει με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου (12 εβδομάδες). Τα αίτια που την προκαλούν σχετίζονται με τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, επειδή η αίσθηση της οσμής εντείνεται, είναι πιθανό κάποιες μυρωδιές να προκαλούν ναυτία. Για να την αντιμετωπίσεις, φρόντισε να τρως πολλά και μικρά γεύματα –αντί για λιγότερα και μεγάλα- απόφυγε τις λιπαρές, δύσπεπτες τροφές και όσες έχουν πολύ έντονη μυρωδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ (π.χ. μια φέτα μέσα στο τσάι) μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο κάποιο σκεύασμα κατά της ναυτίας από 100% φυτικές πρώτες ύλες ώστε να είναι εντελώς ακίνδυνο για την κατάστασή σου. Μια καλή επιλογή είναι το Emecalm. Επικοινώνησε με το γυναικολόγο σου στην περίπτωση που η ναυτία είναι υπερβολικά έντονη και έχεις ακατάσχετους εμετούς για να σε βοηθήσει να αποφύγεις την αφυδάτωση.
Ευαισθησία του στήθους
Πολλές φορές είναι το πρώτο σύμπτωμα που κάνει μια γυναίκα να αναρωτηθεί αν έχει μείνει έγκυος –πριν ακόμα κι από την καθυστέρηση. Το στήθος μπορεί να είναι πρησμένο, «βαρύ» και να πονάει. Φρόντισε να φοράς ένα σουτιέν που το υποστηρίζει σωστά χωρίς να σε πιέζει.
Συχνοουρία
Η πίεση που ασκεί η μήτρα στην ουροδόχο κύστη σε κάνει να νιώθεις την ανάγκη να επισκεφθείς την τουαλέτα πιο συχνά από ποτέ. Για να μπορείς τουλάχιστον να απολαμβάνεις μερικές συνεχόμενες ώρες ύπνου χωρίς να πρέπει να σηκώνεσαι για να πας στην τουαλέτα, φρόντισε να μην πίνεις το βράδυ πολλά υγρά (ιδιαίτερα εάν περιέχουν καφεΐνη).
Αίσθημα κόπωσης
Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σου μοιάζουν να έχουν πιάσει πάτο! Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης σε κάνουν να νιώθεις υπνηλία και να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη. Κοιμήσου και ξεκουράσου όσο περισσότερο μπορείς, αλλά φρόντισε να περιλάβεις και μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σου ρουτίνα, όπως ένα περίπατο στο ύπαιθρο.
Ζαλάδα
Η εγκυμοσύνη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ρίχνει την αρτηριακή πίεση και γι’ αυτό μπορεί να νιώθεις συχνά ζαλάδα. Απόφυγε να στέκεσαι για πολλή ώρα όρθια και προσπάθησε να σηκώνεσαι αργά από το κρεβάτι και όχι με απότομες κινήσεις γιατί το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Απόφυγε επίσης να οδηγείς εάν έχεις ζαλάδες και επικοινώνησε με το γιατρό σου εάν η ζάλη είναι πολύ έντονη ή συνοδεύεται από αιμορραγία.
Καούρες και δυσκοιλιότητα
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται, ώστε ο οργανισμός να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και να τα μεταφέρει και στο έμβρυο για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό προκαλεί δυσκοιλιότητα, ενώ η χαλάρωση –εξαιτίας της δράσης των ορμονών- της βαλβίδας που συνδέει το στομάχι με τον οισοφάγο μπορεί να επιτρέπει την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών, κάτι που προκαλεί καούρες. Για να αποφύγεις το πρόβλημα, φρόντισε τα γεύματά σου να είναι μικρά και ελαφριά, μην τρως τηγανητές και λιπαρές τροφές και προτίμησε όσες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η μέτριας έντασης γυμναστική (εφόσον δεν την απαγορεύει ο γυναικολόγος σου) θα βοηθήσει επίσης.
Στρες
Ακόμα κι αν δεν θα μπορούσες να χαίρεσαι περισσότερο που θα γίνεις μητέρα, είναι λογικό η προοπτική του να φέρεις έναν άνθρωπο στον κόσμο να σε γεμίζει με άγχος και ανησυχία. Είναι επόμενο να σκέφτεσαι πώς θα ανταποκριθείς στις ανάγκες της μητρότητας, αν διαθέτεις ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσεις όπως θέλεις το μωρό σου, αν θα αλλάξει η σχέση με το σύντροφό σου, ποιες θα είναι οι συνέπειες στην καθημερινότητα ή την καριέρα σου. Επιπλέον, είναι πιθανό να έχεις σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σου –να νιώθεις δηλαδή τη μια στιγμή πολύ χαρούμενη και την άλλη θλιμμένη- κι αυτό είναι φυσιολογικό. Φρόντισε τον εαυτό σου και ζήτησε υποστήριξη από το σύντροφο, τους φίλους και την οικογένειά σου. Εάν βιώνεις έντονα συμπτώματα θλίψης, ζήτησε τη συμβουλή του γυναικολόγου σου ή ενός ψυχολόγου.