MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τυφλός ζωγράφος δημιουργεί εντυπωσιακούς πίνακες!

Aν και έχασε την όραση του κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, σήμερα ζει και πορεύεται ως ζωγράφος που μπορεί με ευκολία να αναγνωρίσει την όψη, τη μορφή και την ομορφιά μέσα από την ανεπτυγμένη αίσθηση της αφής. Ο καλλιτέχνης John Bramblitt αν και τυφλός έχει καταφέρει να κοιτάξει πιο ουσιαστικά όλα όσα ξεχνάμε πως δεν είναι δεδομένα, όπως ακιβώς αποδεικνύουν οι πίνακες του.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο John Bramblitt ήρθε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της όρασης από νεαρή ηλικία, όταν υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις. Αν και πρόκειται για σπάνια αντίδραση, οι κρίσεις αυτές προκάλεσαν την τύφλωση του. Ωστόσο, η οπτική αναπηρία του όχι μόνο δεν τον απομάκρυνε αλλά τον έφερε πιο κοντά στον κόσμο των χρωμάτων και της ζωγραφικής.

653b58ee66b06a59e89ceaafc94151f8 970x

Χρησιμοποιώντας τα χέρια του στη θέση των ματιών του, ο καλλιτέχνης αισθάνεται τον καμβά και τα χρώματα καθώς ζωγραφίζει. Ο Bramblitt χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη υφή χρώματος που στεγνώνει γρήγορα και αφήνει μικρά εξογκώματα, γιατί όπως ο ίδιος εξηγεί: “Οι έντονες γραμμές είναι ένας χάρτης για εμένα. Είναι ένας τρόπος για να καθοδηγήσω τον εαυτό μου σε όλο τον καμβά.”
pic

Εκτός από τις ειδικές βαφές, ο Bramblitt μπορεί και αισθάνεται τα διαφορετικά χρώματα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το λευκό χρώμα είναι παχύ όπως η οδοντόκρεμα, το μαύρο είναι υγρό σαν το πετρέλαιο και το ”καμένο” κόκκινο είναι παχύρευστο σαν ζελέ. “Ο τρόπος που ζωγραφίζω είναι λίγο πολύ ίδιος με οποιοδήποτε άλλο καλλιτέχνη, με τη μόνη διαφορά ότι αντί να χρησιμοποιώ τα μάτια μου για να δω τον πίνακα που κάνω, χρησιμοποιώ μόνο τα χέρια μου.”
pic2

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Bramblitt ξεκίνησε να ζωγραφίσει μετά τη τυφλωσή του, αφού μέχρι τότε δεν το είχε επιχειρήσει ποτέ. Μοιάζει η ζωγραφική να ήταν μια μορφή θεραπείας για εκείνον, μετά την απώλεια όρασης του, δίνοντας του τη δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο χωρίς να χρησιμοποιεί τα μάτια του: “Χωρίς τη ζωγραφική, τα πράγματα μοιάζουν αποδιοργανωμένα, μα κάθε φορά που ζωγραφίζω, αισθάνομαι πραγματικά ήρεμος. Νιώθω περισσότερο ο εαυτός μου.”

pi3

Ο John Bramblitt εκτός από τη χαρά της ζωγραφικής εχει άλλο ένα λόγο για να είναι ευτυχισμένος ο λόγος για τη γυναίκα του τζάκι και τον γιο τους. Που αν και δεν μπόρεσε να τον δει ποτέ…

picturewq

… ξέρει ακριβώς πως μοιάζει!

1
[iframe src=”https://player.vimeo.com/video/87906998″ width=”500″ height=”281″ frameborder=”0″ webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen ]

Περισσότερα από Ιστορίες