MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
14
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: H “Xenia” έδωσε το μήνυμα!

Σε μια βραδιά που θύμιζε λίγο και Όσκαρ (χωρίς πάντως κόκκινο χαλί), η «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα ήταν η ταινία που κυριάρχησε στα Κινηματογραφικά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που δόθηκαν σήμερα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ταινία του Κούτρα, για τη ζωή δύο παιδιών με μετανάστρια μητέρα, που ψάχνουν να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, κέρδισε τα περισσότερα βραβεία, 6 συνολικά. Μεταξύ των βραβείων ήταν της καλύτερης ταινίας, Καλύτερου σεναρίου, καλύτερης σκηνοθεσίας και β αντρικού ρόλου για τον Άγγελο Παπαδημητρίου. Στα βραβεία των ερμηνειών κυριάρχησε το “Μικρό Ψάρι” του Γιάννη Οικονομίδη, όπου ο Βαγγέλης Μουρίκης κέρδισε το βραβείο α αντρικού ρόλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου του β γυναικείου ρόλου. Συνολικά το “Μικρό Ψάρι κέρδισε” 4 βραβεία, όσα και η “Νορβηγία”, μεταξύ των οποίων και αυτό του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για τον Γιάννη Βεσλεμέ. Το βραβείο α γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Μαρία Καλλιμάνη για την ταινία “Στο Σπίτι“.  

Ο “larger than life”, όπως τον χαρακτήρισε μία από τις συνεργάτιδες του, Πάνος Κούτρας, δεν ήταν μόνο ο μεγάλος νικητής των Βραβείων, αλλά κι εκείνος που έδωσε ένα συμβολικό μήνυμα. Αρνήθηκε να παραλάβει τρία βραβεία, το σκηνοθεσίας και τα βραβεία που μοιραζόταν από κοινού για την καλύτερη ταινία και για το καλύτερο σενάριο. Τα άφησε στην Ακαδημία, δεσμευόμενος να τα παραλάβει όταν θα ψηφιστεί την Ελλάδα ο νόμος που θα δίνει την ιθαγένεια στους μετανάστες β γενιάς. Το κοινωνικό αυτό ζήτημα, που αφορά από 100 μέχρι 200 χιλιάδες άτομα και ήταν ένα βασικό θέμα της ταινίας “Xenia”, απασχόλησε αρκετά την εκδήλωση. Το βραβείο καλύτερης ταινίας το έδωσαν 4 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

 Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της απονομής ήταν πως είχαν έναν παρουσιαστή που θύμιζε παρουσιαστή των Όσκαρ. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος πραγματικά έλαμψε στην εκδήλωση αυτή. Ίσως τελικά ένας ηθοποιός να είναι καλύτερος για μια τέτοια εκδήλωση από έναν τηλεπαρουσιαστή. Ο Παπασπηλιόπουλος, με ωραίες ατάκες, χιούμορ, αυτοσαρκασμό και συχνές αναφορές στην φτώχια του ελληνικού κινηματογράφου, διασκέδασε με λεπτότητα και ταλέντο τον πολύ κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση, κάνοντας και την ώρα να περνάει πιο εύκολα. Οι συνδρομητές του OTE TV μπορούν να δουν την ωραία παρουσίαση που έκανε στον ΟΤΕ CINEMA 1HD την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 19.00.

Αναλυτικά τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Xenia» – Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ
«Μία Οικογενειακή Υπόθεση» (Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Bόλτα» (Στέλλα Κυριακοπούλου)

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia»)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Γιάννης Βεσλεμές («Νορβηγία»)

Βραβείο Σεναρίου
«Xenia» (Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης)

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου
Βαγγέλης Μουρίκης («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου
Μαρία Καλλιμάνη («Στο Σπίτι»)

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου
Aγγελος Παπαδημητρίου («Xenia»)

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου
Βίκυ Παπαδοπούλου («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Φωτογραφίας
«Για Πάντα» (Κωστής Γκίκας)

Βραβείο Μοντάζ
«Xenia» (Γιώργος Λαμπρινός)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Το Μικρό Ψάρι» (Μπάμπης Παπαδόπουλος)

Βραβείο Σκηνογραφίας
«Νορβηγία» (Γιάννης Βεσλεμές)

Βραβείο Ενδυματολογίας
«Xenia» (Βασίλης Μπαρμπαρίγος)

Βραβείο Ηχου
«Το Μικρό Ψάρι» (Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εντ. Φρανκ και Κώστας Φυλακτίδης)

Βραβείο Μακιγιάζ
«Νορβηγία» (Δώρα Νάζου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Νορβηγία» Ρούλης Αλαχούζος, Ιωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea

Επίσης, το βραβείο κοινού το OTE TV δόθηκε στην ταινία “Από έρωτα” του Θοδωρή Αθερίδη. Επίσης, κέρδισε το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας για την προσφορά της στο σινεμά η Φανί Αρντάν. Η γαλλίδα ηθοποιός μίλησε με συγκινητικά λόγια για την Ελλάδα, εκφράζοντας την αγάπη της για τη χώρα μας και για το πόσο την ενέπνευσε η ελληνική τέχνη στο να γίνει ηθοποιός. Μάλιστα, δήλωσε χαρούμενη που η Ελλάδα και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας παγκοσμίως. Δεν ξέρουμε βέβαια, πόσο πρέπει να χαιρόμαστε εμείς οι Έλληνες, καθώς συνήθως αυτή η προβολή δεν είναι για καλό). 

Κόκκινο χαλί δεν υπήρχε, αλλά για τις απονομές των βραβείων ανέβηκαν στην σκηνή αρκετές όμορφες παρουσίες, όπως η Σμαράγδα Καρύδη και η Ζέτα Μακρυπούλια. Μάλλον η πιο εντυπωσιακή παρουσία και πιο όμορφη από κοντά ακόμα κι από τις ταινίες της ήταν η Τόνια Σωτηροπούλου, που υπήρξε και Bond girl για μερικά δευτερόλεπτα την τελευταία ταινία του 007. 

Γιώργος Σμυρνής

 

Περισσότερα από Art & Culture