MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πασχαλινά κουλουράκια: παραδοσιακά vs “πειραγμένα”

Συνταγές υπάρχουν πολλές, με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές, ανάλογα με τα γούστα που έχει ο καθένας μας. Εμείς σας έχουμε τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια για τους λάτρεις της αυθεντικής γεύσης, αλλά και γι’ αυτούς που “τρώνε με το μάτι” και τους αρέσει η λεπτομέρεια!

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Παραδοσιακή εκδοχή:

Υλικά:

– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 φλυτζάνια ζάχαρη
– 250 ml. γάλα
– 4 μεγάλα αυγά
– 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
– 80 ml. χυμό πορτοκάλι
– 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
– 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
– 4 κάψουλες βανιλλίνη
– 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
– 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 250 gr. βούτυρο
– 2 κρόκους αυγών για την Επάλειψη

Εκτέλεση:
Πρώτα απ’ όλα, χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ, πολύ καλά, να αφρατέψει και προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη, στη συνέχεια ένα ένα τα αυγά. 

Αφού έχουμε ζεστάνει ελαφρά το γάλα, το ρίχνουμε σε ένα μπώλ μαζί με τον χυμό, τα ξύσματα, το λικέρ, τις βανίλιες, το αλάτι, την αμμωνία και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Προσθετουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι στο μείγμα βουτύρου – ζάχαρης – αυγών, ανακατεύουμε και με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε το μείγμα με το γάλα.

Έπειτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ, κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ. 
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη, να ξεκουραστεί 30′ λεπτά. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα ή λάδι Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας νερό.

Αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′ λεπτά στους 180 βαθμούς .
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε αεροστεγή κουτιά.

“Πειραγμένη” εκδοχή: 

Υλικά:
– 1 κιλό περίπου άχνη ζάχαρη
– 2 φακελάκια των 10 γρ. ζελατίνη σκόνη
– 1 κουταλιά σούπας γλυκερίνη
– 1/2 κούπα γλυκόζη
– 1/4 κούπας νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο)
– 1 κουταλιά γλυκού μαργαρίνη
– 3 βανίλιες ή 1 κ.γ. άρωμα ζαχαροπλαστικής που σας αρέσει   
– χρώματα ζαχαροπλαστικής
– κουπάτ για τα σχέδια

Εκτέλεση για τα κουλούρια:
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την παραπάνω, απλώς ανοίγουμε με ένα πλάστη τη ζύμη μας για να μην είναι πολύ παχιά και κόβουμε με κουπάτ, τα σχέδια που θέλουμε.

Εκτέλεση για τη ζαχαρόπαστα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζελατίνη και τη γλυκόζη και τα ζεσταίνουμε στο μάτι ή το γκαζάκι.

Μόλις λιώσει η γλυκόζη κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γλυκερίνη, τη μαργαρίνη, το άρωμα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Η ποσότητα από το άρωμα εξαρτάται από την ποιότητα και κάποια υπερσυμπυκνωμένα μπορεί να θέλουν ελάχιστες σταγονίτσες.

Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, βάζουμε την μισή άχνη που την έχουμε διπλοκοσκινίσει και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο, για να ρίξουμε τα υγρά υλικά ζεστά από ττη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι στην αρχή γιατί καίει.

Μετά από λίγη ώρα το μείγμα μας έχει κρυώσει και μπορούμε να αρχίσουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Σιγά σιγά προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χρώματα της επιλογής μας. Προσοχή! Μην την βάλετε όλη μαζί γιατί μπορεί να μην την χρειαστεί όλη.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βγάλουμε τη ζαχαρόπαστα από το ταψάκι να απλώσουμε λίγη άχνη στο τραπέζι και να ζυμώσουμε. Όταν η ζαχαρόπαστα δεν κολλάει στα χέρια μας, είναι έτοιμη να την κόψουμε στα σχέδια που ήδη έχουμε επιλέξει για τα κουλούρια μας. 

Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα φτιάχνετε μία “κόλλα”. Η κόλλα γίνεται ως εξής: ανακατεύετε άχνη ζάχαρη με λίγο γάλα. Με ένα πινέλο αλείφετε το κουλουράκι που θα βάλετε πάνω τη ζαχαρόπαστα και ενώνετε μετά.  

Δημιουργείστε μαζί με τα παιδιά σας και χαρείτε το όσο περισσότερο μπορείτε! Αν δεν βγεί και κάτι τέλειο, δεν πειράζει!

Περισσότερα από Συνταγές