Πώς προέκυψε η Γιορτή της Mητέρας;
Από μικρή σιχαινόμουν τις διάφορες γιορτές τύπου Αγίου Βαλεντίνου, γιορτή της μητέρας κτλ καθώς τις θεωρούσα εντελώς εμπορικές και ως εκ τούτου μια «στημένη» αφορμή για να πλουτίζουν τα ανθοπωλεία και τα ζαχαροπλαστεία. Επίσης ένιωθα ότι οι καθιερωμένες «χαρούμενες» μέρες αποδυνάμωναν παντελώς όλο το συναισθηματικό φορτίο που μπορεί να έχουν οι έννοιες -αφορμή για τις εν λόγω γιορτές και τα πανηγύρια όπως είναι η μητρότητα.
Monopoli Team
07.05.2015
Στην πορεία και ειδικότερα μόλις έγινα μαμά και έλαβα την πρώτη μου κάρτα από την κόρη μου για τη γιορτή της μητέρας, δεν το κρύβω συγκινήθηκα, έψαξα να βρω περισσότερα για τη συγκεκριμένη Παγκόσμια μέρα.
Και ιδού το αποτέλεσμα:
- Η Ημέρα της Μητέρας εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών.
- Ειδικότερα η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
- Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο. Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
- Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
- Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει και η σχετική προϊστορία. Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα.
- Στην Αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των ολύμπιων θεών που ήταν η θεά της γονιμότητας.
- Στην Ρωμαική Αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη και γιορτάζονταν κάθε Μάρτιο.
- Στη συνέχεια συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας, στη Μεγάλη Βρετανία στον 17 αιώνα ως «Mothering Sunday». Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.
- Στην Ελλάδα η γιορτή της Μητέρας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929 και συνδυάζεται με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Στην δεκαετία του 1960 η γιορτή μεταφέρεται από τον Φεβρουάριο στην δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
NEWS FEED
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Last Christmas Soul: Η σουρεαλιστική κωμωδία επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής
Περιμένοντας τον Γκοντό: Προσφορά εισιτηρίων από το θέατρο Πόρτα
Σαν σήμερα γεννιέται ο Ουμπέρτο Έκο: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου στοχαστή
Hot or Not #148: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
«Δε θα ζήσεις ποτέ, αν ψάχνεις να βρεις το νόημα της ζωής»: Όσα μας έμαθε ο Αλμπέρ Καμύ για τη ζωή
Street food, brunch ή fine dining; Στέκια που ξεχωρίσαμε το 2024
Home Cinema: 5 ταινίες που θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Family Weekend: 8 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά
Συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις: Πώς θα περάσουμε το τριήμερο των Θεοφανείων στην Αθήνα
Free City: Όσα θα κάνουμε δωρεάν στην πόλη το τριήμερο των Θεοφανείων