MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Art – Athina 2015

Η Art-Athina Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζει φέτος την 20η διοργάνωσή της. Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες του στο TaeKwonDo (Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) την Πέμπτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 Ιουνίου έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.

Monopoli Team

Η Art-Athina αποτελεί σήμερα μια από τις παλαιότερες διεθνείς συλλογικές διοργανώσεις, η οποία έχει καταφέρει να παγιωθεί στη συνείδηση του κοινού, φιλότεχνου και μη. Η 20η διοργάνωση συντελείται σε μια περίοδο σημαντικών εικαστικών εξελίξεων στη χώρα μας και αποτελεί προπομπό μια νέας εποχής για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) που θεσμοθέτησε τη διοργάνωση το 1993 και η εταιρεία EuroΜare, που διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά την έκθεση, έχουν προετοιμάσει μια επετειακή διοργάνωση που τιμά την ιστορία του θεσμού.

Το ουσιαστικό στίγμα της Art-Athina δίνουν όπως πάντα οι ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, που αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης. 41 γκαλερί από 13 χώρες προβάλλουν μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας διεθνώς. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων από το εξωτερικό, που φέτος έφτασαν τους 17, μια αύξηση 50% από το 2013. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

Οι γκαλερί που συμμετέχουν στην Art-Athina 2015 είναι:
a.antonopoulou.art (Αθήνα), αγκάθι – κartάλος (Αθήνα), Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5” (Αθήνα), ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΠΠΑΤΟΣ (Αθήνα), ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ (Αθήνα), Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Αθήνα), ΑΛΜΑ (Αθήνα, Τρίκαλα), Alpha C.K. Art Gallery (Λευκωσία, Κύπρος), Art Zone 42 Gallery (Αθήνα), ARTOWER AGORA (Αθήνα), Asian Art Works Busan / Beijing (Μπουσάν, Κορέα), ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ (Αθήνα), Γκαλερί ΑΔ (Αθήνα), Γκαλερί Έρση (Αθήνα), ΓΚΑΛΕΡΙ ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ (Βέροια), ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ (Αθήνα), Canal 05 Art Gallery (Βρυξέλλες, Βέλγιο), DEPO DARM (Αθήνα), Donopoulos IFA (Θεσσαλονίκη), ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (Αθήνα), εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου (Αθήνα), Eleftheria Tseliou gallery Αθήνα), Francoise Heitsch (Μόναχο, Γερμανία), GALERIE LAUREEN THOMAS (Καν συρ Με, Γαλλία), Gallery Binyil (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία), Gallery Wul (Γκόγιανγκ, Νότια Κορέα), IAGA International Art Gallery Angels (Κλουζ-Νάποκα, Ρουμανία), JOEY RAMONE (Ρότερνταμ, Ολλανδία), KALFAYAN GALLERIES (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), mirko mayer gallery / m-projects (Κολωνία, Γερμανία), Mulier Mulier Gallery (Κνόκε Ζότε, Βέλγιο), Nitra Gallery (Θεσσαλονίκη), taubert contemporary (Βερολίνο, Γερμανία), The Collection Gallery (Λευκωσια, Κύπρος), THE PUBLIC HOUSE OF ART (Αμστερνταμ, Ολλανδία), TSATSIS PROJECTS / ARTFORUM (Θεσσαλονίκη), UFOFABRIK Contemporary Art Gallery (Μοένα, Ιταλία), widmertheodoridis (Ζυρίχη, Ελβετία), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη)

Επίσης για την 20η Art-Athina έχει σχεδιαστεί ένα ξεχωριστό VIP πρόγραμμα με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης διεθνώς, συλλεκτών και φιλότεχνων.

Σημαντικές παράλληλες εκθέσεις, αφιερώματα, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις συνθέτουν ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που στοιχειοθετεί με δυναμισμό την εικαστική αποτύπωση της εποχής.

IMG 3086

Αναλυτικά:

Platforms Project @ Art-Athina 2015. Επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου
Το Platforms Project @ Art-Athina συνεχίζει για τρίτη χρονιά να χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετέχουν 48 πλατφόρμες από 15 χώρες τις οποίες επανδρώνουν συνολικά 700 καλλιτέχνες οι οποίοι θα αναζητήσουν με τις ομάδες τους λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη τρίχρονη παρουσία του το Platforms Project @ Art-Athina έστησε ένα διεθνές δίκτυο μέσω των σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν με τις πλατφόρμες. Τιμώμενη χώρα του αφιερώματος είναι η Ολλανδία που με τα διακριτικά της συμμετέχουν στο αφιέρωμα τέσσερις πλατφόρμες.

Συμμετέχουν (οι χώρες με αλφαβητική σειρά): «9th Art Wave», Harrington Mill Studios» «LUBOMIROV-EASTON» «OUT OF THE BOX INTERMEDIA» (Αγγλία) «Dada Da Academy», «GRAUZENE», «Wiener Art Foundation» (Αυστρία) «the Milena principle» (Βέλγιο) «Extra-Muros» (Γαλλία). «A TRANS» STUDIOvisits Berlin» «The M{ }esum» (Γερμανία). «artspirators – refuge project», «Αυτοβιογραφικά Συστήματα», «Campus Novel», «ΕΝ-ΦΛΩ», «ΦΡΜΚ», «LO AND BEHOLD», «Lustspiel», «MAISON MACA, Maison d’Art Contemporain Athènes», «Margaris Foundation / les yper yper», «METAPOLIS», «Ορίζοντας Γεγονότων», «PNYX EQUINOX», «Salon de Vortex», «Provo Principles», «SIMULACRUM», «SKOUZE3 “Erare ergo sum”», «The Symptom Projects» (Ελλάδα) “DIENSTGEBÄUDE Art Space Zurich” (Ελβετία) «INCART» (Ισπανία). «Artist Residency Program, School of Environmental Sciences, University of Guelph, Canada», «AMV» «8eleven», «Bang art now centre», «Ed Video Media Arts Centre» (Καναδάς). «EX-MÊKH», «IS-projects», «kunstenaarsinitiatief |elders», «Tupajumi foundation & HeavyMerryFinland» (Ολλανδία), «Galleri 54» «Museum of Forgetting» (Σουηδία). «MUU Galleria» «Rajataide ry / Gallery Rajatila» (Φινλανδία). Συμπράξεις: «GALERIE UTOPIA» (Ελλάδα/ Γερμανία) «Β’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ Α.Σ.Κ.Τ. — TCA», «NATURE IN LOVE – ONE» (Ελλάδα / Τουρκία) «fragment S» ( Αγγλία / Κορέα).

Art-Athina Contemporaries: 2015-1976. Eπιμέλεια Χριστόφορος Μαρίνος
Το θέμα της έκθεσης προέκυψε μέσα από την επιλογή των έργων των καλλιτεχνών και την παράλληλη ανάγνωση ορισμένων κειμένων. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συμμετέχουσες γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art Athina. Η έκθεση προτείνει εναλλαγές εικόνων, που ιδωμένες ως σύνολο, χαράσσουν μια αφηγηματική διαδρομή, από το σκοτάδι στο φως, από την παράσταση στη αφαίρεση, από το τώρα στο παρελθόν, από τη Δύση στην Ανατολή, από το πολιτικό στο προσωπικό, από το ασυνείδητο στο συνειδητό, από την πράξη στη σκέψη, από την εργασία στο ήλιο, από τη γη στον ουρανό.

Αφιέρωμα σε σημαντικούς έλληνες συλλέκτες
Τιμώμενος Συλλέκτης 2015 : Δάκης Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ

“Τιμώμενος Συλλέκτης” της επετειακής “Art-Athina 2015” είναι ο κ. Δάκης Ιωάννου, ιδρυτής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, που συμμετέχει με την παρουσίαση της εξαιρετικής εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο “Αναπνοή” (Breath). To έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ελληνικό περίπτερο της 51η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005.

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το έργο από το ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Samuel Beckett του 1969, στο οποίο ο Ιρλανδός συγγραφέας βασιζόμενος σ’ έναν θεατρικό μινιμαλισμό, χρησιμοποίησε μία ανάσα και μόνο ως μοναδικό περιεχόμενο του έργου του. Ο Έλληνας εικαστικός μεταφέρει με ποιητικό τρόπο την ιδέα της ανάσας, όπως εκφράζεται στο έργο του Ιρλανδού διανοούμενου προβάλλοντας βίντεο στο πάτωμα που συνοδεύονται από έντονους ήχους αναπνοής.

TALKS @ Art-Athina 2015
Διεθνούς φήμης θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και εικαστικοί θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στο πλαίσιο της 20ης Art-Athina. Τo πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται στο site της Art-Athina, www.art-athina.gr.

Αφιέρωμα σε μια ιστορική γκαλερί : Γκαλερί Ωρα
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» θα τιμήσει φέτος με ειδικό αφιέρωμα η Art Athina. Η «Ώρα» εγκαινιάστηκε από τον ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν το 1969 στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα. Την περίοδο της δικτατορίας οι χώροι του κέντρου λειτούργησαν ως ένα πεδίο έκφρασης καλλιτεχνών αποδιοπομπαίων από το σύστημα που καθόριζαν οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής. Οι δημιουργοί που κατέθεταν στην «Ώρα» το έργο τους, δεν περιοριζόντουσαν στα εικαστικά αλλά κάλυπταν με το έργο τους ένα μεγάλο φάσμα των τεχνών. Η δράση του χώρου συνεχίστηκε με τις ίδιες παραμέτρους μέχρι και το 1992, τη χρόνια που έκλεισε το κέντρο όταν αποφάσισε ο δήμος της Αθήνας να μετατρέψει τους χώρους του νεοκλασικού της Ξενοφώντος σε γραφεία δημοτικών κινήσεων.

Αφιέρωμα στους τοίχους της Αθήνας και η τύχη τους
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ποια είναι η ζωγραφική μετά την ζωγραφική; Είναι ο τίτλος- ερώτημα του αφιερώματος που επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης το οποίο αφορά το graffiti και τους δημιουργούς τους. Το αφιέρωμα επιδιώκει να τιμήσει μια τέχνη που οι δημιουργοί της στα όρια του νόμου και των θεσμών, συχνά κυνηγημένοι ή απαξιωμένοι εκφράζουν μια ιδιότυπη εικαστική αναγέννηση σε ένα τόπο και μια εποχή βαθιάς κρίσης. Κρίση που είναι και πολιτιστική και ιδεολογική.
Στην παρούσα έκθεση μετέχει συμβολικά ο Βλάσης Κανιάρης (1928-2011) «πρωτοπόρο απολογητή των τοίχων της Αθήνας και της καθημερινής γλυκόπικρης ιστορίας τους αλλά και πρόδρομο των εκατοντάδων(!) street artists του σήμερα» όπως σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος. Το εντυπωσιακό project που παρουσιάζεται στην Art-Athina 2015 υπογράφουν ο Μανώλης Αναστασάκος, o Βασίλης Γρυπαράκης (Billy Gee) και ο Alex Martinez. Θέμα του η Δημιουργία του Αδάμ από τη Cappella Sixtina αλλά με όλα τα αμφιλεγόμενα που μπορεί να έχουν οι δάκτυλοι, τα δάχτυλα, οι δακτυλικές χειρονομίες στην ανθρώπινη μοίρα.

KIDS LAB @ Αrt-Athina 2015
SILVER ANDY @KIDS LAB – Γίνε διάσημος για 15″!
Ιδέα / Επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Συντονιστής εκπαιδευτικού προγράμματος : Xάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη

Δίνοντας ιδιαίτερη βάση στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, η Art-Athina θα δώσει και πάλι την ευκαιρία στους νεαρούς επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό χώρο τέχνης μέσα στην διοργάνωση. Σε συνεργασία με την Art-Athina 2015, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Very Young Contemporary Art, παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Silver Andy” με αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ αρτ, τον Άντι Γουόρχολ. Mε άξονα δύο – λιγότερο διάσημα- έργα του Γουόρχολ, την εγκατάσταση “Silver Clouds” και τα ασπρόμαυρα φιλμ-πορτραίτα του καλλιτέχνη, γνωστά ως “Screen Tests”, το family room της φουάρ μετατρέπεται σε έναν χώρο παιχνιδιού και εικαστικού πειραματισμού φιλοξενώντας μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες.

S.O.M.A (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής), Κερατέα Αττικής
Τα «εγκαίνια» του Διάσπαρτου Ανοιχτού Μουσείου Αττικής θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Art Athina. Πρόκειται για την έκθεση που διοργανώνει το S. O. M. A (Scattered Open Μuseum of Attica) μία ανοιχτή διάσπαρτη δομή με πιλοτικό χαρακτήρα με κοινωνικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά.

Η έκθεση αφορά τη σύγχρονη τέχνη εστιάζοντας και ερμηνεύοντας επιλεγμένους τόπους στην Κερατέα Αττικής. Ακόμα περιέχει αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα όπως λαογραφικά και αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν σε μόνιμες συλλογές Κατοίκων της Κερατέας. Σκοπός της είναι να διερευνήσει την έννοια των Μουσείων ως «Κοινών» και τις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς συλλόγους και θεσμούς που αναζητούν συμμετοχικές απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα σχεδιασμού του ελληνικού τοπίου.

Θα παρουσιαστούν επιτόπια έργα, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα των: Βασίλης Βασιλακάκης, Κωστής Βελώνης, Κατερίνα Βέλλιου, Βαγγέλης Γκόκας, Νίκος Καζέρος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Ρίκα Κριθαρά, Πάνος Μέτζος, Metoo, Ομάδα Φιλοπάππου, Κατερίνα Παπαζήση, Ελένη Πετούρη, Μαρία Σαρρή, Άγγελος Σκούρτης, Αγγελική Σβορώνου, Κώστας Τσώλης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Ιατρού και Χαρίκλεια Χάρη

Στο πωλητήριο του S. O. M. A θα παρουσιαστούν νέου τύπου πολιτιστικά και τουριστικά αντικείμενα από έλληνες σχεδιαστές που συμμετέχουν στον πρότζεκτ It’s all, oh so souvenir to me! (Επαναπροσδιορίζοντας το ελληνικό σουβενίρ)

H 20η Art Athina επιβεβαιώνει την αντοχή της στον χρόνο, ως ένα από τα αναμενόμενα, αλλά και τα επιδραστικότερα γεγονότα εικαστικού ενδιαφέροντος στον τομέα της σύγχρονης τέχνης. Αξιοσημείωτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών με κορυφαία την περσινή Art-Athina, όπου 35.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της διοργάνωσης. Επιδίωξη της φετινής διοργάνωσης είναι η προσέλευση να ξεπεράσει το όριο των 40.000 επισκεπτών.

Η Art-Athina, το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός της χώρας, που μετρά φέτος 20 διοργανώσεις, έχει καταφέρει να εδραιώσει τον ρόλο της ως σημαντική ευρωπαϊκή περιφερειακή έκθεση και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως μία ιστορική, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονη διοργάνωση υψηλού επιπέδου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθώς και του Δήμου Αθηναίων.

Διάρκεια : 4 – 7 Ιουνίου 2015
Γήπεδο TaeKwonDo (Κλειστό Π. Φαλήρου)

Περισσότερα από Εικαστικά