MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
24
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
1
48 Αντίσταση στον μεγάλο εποικισμό
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
142 χρόνια
Andriesh
Anora
Cure
Emilia Pérez
Eraserhead
Heretic
Kneecap
Kraven ο κυνηγός
Kwaidan
Maria
Megalopolis
No Budget Story
No Cap: 2 Years of Light
Red One
SuperSanta (μεταγλωττισμένη)
Take a Trip
The End
The Substance – Το ελιξίριο της νιότης
Unclickable
Wicked
Άλογα
Όλα για τη μητέρα μου
Αγάπη Είναι…
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αξιαγάπητη
Ασίκ Κερίμπ
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Για τη μικρή Σάμα
Γκρέμλινς
Εγώ, ο απαισιότατος 4 (μεταγλωττισμένη)
Επιχείρηση: Dirty Angels
Η Ηλιαχτίδα μου
Η απίστευτη ιστορία του γιγάντιου αχλαδιού ( μεταγλωττισμένη)
Η επιστροφή
Η θυσία
Η κουζίνα
Η κυνηγός με τον αετό
Η σοφία της ευτυχίας
Η συμμορία της συμφοράς
Θαύμα στο Μιλάνο
Θεώρημα
Κατεχόμενη πόλη
Κονκλάβιο
Κυνήγι γειτόνων
Μια υπέροχη ζωή
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Μικροί ήρωες σε δράση (μεταγλωττισμένη)
Μονομάχος II
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (μεταγλωττισμένη)
Μουφάσα: Ο βασιλιάς των λιονταριών (με υπότιτλους)
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Ο πόλεμος των Ροχίριμ
Οδός Μαλχόλαντ
Ο σπόρος της ιερής συκιάς
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Πρόσωπο με πρόσωπο
Σαμσάρα
Τα τελευταία Χριστούγεννα στο πατρικό μας
Το Πολικό εξπρές (μεταγλωττισμένη)
Το ατίθασο ρομπότ (μεταγλωττισμένη)
Το βράδυ που ο μπαμπάς μου έσωσε τα Χριστούγεννα (μεταγλωττισμένη)
Το διπλανό δωμάτιο
Το χρώμα του ροδιού
Υπάρχω
Χάππυ Νταίη
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης
Ωρολογιακός μηχανισμός

“Valar Morghulis”- Πώς δημιουργήθηκαν οι μυθικές γλώσσες του Game of Thrones;

Ένα από τα στοιχεία που μας συναρπάζουν κάθε φορά που βλέπουμε ένα «φρέσκο» επεισόδιο του Game of Thrones στα κανάλια Novacinema, είναι οι «άγνωστες» λέξεις και φράσεις που μας συστήνει ο George RR Martin.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Μία από τις πιο επιβλητικές ατάκες του Game of Thrones είναι η φράση «Valar Morghulis», η οποία μεταφράζεται: «Όλοι οι άντρες πρέπει να πεθάνουν». Είναι δυο λέξεις της γλώσσας High Valyrian, μίας γλώσσας που δεν υπάρχει και είναι επινόηση του George RR Martin.

Ασφαλώς, το Game of Thrones είναι μια αμερικάνικη παραγωγή, που βασίζεται στο πολύτομο μυθιστόρημα αμερικανού συγγραφέα. Επομένως, είναι λογικό η γλώσσα που ως επί το πλείστον ακούγεται να είναι τα αγγλικά. Όμως, ακούγονται και άλλες γλώσσες, οι γλώσσες της Βαλύρια και η γλώσσα των Ντοθράκι. Οι γλώσσες αυτές δεν μιλιούνται πουθενά στον κόσμο και επινοήθηκαν εξ αρχής.

High Valyrian

Η πατρότητα της ιδέας των γλωσσών αυτών ανήκει στον συγγραφέα George RR Martin. Όμως η αλήθεια είναι πως πέρα από μερικές λέξεις ο συγγραφέας της σειράς μυθιστορημάτων «A Song of Ice and Fire» δεν κάθισε να επινοήσει γλώσσες ολόκληρες, για να τις χρησιμοποιήσει στις σελίδες των φανταστικών του έργων. Κατά συνέπεια, όταν αποφασίστηκε η δημιουργία της σειράς Game of Thrones, υπήρχε ένα κενό. Ποιος θα κατασκεύαζε τις γλώσσες αυτές, με βάση τις λίγες λέξεις που είχε επινοήσει ο συγγραφέας; Για τη δουλειά αυτή προσελήφθη- ποιος άλλος;- ένας γλωσσολόγος.

Ο 34χρονος David Joshua Peterson, γλωσσολόγος, συγγραφέας και δημιουργός γλωσσών, ανέλαβε να δημιουργήσει τις γλώσσες του Game of Thrones. Από το 2000, όταν παρακολούθησε μαθήματα της γλώσσας Esperanto, ξεκίνησε να δημιουργεί γλώσσες. Το 2007υπήρξε συνιδρυτής της Κοινότητας Δημιουργίας γλωσσών, μαζί με άλλους 9 δημιουργούς γλωσσών και υπήρξε πρόεδρος της από το 2012 ως το 2014.

Οι γλώσσες που δημιούργησε για τη σειρά Game of Thrones από το 2009 έγιναν διάσημες. Η επιτυχία τους του άνοιξε νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στον χώρο της μυθοπλασίας, καθώς στη συνέχεια δημιούργησε εξωγήινες γλώσσες για τη σειρά Defiance, καθώς και τη γλώσσα των σκοτεινών ξωτικών για την ταινία «Thor: The Dark World».

Οι γλώσσες που δημιούργησε για το Game of Thrones o Peterson είναι οι γλώσσες της Βαλύρια και η γλώσσα της νομαδικής πολεμικής φυλής Ντοθράκι.

Οι γλώσσες της Βαλύρια χωρίζονται στα High Valyrian, η γλώσσα της ελίτ και η πιο λαϊκή γλώσσα των Astapori Valyrian. Τα High Valyrian έχουν το ρόλο της γλώσσας των μορφωμένων, παρόμοια με τα λατινικά στη μεσαιωνική Ευρώπη. Είναι μια γλώσσα που δεν χρησιμοποιείται στην καθημερινή επικοινωνία, αλλά μια γλώσσα της μόρφωσης. Επίσης, τα περισσότερα λογοτεχνήματα και τραγούδια είναι σε αυτή τη γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Peterson, ο George R. R. Martin δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη γλωσσολογική πλευρά των έργων του. Τα βιβλία που είχε εκδώσει περιείχαν πολύ λίγες λέξεις στα High Valyrian, όπως το πασίγνωστο «valar morghulis» «valar dohaeris» (όλοι οι άντρες πρέπει να υπηρετούν) and dracarys (δρακοφωτιά). Μάλιστα, για το επόμενο μυθιστόρημα του Martin, ο Peterson τον προμήθευσε με επιπλέον λέξεις στις γλώσσες της Βαλύρια.

got4

Η πιο γνωστή από όλες τις λέξεις είναι η λέξη Καλίσι (Βασίλισσα). Μέσα στο 2012 146 νεογέννητα κοριτσάκια ονομάστηκαν από τους γονείς τους Καλίσι!

Ήδη από τον Ιούνιο του 2013 ο Peterson είχε επινοήσει 667 λέξεις στα High Valyrian, ενώ κάθε μέρα σχεδόν προστίθενται και νέες.

Εκτός από τα ελιτίστικα High Valyrian, υπάρχουν και τα πιο λαϊκά Astapori Valyrian. Αυτά ακούστηκαν στον 3ο κύκλο της σειράς, στην πόλη Άσταπορ του Κόλπου των δουλεμπόρων. Ο γλωσσολόγος δημιούργησε τον διάλογο στα Ασταπόρι γράφοντας τον αρχικά στα High Valyrian και μετά προσαρμόζοντάς τον σε γραμματικές και ακουστικές αλλαγές, που προσομοίαζαν με τις αλλαγές που συμβαίνουν σε πραγματικές γλώσσες μέσα στον χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκε και η γλώσσα των Ντοθράκι. Από το Σεπτέμβριο του 2011 υπήρχαν ήδη 3.163 λέξεις της γλώσσας αυτής, που δεν έχουν όλες όμως δημοσιοποιηθεί. Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα του πρώτου επεισοδίου του Game of Thrones, o Peterson είχε δημιουργήσει πάνω από 1.700 λέξεις. Για να το κάνει αυτό άντλησε έμπνευση όχι μόνο από τα γραπτά του Martin, αλλά και από γλώσσες που υπήρχαν, όπως τα τουρκικά, τα ρωσικά, στα εσθονικά και τα σουαχίλι.
Η πιο γνωστή από όλες τις λέξεις είναι φυσικά η λέξη Καλίσι (Βασίλισσα), για την Νταινέρυς Ταργκάριεν, τη μητέρα των δράκων. Μέσα στο 2012 146 νεογέννητα κοριτσάκια ονομάστηκαν από τους γονείς τους Καλίσι!

*To Game of Thrones προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 04:00 μετά τα μεσάνυχτα, ταυτόχρονα με την Αμερική, στα κανάλια Novacinema και κάθε Δευτέρα σε prime time στις 22.00. Με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ μπορείτε να γράφετε το κάθε επεισόδιο και να το βλέπετε όποτε θέλετε.

Περισσότερα για το Game of Thrones στο www.facebook.com/GameofThrones-Nova και στο #GotGR.

Περισσότερα από CINEMA